ALİAĞA'DA ÇEVRE KİRLİLİĞİ BİTECEK
Prof Dr. Aysen Müezzinoğlu, “Çevre kirliliğinin boyutları nedir? Ne değildir? Konusunda elimizde net bir veri yok. Bu kirliliğin ölçüsü ve insan sağlığına zararlı olup olmadığı konusunda konuşabilmemiz için elimizde ölçümler sonucunda ortaya çıkan n
2005-11-24 12:39:43
Aliağa Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Türkiye Atom Enerjisi kurumları ile işbirliği halinde, Aliağa’da sanayi kaynaklı çevre kirliliğinin ne boyutta olduğunu belirlemek için araştırma başlattı. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya’nın davetlisi olarak Aliağa’ya gelen bilimadamları çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma, “İzmir Aliağa Endüstri Bölgesinde Hava Kirliliğine Neden Olan Organik ve İnorganik Kirleticilerin Düzeylerinin, Kaynaklarının ve Sağlık Etkilerinin Belirlenmesi” ismini taşıyor.
Aliağa’nın bir çevre kirliliği sorunu ile yıllardan beri karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Aysen Müezzinoğlu, “Çevre kirliliğinin boyutları nedir? Ne değildir? Konusunda elimizde net bir veri yok. Bu kirliliğin ölçüsü ve insan sağlığına zararlı olup olmadığı konusunda konuşabilmemiz için elimizde ölçümler sonucunda ortaya çıkan net veriler olmalı. Aliağa’da yaptığımız çalışmalarla kirlilik oranlarını net bir şekilde bilimsel araştırmalarla kayıt altına alacağız” dedi. Aliağa’da zaman zaman bu konuyla ilgili geçmiş yıllarda çalışmalarının olduğunu belirten Prof. Dr. Müezzinoğlu, Aliağa’nın artan sanayi kuruluşları sürekli gelişen yapısı nedeniyle önceki yıllarda yapılan araştırmaların kirlilikle mücadelede baz alınamayacağını söyledi.
HAVA KALİTESİ YÖNETİM PLANI OLUŞTURULACAK
Bu çalışma ile Aliağa Bölgesinde kirleticilerin kaynaklarının, düzeylerinin, gösterdikleri değişimlerin ve dağılımlarının ortaya çıkarılacağını söyleyen Prof. Dr. Müezzinoğlu, Oluşan verilerden hareketle bölgede seçilen 50 noktada kirleticilerin neden olduğu sağlık riskinin hesaplanması ve bütün elde edilen sonuçların entegrasyonu ile bölgede “Hava Kalitesi Yönetim Planı”nın oluşturulmasının hedeflendiğini belirtti. Prof. Dr. Müezzinoğlu, “Bu şekilde bölgede hava kirleticilerinin oluşum ve dağılım dinamiği ve sağlık etkileri anlaşılmış ve bu etkileri en aza indirecek önlemler bir plan haline getirilmiş olacaktır” dedi.
Sağlık riski hesaplarına ve oluşturulacak hava kalitesi yönetim planına baz olacak ölçümlerin 2006 yılı kış mevsiminde 3 ay ve takip eden yaz mevsiminde 3 ay süre ile aralıksız yapılacağı bilgisini veren Prof. Dr Aysen Müezzinoğlu, “çalışmalarda 50 kadar uçucu organik bileşik, gaz fazı, kirleticiler ve eser elementler ölçülecektir. 6 ay sürecek bu yoğun örnekleme programının yanında kirleticilerin bölgedeki dağılımlarının belirlenebilmesi için 50 noktada pasif örnekleme tekniği ile eser elementler dışındaki parametrelerin ölçümleri yapılacaktır. Ölçüm sonuçları kullanılarak değişik kirleticiler ve toplam kirlilik yükünün bölgede yaşayan insanlarda neden olduğu sağlık riski hesaplanacak. Sağlık riski hesapları 50 nokta için ayrı ayrı yapılacağından bölgede bir sağlık riski haritası çıkarmak mümkün olacaktır. Son olarak, yapılacak bütün çalışmalardan elde edilen veriler, bir hava kalitesi yönetim planında entegre edilecek. Plan, Aliağa bölgesindeki kuruluş ve yerel yönetimlerin kullanabileceği ve belirli sıklıkta günceleştirebileceği şekilde oluşturulacak” şeklinde konuştu.
KAYA “KİRLİLİK TARİHE KARIŞACAK”
Aliağa’da Atmosfer’deki hava kirliliğini belirleyerek, kirliliği hangi maddelerin oluşturduğunu rakamlarla ortaya koymak anlamında bilimsel olarak dev bir adım atıldığını belirten Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, “havaya karışan maddelerin oranlarını ve toplam kirlilik içindeki paylarını bilirsek, yerel yönetimler olarak yaptığımız kontrol tekniklerinde havayı kirleten çok küçük paydaki sanayi kuruluşlarından değil de kirlilikte payı büyük olanlardan başlayarak sorunu daha çabuk çözmüş oluruz” dedi
Göreve geldiği günden bu yana çarpık sanayileşmenin önüne geçmek ve görsel Kirliliği gidermek adına teknik bir çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, “bilimsel raporlara göre kükürt kirliliğinin demir-çelik fabrikalarından kaynaklanmadığı açıkça görülüyor. Her enerji kesintisinde duman altı olan ilçemizdeki kirlilik, PETKİM ve TÜPRAŞ'IN doğalgaza geçmesiyle yüzde 80 oranında azalacak. Bizim için Halkımızın sıhhat ve sağlığı her şeyden önemli. Bu nedenle çevreyi kirleten hiç kimseye göz yummayacağız. 9 Eylül üniversitesi'nin ortaya çıkardığı Aliağa'nın çevre ve hava kirliliği hakkındaki bilimsel verileri de bir kitapçık olarak bastırarak halkımıza ve basına dağıtacağız. Çevre kirliliği ile olan mücadelemizi de bu bilimsel raporlar ışığında sürdüreceğiz” diye konuştu. Başkan Kaya “Çevre kirliliği mücadelemizde bilimin ışığında yola çıktık. Bilimsel sonuçlar neticesinde çevreye en çok zararı veren kuruluş kim olursa olsun yasaların bize verdiği yetkiler dâhilinde gereğini yapmaktan çekinmeyiz” dedi.Sanayi kenti Aliağa'da hava kirliliğinin boyutlarını ortaya koyabilmek için belediye- üniversite işbirliği sonucu belirlenecek bilimsel veriler, kirlilikle mücadelede nasıl bir yöntem uygulanacağını ortaya çıkaracak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.