23 Kasım 2024
  • İzmir19°C

ALİAĞA KENT KİTAPLIĞI’NIN 10.YAYINI MYRİNA VE GRYNEİON ARKEOLOJİ YÜZEY ARAŞTIRMALARI 3.CİLT

Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edinen Aliağa Belediyesi, bu kapsamdaki ça

Aliağa Kent Kitaplığı’nın 10.Yayını Myrina ve Gryneion Arkeoloji Yüzey Araştırmaları 3.Cilt

17 Aralık 2018 Pazartesi 10:50

ALİAĞA KENT KİTAPLIĞI’NIN 10.YAYINI “MYRİNA VE GRYNEİON ARKEOLOJİ YÜZEY ARAŞTIRMALARI 3.CİLT”
 
Aliağa’nın 8 bin 500 yıllık uygarlık birikimini, kültürünü, coğrafik yapısını, arkeolojisini ve balıkçı kasabasından dev bir sanayi kentine hızla dönüşümünü kültür yayınları ile gelecek nesillere ulaştırmayı amaç edinen Aliağa Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
 
Tisna, Myrina ve Gryneion ile Aiol kentlerinin en büyüğü ve en önemlisi olan Kyme’ye ev sahipliği yapan Aliağa’nın zengin tarihini gün yüzüne çıkartmak isteyen Aliağa Belediyesi, son dört yıldır tarih ve arkeoloji alanındaki akademik çalışmalara büyük destek veriyor. Akademik alanda yapılan çalışmalar, akademisyenler tarafından ortaya çıkarılan on binlerce gravür, resim, harita, fotoğraf gibi tarihi belge niteliğindeki bilgiler derlenerek “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında eşsiz bir arşiv oluşturuluyor.
 
Kurulduğu 1952 yılından bugüne kültür alanında özellikle son dört yılda yaptığı akademik araştırmalar ile dev bir kültür hamlesi başlatan Aliağa Belediyesi, Aliağa hakkında bugüne kadar yapılmış birçok araştırmayı, tarihsel belge niteliğindeki yüzlerce yerli ve yabancı belgeyi “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı kitaplarda derliyor.
 
“Aliağa Kent Kitaplığı” Aliağa Belediyesi basın danışmanlığı koordinesi altında basın bürosu tarafından 19 kitap olarak projelendirildi. Yunan, Alman, Macar, Avusturya, Bulgaristan, İngiliz, İtalyan, ABD Boston ve İngiltere British Müzesinde yer alan Aliağa ile ilgili kaynaklar bir araya getirildi ve bir kısmı konunun uzmanları tarafından Türkçeye çevrildi.
 
19 kitap olacak şekilde derleme çalışmaları sonlandırılan altı kitap basılarak okuyucu ile buluştu. Yedi kitap da baskı aşamasında. Altı kitabın da yazım aşaması devam ediyor.
 
“Aliağa Kent Kitaplığı”ndaki eserler okurlara, tarih severlere ve tüm akademi bilim dünyasına ücretsiz olarak hediye ediliyor. Vatandaşlar kitaplara Aliağa Belediyesi Hilal Masa’dan, Aliağa Belediyesi Nadir Nadi Kütüphanesi’nden, belediye dış hizmet birimlerinden ve muhtarlıklardan ücretsiz edinebiliyor.
 
Aliağa Belediyesi, “Aliağa Kent Kitaplığı” adı altında yayımladığı 120 sayfalık “Aliağa’nın Antik Kentleri” kitabının 2. Basımını, 436 sayfalık “Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar” kitabının Düzeltilmiş 3. Baskısını, 320 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları” kitabının 1. Ciltini, 600 sayfalık “İlkçağdan 21. Yüzyıla, Aliağa Tarihi” kitabı, 398 sayfalık “Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle, Geçmişten Günümüze 1. Aliağa Sempozyumu Bildirileri” kitabı ile 446 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Son Araştırmalar ve Disiplinler Arası Çalışmalar, 2.Cilt”i tarih severlerin ve akademi dünyasının hizmetine sundu.
 
Toplam 2 bin 320 sayfadan oluşan kitapları edinemeyen okurlar başucu niteliğindeki kitapların pdf formatlarına http://aliaga.bel.tr/yayinlarimiz/ bölümünden ulaşabiliyor. Vatandaşlar kitapları cihazlarına indirebiliyor, okuyabiliyor hatta görme engelli vatandaşlar için oluşturulmuş sesli kitap uygulaması sayesinde de kitapları dinleyebiliyor. Ayrıca, Aliağa Belediyesi tarih severler için tüm kitapları pdf formatlarında CD ve Mini DVD olarak da vatandaşlarına sunuyor.
 
