AKDENİZ ZEYTİNYAĞI ZİRVESİ
2006 yılı ürünü zeytinyağı destekleme primi kilogram başına 11 YKr idi. Bunun için 61 bin ton ürün karşılığı 6.7 milyon YTL destekleme ödemesi yapıldı şeklinde konuştu.
01 Şubat 2008 Cuma 02:11
Bakan Eker, 1. Doğu Akdeniz Zeytin ve Zeytinyağı Zirvesi"nin Kapanış Toplantısına Katıldı
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi"nde düzenlenen 1. Doğu Akdeniz Zeytin ve Zeytinyağı Zirvesinin kapanış toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, dünyada kentleşmenin artmasıyla birlikte değişen beslenme alışkanlıklarının, zeytinyağına olan talebi her gün biraz daha arttırdığını vurgulayarak Türkiye"nin sahip olduğu zeytin üretim avantajını iyi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Göreve geldiğimizde Türkiye"de 110 milyon civarında zeytin ağacı olduğunu 2005 yılında başlatılan bir projeyle bu rakamın 140 milyona çıktığını söyleyen Bakan Eker, Biz 2005"de başlattığımız desteklemeyle önce 30 YTL, 2006 ve 2007"de 250 YTL dekar başına destek verdik. Daha sonra yağlı çeşide 250 YTL, Gemlik olarak adlandırdığımız çeşide 45 YTL destek vermeye başladık. Şu ana kadar 535 bin dekar alanda yeni zeytin bahçesi tesis edildi. 76 milyon YTL bunun için prim ödendi diye konuştu.
Zeytinyağında prim uygulaması yaptıklarını kaydeden Bakan Eker, 1998 yılından itibaren prim veriliyor, ancak bunların miktarı ve ödeme şekliyle ilgili yıldan yıla değişen farklı uygulamalarla karşı karşıyayız. Bugüne kadar da 126 milyon YTL zeytinyağı için prim ödemesi gerçekleştirildi. 2007 yılında 2006 yılı ürünü zeytinyağı destekleme primi kilogram başına 11 YKr idi. Bunun için 61 bin ton ürün karşılığı 6.7 milyon YTL destekleme ödemesi yapıldı"" şeklinde konuştu.
Tarım Kanunu çıkardıklarını ve bu kanuna göre Zeytincilikle ilgili Konseyin kurulduğunu ifade eden Eker, AB"ye tam üyelik gerçekleşmeden zeytincilikte önemli mesafeler kat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Bakan Eker konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu çok önemli. Niye çok önemli? Bunun müzakere açısından böyle bir çabanın stratejik önemi ve değeri var. Çünkü belirli kısıtlamalarla karşılaşacağız. Bizim bu zamanı çok iyi değerlendirmemiz gerekir. Rakiplerimiz var; Yunanistan, İspanya, İtalya, Tunus, Doğu Akdeniz"deki komşu ülkelerimiz. Bizim onlarla her alanda, rekabet içinde olduğumuzu, mesafe kat etmemiz gerektiğini hatırda tutmamız gerekir. Yeni pazarlama teknikleriyle, yeni endüstriyel girişimlerle mücadele etmemiz gerekiyor. 2014 yılına kadar zeytin ekili alanın 1 milyon hektara, ağaç sayısının 140 milyondan 180 milyona, yağlık zeytin üretiminin 800 bin tonlardan 3 milyon tona, yağ üretiminin 115 bin tondan 650-700 bin tona, ihracatın 70 bin tonlardan 200-250 bin tonlara, ağaç başına verimi 12 kilodan 25 kiloya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlar aşılabilir hedefler. Nasıl ki biz son birkaç yıl içinde 35-40 milyon ağaç diktiysek, bu söylediğim hedefleri de gerçekleştirebiliriz.
Bakan Eker ayrıca Saray Çiftliği"nde Karabucak Tarım İşletmesi"nde de incelemelerde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.