18 Ekim 2024
  • İzmir17°C

ALİAĞA’DA AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLANDI

Esnaf arasındaki yardımlaşma ve dayanışma felsefesini temsil eden Ahilik Haftası İzmir’in Aliağa İlçesinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Aliağa’da Ahilik Kültürü Haftası Kutlandı

27 Eylül 2024 Cuma 16:29

Habaş Hamdi Başaran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda  düzenlenen programa Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Akyüz, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Öztürk, Aliağa Belediyesi Personel Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Özkurt, MHP Aliağa İlçe Başkanı Nuray Aydemir, Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

EL BİRLİĞİ İLE ÇALIŞMALIYIZ
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Sinevizyon gösterimi yapıldı. Törende konuşma yapan Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, ahiliğin Türk toplumundaki önemine vurgu yaptı. Berk, “Temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu'da atılan Ahilik Teşkilatı, Türk insanının mesleği ve sanatını, mertlik, dayanışma ve güzel ahlak ile bütünleştiren milli birlik ve bütünlük anlayışı ile asırlar boyu toplumda düzeni sağlayan, üretici-tüketici ilişkilerini en iyi şekilde düzenlemeyi amaç edinen kültürel bir oluşumdur. Ahilik, yardımsever olmayı, haksız kazançtan uzak durmayı, yoklusa sahip çıkmayı ve başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil farkı ayrımı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütlemektedir. Ahi Evran’ın temellerinin atıldığı meslek dayanışması ve ahlaki değerlerin daima yaşatılması, sanat ve ticaret iş ahlakını yerleştirmek için el birliğiyle çalışmaktayız. Türk kültürünün armağan ettiği bu güçlü mirasın korunmasını temenni ediyor, tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyor, çalışma hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.

ESNAFIN İŞİ İYİ OLURSA TOPLUMA YÖN VERİR
Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, ahiliğin tarihsel ve toplumsal önemine dikkat çekerek, “Ahilik Teşkilatı, bundan yüzlerce yıl önce Anadolu'da kurularak devletin temelini sağlam bir şekilde atmıştır. Osmanlı Devleti'nin büyümesinde son derece önemli olmuştur,” dedi. Güney, esnafların toplumun orta değerleri olduğunu vurgulayarak, “Esnaflarımızın işi iyi olursa, topluma yön verirler. Burada eğitim görürken ahilik kültürünün temelini alıyorsunuz. İnanıyorum ki ileride sizler de güzel işler yapacaksınız” dedi. Düzgün iş yapanlara selam gönderen Güney, işini kötü yapanları da Allah’a havale ederek şunları söyledi: "İşini düzgün yapan insanlara selam olsun, işini kötü yapan insanlara da Allah bildiği gibi yapsın. Hırsızlık yapan, sahtekarlık yapanı da Allah zaten ne yapacağını biliyor. Tekrar Ahilik Haftası’nızı kutluyorum, hepinize saygıyla selamlıyorum."

MESLEKİ EĞİTİM, YAŞAMDA EN ÖNEMLİ ALTIN BİLEZİKTİR
Aliağa Belediyesi Başkan Yardımcısı Mesut Öztürk, Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla yaptığı konuşmada mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı. Öztürk, "Mesleki eğitim, yaşamda en önemli altın bileziktir. Çıraklıktan yetişmiş, yaşamını bir esnaf olarak sürdürmüş biri olarak söylüyorum. 1974 yılında çırak olarak başladığım berberlik mesleğini tam 50 yıl ifa ederek 2024 yılında usta olarak tamamlamak nasip oldu. Bu 50 yıl çok şeyler gördük, yaşadık. Ancak bunu büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki, dünyanın en iyi işi, severek yaptığınız iştir" dedi.

Aliağa'ya hizmet için başladığı yeni görevin yıllarca emek verdiği esnaflık sayesinde olduğunu belirten Öztürk, "Bildiğiniz gibi bu yıl belediyemizde kamusal bir görev yapmaya başladım. Bizler esnaflık geleneğine sıkı sıkıya bağlı olursak, gelenek ve göreneklerimizi devam ettirirsek, hem örnek bir yaşam sürdürmüş oluruz hem de saygı görürüz. Mesleğimizle de her zaman gurur duyarız. Aliağa'mıza hizmet amacıyla yüklendiğimiz yeni görev ve sorumluluklar, inanın, mesleğimizde 50 yıl boyunca inşa ettiğimiz esnaflığımızla mümkün oldu. Esnafımız, gelenek, görenek, iş ahlakı ve disiplini ile Aliağa'ya her alanda hizmet edebilecek bir donanıma sahiptir. Buna yürekten inanıyorum. Tüm esnaf arkadaşlarımıza, esnaflık mesleğine adım atacak çıraklarımıza, kalfalarımıza, ustalarımıza mesleki hayatlarında yaşam boyu sağlıklı, mutlu, başarılı bir yıl diliyorum" dedi.

Öztürk, konuşmasının sonunda, Ahilik ve Şed kuşatma töreninde, 50 yıllık mesleki yaşamını temsil eden makasını Berber Hasan Tutar’a teslim etmenin gururunu yaşadığını ifade ederek, "Ahilik ve Şed kuşatma törenimiz ile benim 50 yıllık mesleki yaşamımı temsil eden, gururla koruduğum makasımı, en az mesleğini icra etmesini dilediğim sevgili ustamız Hasan Tutar'a teslim etmenin gururunu ve mutluluğunu yaşayacağım. Biz çıraklarımıza güveniyor ve inanıyoruz. Siz isterseniz sevdiğiniz tüm işlerde başarılı olursunuz. Ahilik Haftasını kutluyor, sağlıklı, başarılı günler diliyorum" diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından sertifika ve plaket takdimi ile tören sona erdi.

ahilik-03-001.jpgahilik-04.jpgahilik-05.jpgahilik-06.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.