“MYRİNA VE GRYNEİON ARKEOLOJİ YÜZEY ARAŞTIRMALARI 3.CİLT”
“Myrina ve Gryneion Arkeoloji Yüzey Araştırmaları 3.Cilt, Kültürel Mirasın Korunması ve Geleceğe Aktarılması Çalışmalarında Gryneion Antik Kenti Sahasında Arkeojeofizik Araştırmalar” Aliağa Kent Kitaplığı’nın 10.yayını olarak kitaplıklardaki yerini alacak. Basım aşamasında olan kitabın editörlüklerini Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez ile İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Fethi Ahmet Yüksel ve Jeofizik Mühendisi Kerim Avcı üstlendi.
 
ÖNSÖZ / DOÇ.DR MURAT ÇEKİLMEZ
“Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Kültürel Mirasın Korunması ve Geleceğe Aktarılması Çalışmalarında Gryneion Antik Kenti Sahasında Arkeojeofizik Araştırmalar” adlı bu eser, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleriyle Doç. Dr. Murat Çekilmez başkanlığındaki bilim ekibi tarafından yürütülen Myrina ve Gryneion antik kentleri arkeolojik yüzey araştırmaları kapsamında elde edilen verileri içermektedir. İzmir ilinin Aliağa ilçesi sınırları içerisinde yer alan Myrina ve Gryneion antik kentlerinde yapılan araştırma, kazılar ve yayınlarla birlikte 2015, 2016 ve 2017 yılı yüzey araştırmalarında bulunan veriler değerlendirilmektedir. Elinizde bulunan bu eserdeki amacımız, 2017 yılı araştırmalarında elde edilen jeofizik verilerinin ve bulgularının bilim dünyasına sunulmasıdır.
 
Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez tarafından yürütülen Myrina ve Gryneion antik kentleri arkeolojik yüzey araştırması (MYGAR), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleriyle 2015 yılından itibaren gerçekleştirilmektedir. Başlangıçtan itibaren yapılan araştırmalar ve elde edilen buluntular, “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Belgeler ve Yeni Araştırmalar” 1.cilt, Aliağa Kent Kitaplığı Dizisinin 3. yayını olarak, Aliağa Belediyesi'nin destekleriyle 2017 yılında bilim dünyasına sunulmuştu. 2018 yılında ise “Myrina ve Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, Son Araştırmalar ve Disiplinler Arası Çalışmalar” adlı 2. cilt Aliağa Belediyesi'nin destekleriyle yayınlanmıştır. Elinizde bulunan bu eser ise yüzey araştırmasının 3. cildidir.  
 
2015 yılından itibaren başlayan arkeolojik yüzey araştırmalarının öncelikli hedeflerinden biri de arkeoloji dışında farklı bilim dallarının katkılarıyla kültürel mirasın belgelenmesi ve korunmasıyla ilgili çalışmalardır. Bu kapsamda 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında sözü edilen korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları belgelenmekte ve envanterlenmektedir. Gryneion’daki tapınak alanında, toprağa her hangi bir fiziki müdahalede bulunmaksızın yer altındaki kültür varlıklarının belgelenmesi ve görüntülenmesi amacıyla 2017 yılında arkeojeofizik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Söz konusu araştırmalar, İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Fethi Ahmet Yüksel ve Jeofizik Mühendisi Kerim Avcı tarafından yürütülmüştür. 
 
Gryneion’da planlanan kazılara başlamadan önce jeofizik mühendisleri ve arkeologlar tapınak alanında araştırmalar yürütmüştür. Burada yapılan çalışmalarda toprağın altındaki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının konumları, ölçüleri ve yapısal özellikleri arkeojeofiziksel araştırmalar sonucunda belirlenebilmiştir. Çalışmada ayrıca kültür varlıklarının üç boyutlu görünümleri elde edilmiştir. 
 
Yüzey araştırmalarının gerçekleşmesini sağlayan izinler ve destekleri nedeniyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ve bizleri her fırsatta destekleyen İzmir Müzesi Müdürlüğü’ne çok teşekkür ederiz. 
 
Myrina ve Gryneion antik kenti yüzey araştırmaları Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından FEF-16001 kodlu “Myrina ve Gryneion Antik Kenti Araştırmaları” adlı bilimsel araştırma projesiyle desteklenmektedir. 
 
