25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

ALİAĞA'DA 1. BAKIRÇAY EKONOMİ ZİRVESİ...

İzmir'in kuzeyinde ekonomiye yön verenler '1.Bakırçay Ekonomi Zirvesi'nde buluştu. Halk arasında 'Bakırçay havzası' olarak anılan bölgede yer alan Aliağa, Foça, Menemen, Dikili, Kınık ve Bergama ilçelerinin kent ekonomisi masaya yatırıldı.

Aliağa'da 1. Bakırçay Ekonomi Zirvesi...

14 Mart 2015 Cumartesi 13:13

ALİAĞA 'BAKIRÇAY EKONOMİ ZİRVESİ'NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI 
 
1.BAKIRÇAY EKONOMİ ZİRVESİ ALİAĞA'DA YAPILDI 
 
KUZEY İZMİR'İN SORUNLARI  'BAKIRÇAY EKONOMİ ZİRVESİ'NDE KONUŞULDU
 
İzmir'in kuzeyinde ekonomiye yön verenler '1.Bakırçay Ekonomi Zirvesi'nde buluştu. Halk arasında 'Bakırçay havzası' olarak anılan bölgede yer alan Aliağa, Foça, Menemen, Dikili, Kınık ve Bergama ilçelerinin kent ekonomisi masaya yatırıldı.  
 
Gazeteci Rıdvan Karapehlivan'ın moderatörlüğünü yaptığı zirveye; Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral ve Bergama Ticaret Odası Başkan Vekili Levent Akçay konuşmacı olarak katıldı. 
 
Ekonomik kalkınma, istihdam iş ve iş dünyasını yakından ilgilendiren kentsel sorunların ele alındığı zirvede; kanaat önderleri, iş adamları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar hazır bulundu. 
 
ZİRVE BÖLGEDEKİ SİNERJİYİ HAREKETE GEÇİRECEK
Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen Zirve'nin açılış konuşmasını Gazeteci Rıdvan Karapehlivan yaptı. Zirvenin gerçekleştirilmesine öncülük eden Karapehlivan, "Bakırçay Bölgesi, limanları, enerji havzaları, kömür ve altın madenleri, petro kimya, demir çelik, lojistik ve en önemlisi Çandarlı konteyner limanı ile birlikte milyarlarca dolarlık bir ihracat potansiyeline sahip bir ekonomiyi barındırıyor. Bugün burada bölgede ki ekonomik aktörleri buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu zirvenin bölgede sinerji oluşturmak adına son derece önemli bir vizyon çalışması olacağına inanıyorum" diyerek, zirveye katılım gösterenlere ayrı ayrı teşekkür etti. 
 
ALİAĞA EKONOMİSİ BÜYÜYOR 
Zirvede konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın Türk milli ekonomisine olan katkısına dikkat çekti. Aliağa'nın Petro kimya, demir çelik, Gemi söküm, ALOSBİ ve lojistik limanlar gibi dev yatırımlara sahip olduğunu hatırlatan Başkan Saka, bölgede yapımı devam eden Çandarlı ile Petkim liman projelerinin ve Star Rafinerisi yatırımlarının hayata geçmesiyle birlikte Aliağa'nın ekonomik potansiyelinin ikiye katlanacağının altını çizdi.
 
EKONOMİ BÜYÜRKEN SORUNLARLA BOĞUŞAN ALİAĞA 
Aliağa'nın sanayi bölgesinde 3 bin 500 megavat enerji üretildiğini,  lojistik limanlarında yılda 42 milyon ton elleçleme yapıldığını ve yörede 40 bin kişinin istihdam edildiğine vurgu yapan Başkan Saka, Aliağa'nın Türkiye ekonomisinde ki stratejik önemine rağmen yıllardır sorunlarla boğuşan ve sorunların çözümünde yalnız bırakılan bir kent olduğunu söyledi.
 
SORUNLAR MİLLİ EKONOMİYİDE OLUMSUZ ETKİLİYOR
Aliağa ve dolayısıyla milli ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen sorunlara değinen Başkan Saka,   Aliağa'dan yatırımların ve buna paralel olarak nüfusun kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü, 21 milyar dolar değerinde dış ticaret hacmi olan liman bölgesinin ulaşımda büyük sıkıntılar yaşadığını ve teşviklerin yetersiz olmasından dolayı Organize Sanayi Bölgesi'ne beklenen seviyede yatırımcının gelmediğini belirtti.
 
EN ÖNEMLİ SORUN ULAŞIM  
Aliağa bölgesinde iş dünyasının sorunlarına çözüm önerileri getiren Başkan Saka, kentin acilen geleceğe yönelik bir master planına ihtiyaç duyduğunu ve Aliağa'da kalkınmanın sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "İlçemizde faaliyet gösteren araç sayısı 20 bin civarında. Yine ilçemizin İzmir'i Çanakkale'ye bağlayan otoyolun üzerinde olması nedeniyle Aliağa'dan günde ortalama 40 bin araç gelip geçiyor. Yakın gelecekte tamamlanacak olan dev yatırımların faaliyeti girmesiyle birlikte bu araç sayısı katlanarak çoğalacaktır. Bugün bile Aliağa'dan İzmir'e gitmek büyük sorun halindeyken önümüzde ki yıllarda yaşayacağımız sıkıntıların boyutunu hayal dahi edemiyorum. Mevcut karayolumuzun ihtiyaca cevap veremediği hepinizin malumudur. Diğer taraftan yapımı devam eden çevre yolunun Koyundere mevkiine adeta demir atması bizi umutsuzluğa sevk etmektedir. Aliağa'da yatırımlar hızla devam ederken, bölgenin en önemli ihtiyacı olan ulaşımın çözümü noktasında yürütülen projelerin çok yavaş bir şekilde sürdürülmesi bizleri endişelendirmektedir. Hemen her platformda Aliağa halkı adına dile getirdiğimiz bu tespitlerin artık yetkililer tarafından dikkate alınmasını talep ediyoruz"
 
İŞSİZLİĞİN ÇARESİ NİTELİKLİ TEKNİK ELEMAN 
Konuşmasında işsizlik konusuna da değinen Başkan Saka, Türkiye'de işsizliğin stratejik hatalardan kaynaklandığını öne sürdü. Ülkede ve dolayısıyla Aliağa'da çok seviyede nitelikli eleman ihtiyacına rağmen bu ihtiyacın karşılanamadığını sözlerine ekleyen Başkan Sakan, "Gençlerimiz eğitimde yanlış tercihler yapıyor ya da yanlış tercihlere yönlendiriliyor. Aileler; 'evladım üniversite bitirsin de hangisini bitirirse bitirsin' düşüncesiyle hareket ediyor. Gençlerimiz ülkemizde hâsıl olmayan alanlarda eğitim görüyor, hal böyle olunca da sayısız üniversite mezunu gençlerimiz sokaklarda işsiz geziyor. Bizim bu noktada tavsiyemiz;  ülkemizde ciddi seviye de eksikliği yaşanan nitelikli ara eleman ihtiyacına karşılık vermek adına meslek okullarımızı daha tercih edilir konuma getirilmesidir. Hatta bu okulların ticaret ve sanayi odalarının uhdesine verilmesi daha yararlı olur" diye konuştu. 
 
Başkan Adnan Saka'nın konuşmasının ardından Bergama ve Menemen Ticaret Odaları'nın temsilcileri de; ilçelerinde ki ekonomik dinamiklerin gelişimini, kentsel sorunlarını ve beklentilerini aktardı. Soru cevap şeklinde devam eden zirve, konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle son buldu.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.