25 Kasım 2024
  • İzmir5°C

ALAÇATI'DA TAŞ USTALIĞI İŞ DALI HALİNE GELDİ

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Tarihle bütünleşmiş taş evleri ayrıca sörfü , begonvil çiçekli sokakları ile gündeme gelen Alaçatı’da yeni oluşturulan evlerin yapımında taş işçiliği ayrı

Alaçatı'da Taş Ustalığı İş Dalı Haline Geldi

27 Kasım 2015 Cuma 12:35

ALAÇATI’DA TAŞ USTALIĞI AYRI BİR İŞ DALI HALİNE GELDİ
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Tarihle bütünleşmiş taş evleri ayrıca sörfü , begonvil çiçekli sokakları ile gündeme gelen Alaçatı’da yeni oluşturulan evlerin yapımında taş işçiliği ayrı bir iş dalı haline geldi.
1850’li yıllardan günümüze tarihi dokusunun bozulmamasına özen gösterilen Alaçatı’da kendi yöresinden çıkan taşlardan oluşturulmuş tarihi evleri ve kendine has mimarisi ile yeni yapılaşmada da en temel yapı malzemelerinden biri olan beyaz taş kullanımı güncelliğini aynı şekilde korumaya devam ediyor. 
 
Balkan Harbi ve 1923 mübadelesinde Alaçatı’ya yerleşen Türk’ler mevcut evlerde yaşamaya devam ederken sadece evlerin onarımını, boyasını, çatısını gözden geçiriyordu. Yeniden bir ev inşası için yöre halkından bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar taş ustası bulunuyordu. Yeniden yapılan taş evlerin inşası bu ustalar tarafından gerçekleştirilirken, kullanılan taşlar yıkılmış evlerden temin ediliyordu. Alaçatı’nın turizme açılması ve bir bölüm tarım arazisinin imara açılması ile yapılan taş evler için yeni bir taş ocağı ve yeni taş ustalarına gereksinim duyuldu.Yörede yeteri kadar taş ustası bulunmadığından yurdun diğer illerinden gelen deneyimli taş ustaları yanı sıra  Alaçatı’ya olan ilgiden dolayı yeni evlerin yapımında taşı bir heykeltıraş gibi işleyip duvarlara güzel bir estetik kazandıran ustalara duyulan ihtiyaç her geçen gün hızla artmaya devam ediyor.
 
Yıllar önce Kars’tan gelen Taş Ustası Hüseyin Aydın’’İşimizin başında estetik ön planda geliyor , şekil olarak eski evlerin mimarisinden esinlenmiş yeni projelerin en büyük bölümünü taş işçiliği oluşturuyor. İyi bir taş ustası gün içerisinde 1 veya 2 metrekare taş örebiliyor .Blok halindeki taşları önce parçalayıp bir parçasını şekillendirip duvara yerleştiriyoruz bir sonraki taşı nasıl işleyeceğimizi gözümüzde canlandırıp ona göre işliyoruz. Bazen bir taşı defalarca yerine koyup tekrar çıkarıp düzeltiyoruz bu yüzden hiçbir taş birbirinin aynı büyüklüğünde olmuyor. Sabır ve meşakkat ile uğraşıp,  biten işin bütününe bakınca gerçekten, herkesin beğenebileceği Sıva, boya, mantolama gibi kimyasal içeren malzemeler kullanmadan yüzyıllarca oturulabilecek yapılar ortaya çıkıyor’’diyerek taş ustalığı konusundaki düşüncelerini ifade etti .
 
Alaçatı taşı beyaz görünümünde kolay şekillendirilebilen içerisinde kireç ve kil yoğunlu fazla olan iç ve dış cephe duvarlarının yapımında estetik açıdan da bir hayli önemli doğal bir yapı ve ısı yalıtım malzemesi. Alaçatı taşının sıcak ve soğuğu içerisinde barındırabilmesi özelliği taş evlerin yazları serin kışları ise sıcak olması bu taşa olan talebi hızla arttırıyor, ancak onu işleyecek şekillendirecek ustalar olmadığında hiçbir işe yaramıyor.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.