ALİAĞA'DA BALIK BEREKETİ
Denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte İzmir'in Aliağa İlçesi'nde balık bereketi yaşanmaya başladı.
2005-09-14 23:07:20
Denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte İzmir'in Aliağa İlçesi'nde balık bereketi yaşanmaya başladı. 20 kilo balık bulunan kasalar, 10 ile 15 YTL arasında satılıyor.
Aliağa iskelelerine sabaha karşı denizden dönen gırgır tekneleri vatandaşın hücumuna uğruyor. Sabahın erken saatlerinde iskelede gırgır teknelerinin dönmesini bekleyen vatandaşlar, taze olduklarından emin bir şekilde canlı canlı gelen balığı çok ekonomik fiyatlara satın alıyor. Bu sezon Aliağa Körfezi'nde ve açık denizinde havaların düzgün olması sebebiyle balık bolluğu olduğunu ifade eden balıkçılar, balık kasasını 10-15 YTL'ye veriyor. Balıkçılar, yaklaşık 20 kilo balık bulunan kasaların, vatandaşlar tarafından kapışıldığını ve havaların böyle olmasıyla birlikte halkın uzun süre hamsi ve sardalye başta olmak üzere bol miktarda ucuz balık yiyeceğini ifade etti.
Yeniay gırgır teknesinin sahibi İhsan Kaptan, balığın fiyatını belirleyen en önemli unsurun hava koşulları olduğunu ifade ederek, "2005, son 10 senenin en bereketli yılı olacak. Şu an ağırlıklı olarak denizden kuzey bölgelerde palamut çıkıyor. Küçük boyda olan balıkların da 1-2 ay içinde büyümesiyle palamut bereketi yaşanacak. Palamut dışında istavrit, kupes, hamsi, sardalye de Aliağa çevresindeki denizlerde bol miktarda var. Denizde trol yasağının uygulanması nedeniyle geçen yıla oranla 20-30 kat daha fazla balık var. Aslında bu bereketin bir nedeni de, havaların iyi gitmesi olduğu kadar, balıkçıların yasağa uyması ve bilinçli avlanma yapmasıdır. Hava şartları olumlu seyrederse, bu yıl vatandaşımız balığa doyacak" dedi.
Aliağa Balık Evi'nin sahibi balıkçı Dursun Yazıcı ise halkın balık bolluğu nedeniyle çok ucuza balık ihtiyacını karşıladığını belirterek, "Her sabah denizden dönen balıkçılar Foça ve Çandarlı gibi balık merkezlerinin ortasında bulunan Aliağalılara taze ve ucuz balık yediriyor. Sayıları az olan, Aliağa'nın balık gereksinimine ve çeşitliliğine cevap veremeyen gırgır teknelerinin çoğalması gerekiyor. Şu anda Aliağa'da 5-6 tekne var. Her sabah günün erken saatlerinde Foça ve Çandarlı'dan takviye yaparak, Aliağa'daki balık fiyatlarının yükselmemesi ve vatandaşın balık yeme alışkanlığı edinmesi için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.