ALİAĞA-MENDERES 2008'DE
İzmir’in kuzeyi ile güneyini yakınlaştırarak Metropole bağlayacak olan Aliağa- Menderes Raylı Sistemi’nin 2008’de hizmete gireceği açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in en büyük yatırımlarından biri olarak
2006-09-20 23:06:10
ALİAĞA-MENDERES 2008’DE HİZMETTE
İzmir’in kuzeyi ile güneyini yakınlaştırarak Metropole bağlayacak olan Aliağa- Menderes Raylı Sistemi’nin 2008’de hizmete gireceği açıklandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in en büyük yatırımlarından biri olarak kabul edilen Aliağa-Menderes Raylı Sistemi ile kentin kuzey-güney yakasının çağdaş, hızlı ve konforlu bir şekilde birbirine bağlanacağını söyledi.
Geçtiğimiz günlerde 1. Etap çalışmalarından Gediz Karayolu Alt Geçidi'nin hizmete açılması ve 3. Etap Şirinyer Tüneli'nin de temelinin atılması ile ivme kazanan 80 kilometrelik proje, kentin iki yakasını 86 dakikada birbirine bağlayacak. Proje ile aynı zamanda İzmir'in tarımsal üretim merkezi olan güneyi (Torbalı, Menderes) ile sanayi ve turizm merkezi olan kuzeyi (Aliağa, Foça) birbirine bağlanmış olacak.
Aliağa Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi'nin İzmir'in en büyük projelerinden biri olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da projenin tamamının 2008 yılında bitirilerek hattın işletime alınması ile İzmir'in kuzey güney yakasının çağdaş, hızlı ve konforlu bir ulaşım sistemi ile birbirine bağlanacağını söyledi. Kocaoğlu, "Kamu kuruluşu ve yerel yönetim ortaklığında hayata geçirilen proje 'Birlikten kuvvet doğar' sözüne çok iyi bir örnek. 80 kilometrelik Aliağa Menderes hattında 32 istasyon bulunacak ve kentin bir ucundan diğer ucuna 86 dakikada ulaşılacak. Günde 550 bin yolcu taşımayı hedefliyoruz. 2008'de havaalanından metroya binecek ve yolculuğumuzu Aliağa'da noktalayabileceğiz" diye konuştu.
Toplam maliyeti 340 milyon dolar olan Aliağa Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 1.6 milyon YTL'ye mal olan Gediz Alt Geçidi sayesinde Buca Karabağlar arasında kesintisiz ve güvenli geçiş sağlanmış oluyor. Projenin en önemli periyotlarından biri olan yaklaşık 2 kilometrelik Şirinyer Tüneli inşaatının da 360 günde tamamlanması hedefleniyor. İnşaat kapsamında da bir yeraltı istasyonu, Namık Kemal ve Koşu Karayolu Geçitleri yapılacak.
2004'TEN BU YANA NELER YAPILDI?
Aliağa-Menderes Raylı Sistemi'nin 19 milyon YTL bedelle ihalesi yapılan 1. etap çalışmaları kapsamında; Sarnıç Karayolu Üst Geçidi inşaatı tamamlanıp ulaşıma açıldı. Gediz Karayolu Alt Geçidi inşaatı bitti. Sarnıç, Koşu, Semt Garajı, Salhane ve Turan İstasyonları tamamlanmak üzere.
Projenin 2. etap kısmında da 14 Eylül 2005 tarihinde Karşıyaka Tüneli ve istasyonlarının ihalesi yapıldı, 23 Ocak 2006'da firma ile sözleşme imzalandı, 3 Mart 2006'da Karşıyaka Tüneli'nin temeli atıldı. 49 milyon YTL bedelle ihalesi yapılan 3 kilometrelik tünelin imalat çalışmaları planlandığı gibi devam ediyor.
3. Etapta 16.5 milyon YTL bedelle ihale edilen Şirinyer Tüneli projesinde yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Şantiye oluşturma çalışmalarına Ağustos ayında başlandı. 24 Temmuz 2006'da TCDD Şirinyer hattını ulaşıma kapattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Basmane-Çiğli ve Şirinyer-Gaziemir arasında TCDD yolcularının ulaşımını otobüslerle sağlıyor. Kent merkezindeki Kemer Karayolu Alt Geçidi ve istasyonu ile İnkilap Karayolu Üst Geçidi ve İstasyonu ihaleleri 15 Ağustos 2006'da yapıldı. Egekent-Çiğli, Demirköprü, Gaziemir istasyonları ile Gaziemir Karayolu altgeçidi, Adliye Karayolu üstgeçidi için ihaleye çıkılıyor. Diğer istasyon ve karayolu geçitleri ise kısa sürede ihale edilecek. Banliyö sisteminin bütünü için gereken sistem mühendisliği projelendirme çalışmaları başlatıldı. Sistemde entegrasyon için aktarma merkezleri projeleri hazırlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.