ALİAĞA’DA 8 MART KUTLAMALARI
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Aliağa’da çeşitli sivil toplum örgütleri ve partiler tarafından kutlandı. 8 Mart Çarşamba günü Saat 12:00’de Atatürkçü Düşünce Derneği organizasyonunda Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi.
2006-03-14 13:03:22
Aliağa’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Aliağa’da çeşitli sivil toplum örgütleri ve partiler tarafından kutlandı. 8 Mart Çarşamba günü Saat 12:00’de Atatürkçü Düşünce Derneği organizasyonunda Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Atatürkçü Düşünce Derneği, ANAVATAN, CHP, Yardımsevenler Derneği ve çeşitli sivil toplum örgütleri Atatürk Anıtına çelenk sunarak saygı duruşunda bulundu.
Gün boyunca ise siyasi parti, dernek ve demokratik kitle örgütlerinin çiçek dağıtma etkinlikleri gerçekleşti. İbrahim Güngör Başkanlığındaki Anavatan ilçe yönetimi caddelerde dolaşarak kadınlara karanfil dağıtarak 8 Mart’ı kutladı. Çalışan kadınları unutmayan CHP Kadın Kolları da çiçekler dağıttı.
Aliağa Belediye başkanı Tansu Kaya, belediye meclis toplantısının ardından meclis salonunda bulunan kadınlara çiçekler vererek bu anlamlı günü kutladı. Aliağa Demokrasi Platformu ise Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Şiir dinletisiyle etkinliklere katıldı.
KAYA:”KADINLARIMIZA SAHİP ÇIKTIK”
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle Mart ayı olağan Belediye Meclis toplantısının ardından Belediye Meclis üyeleri, bürokratlar ve izleyici sıralarında oturan kadınlara karanfil hediye etti. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya yayınladığı bir mesajla 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutladı. Aliağa Belediye başkanlığı görevine gelir gelmez yaptıkları ilk icraatlardan birinin Aile ve Kadın Sorunları Danışma ve Dayanışma Merkezi’ni kurmak olduğunu hatırlatan Başkan Kaya, “Belediyeler yasası ile nüfusu 50 bini aşan yerlere Kadın Korunma Evi açmak zorunlu dendi. Bu yasa çıkmadan önce bizim ilçe nüfusumuz 50 bini geçmemesine rağmen Kadın Korunma Merkezi’ni açarak geçtiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar gününde faaliyete başlattık” dedi.
KADINLARIMIZA SAHİP ÇIKTIK
Ülke genelinde sayılı olan Kadın Korunma evlerinden olan ve bir belediyenin açtığı ilk Kadın Korunma Evi’nin Aliağa’da olduğuna dikkat çeken Başkan Kaya, “Türk kadını, Türk erkeğinin başının tacıdır. Bir defa kadın bir annedir. Dolayısıyla dinimiz de (cennet anaların ayağının altındadır) der. Bu nedenle bizim kültürümüzde kadınların ayrı bir yerinin olması gerekir” diye konuştu. Kadına yönelik olarak bir takım istenmeyen şiddet hadiselerinin ortaya çıktığına işaret eden Başkan Kaya, “Kadına Yönelik şiddet ne bizim kabul edebileceğimiz ne de çağdaş dünyanın kabul edebileceği tavır ve davranışlardır. Aslında bu tip merkezler bu tip konuk evlerine gönül arzu eder ki ihtiyaç olmasın ve açılmasın. Ama eğer ki bu bir sosyal devletin gereği ise bu konuda yerel yönetimler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız” şeklinde konuştu.
BÜYÜK BİR TOPLUMSAL BOŞLUĞU DOLDURDUK
İnsan merkezli hizmet anlayışı gereği her alanda kadınlara yönelik çalışmalara öncelik verdiklerini dile getiren Başkan Kaya, “Şu ana Kadar Aliağa Belediyesi Kadın Korunma Evi’nde 80 kişi kaldı. Bunların 33 tanesi çocuk. Biz burada konuk ettiğimiz kadınlara yasal süre sonunda iş bularak ayrılmalarını sağladık. Şimdi de Sosyal Riski Azaltma Projeleri kapsamında bu kadınlarımıza ekonomik rahatlık kazandırmak amacıyla bir galoş üretme projesini hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu. Başkan Kaya, Aliağa Belediyesi Bünyesi’nde oluşturulan Aile ve Kadın Sorunları Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde ise kurulduğu günden bu yana 100 kişisel başvurunun değerlendirildiğini, kadınlara yönelik olarak Aile içi şiddetin önlenmesi, hukuksal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, kadın sorunlarının çözümüne ilişkin stratejiler geliştirildiğini ifade etti.
KADINLAR EKONOMİDE YERİNİ ALMALI
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye’de kadının ekonomiye olan katkısının artması için mesleki eğitim projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Aliağa’da kadınların ve genç kızların Hasır Bilezik örme eğitimleri sonucu örücü olarak ekonomik gelir elde eder hale geldiğini anlatan Saka, “Kadının çalışma yaşamına katılması ekonomik ve sosyal projelerle teşvik edilmeli” dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye’de kadınların ekonomik ve sosyal sıkıntılarının çözümüne yönelik olarak mesleki eğitim programlarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE BÜYÜK GÜÇ
8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, “Ülkemizdeki kadınların sadece yüzde 20’si ekonomiye üreten olarak katılarak çalışıyor. Devletin açıkladığı rakamlara göre Türkiye’de lise eğitimini almış kadınların yüzde 40’ı işsiz. Bu çok büyük bir rakam. Kadınların ekonomiye üretici olarak kazandırılması halinde Türkiye ekonomisi büyük bir potansiyele kavuşur” dedi.
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Dünyada toplam işgücünün yüzde 40'ının kadın olduğunu belirten Saka, “Ülkemizde kadınların toplam işgücü içindeki oranı sadece yüzde 22’dir. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de toplam kadın nüfusu 36 milyon iken, ekonomiye, istihdama katılan kadın sayısı sadece 6 milyondur. Ancak bu 6 milyonun yarısı da tarım kesiminde ücretsiz çalışmaktadır” dedi.
MESLEKİ EĞİTİME ÖNEM VERİLMELİ
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, 1990'da ülkemizde her 3 kadından 1'i istihdam edilirken, bu oranın 2005'te her 4 kadında 1'e gerilediğini de belirterek, “Ekonomi büyürken kadının çalışma hayatına katılımı düşüyor, istihdamda kadınla erkek arasındaki uçurum artıyor. Türkiye ekonomisi nüfusunun yarısı kadar bir üretim gücünü ekonomide katamıyor” Dedi.
Türkiye’de son yıllarda kadınların işgücü piyasasına katılım oranında düşüş yaşandığını dile getiren Saka, “Okullarda Mesleki Eğitime önem verilmeli. Eğitimin yanında yaşam boyu eğitim politikalarıyla Mesleki eğitim projeleriyle kadınlara ve genç kızlara meslek kazandırılmalı. Aliağa’da başlattığımız Hasır bilezik örücülük kursları sonucunda yüzlerce ev hanımı ve genç kız üreterek ekonomik gelir elde ediyor. Böylesi kadına ekonomik güç ve sosyal statü kazandıracak projelerin ülke geneline yayılması gerekiyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.