Arkeojeofizik araştırmaların finansmanı, Adnan Menderes Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen FEF-16001 kodlu “Myrina ve Gryneion Antik Kenti Araştırmaları” adlı bilimsel araştırma projesinden karşılanmıştır. Bu kapsamda projeyi ve yüzey araştırmalarımızı en başından beri destekleyen Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Kılınç ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz hocalarımıza destekleri için çok teşekkür ederiz. Koordinatörlük biriminde görevli Halit Yalçın ve Selami Uysal’a nazik yaklaşımları nedeniyle teşekkür ederiz. 
 
Myrina ve Gryneion Antik Kenti Arkeolojik Yüzey Araştırması (MYGAR), 2017 yılından itibaren T.C. Başbakanlık, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından desteklenmektedir. Destekleri nedeniyle Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na, Prof. Dr. Refik Turan’a ve Türk Tarih Kurumu yetkililerine teşekkür ederiz. 
 
Yüzey araştırmasının 2015 yılında başlamasından itibaren Aigai kazıları eski başkanı ve Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ersin Doğer tarafından araştırmalarımıza büyük bir bilimsel destek verilmektedir. Aiolis Bölgesi’ni karış karış gezerek büyük bir birikime sahip olan hocamıza destekleri, önerileri ve yardımları için çok teşekkür ederiz. Destekleri nedeniyle ayrıca Prof. Dr. Nurettin Öztürk ve Doç. Dr. Lale Doğer’e teşekkürler. 
 
Bu çalışmanın yayınlanmasındaki destekleri yanında yüzey araştırmaları sırasında ekibin konaklama, yiyecek – içecek ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması konusunda en büyük destekçimiz Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar olmuştur. Belediye Başkanlığı, bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra çevresel, sosyal ve kültürel yaşamına katkıda bulunmayı öncelikleri arasında değerlendirmektedir. Bu kapsamda bölgenin sosyal ve kültürel izlerini yansıtan araştırmalarımızda bizleri destekleyen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a, Proje Koordinatörü Şenol Gök’e, Sosyal Kültürel ve İdari İşler Md. Ali Osman Karatekin’e ve belediye personeline çok teşekkür ederiz. 
 
Müze eserleri, kazı ve yüzey araştırmalarında elde edilen eserlerin ve verilerin yayın çalışmalarının artması temennisiyle, saygılarımızla.
 
İÇİNDEKİLER:
 
“MYRİNA VE GRYNEİON ARKEOLOJİ YÜZEY ARAŞTIRMALARI 3.CİLT” adlı eserin içeri şu bölümlerden oluşuyor;
 
1. BÖLÜM - GRYNEION ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALARI
1. 1. Gryneion’un Konumu ve Çevresi
1. 2.  Arkeolojik Yüzey Araştırması Alanı
1. 3. Tarihçe ve Yapılan Araştırmalar
1. 4. Conze ve Diğerlerinin Araştırmaları (Altartümer von Pergamon, 1912)
1. 5. Apollon Tapınağı Araştırması
1. 6. Apollon Tapınağının Korusu Konusundaki Araştırmalar
1. 7. Nekropol’den Bulunan Seramikler Konusundaki Araştırmalar
1. 8. Yüzey Araştırmalarında Bulunan Arkeolojik Veriler
 
2. BÖLÜM - GRYNEION ANTİK KENTİ SAHASINDA ARKEOJEOFİZİK ARAŞTIRMALAR
2. 1. Arkeolojide Jeofizik Uygulamalar
2. 2. Arkeolojide Kullanılan Jeofizik Yöntemler
2. 3. Arkeolojide Jeoradar (GPR) Çalışmaları
2. 4. Veri İşlem
2. 5. Gryneion Antik Kenti Sahasında Jeoradar (GPR) Çalışmaları
2. 6. Tapınak Alanında GPR Ölçümleri
 
3. BÖLÜM - KÜLTÜREL MİRAS KAPSAMINDA GRYNEION APOLLON TAPINAĞININ BELGELENMESİ, KORUNMASI VE GELECEĞE AKTARILMASI
 
4. BÖLÜM - GRYNEION ANTİK KENTİ SAHASINDA ARKEOJEOFİZİK ARAŞTIRMALARIN GENEL DEĞERLENDİRMESİ
 
aliaga-kent-kitapligi-myrina-gryneion3.jpg

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.