15 Ocak 2025
  • İzmir12°C

AB'NİN YARINI GİRİŞİMCİLİKTE

Ege Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası Teknoloji Geliştirme Merkezi ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) işbirliğiyle düzenlenen “AB ve Girişimcilik” panelinde girişimciliğin Türkiye ve Avrupa Birliği ekonomileri üzerindeki öne

AB'nin Yarını Girişimcilikte

2005-12-29 18:47:53

Ege Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası Teknoloji Geliştirme Merkezi ve Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) işbirliğiyle düzenlenen “AB ve Girişimcilik” panelinde girişimciliğin Türkiye ve Avrupa Birliği ekonomileri üzerindeki önemi tartışıldı.

Panelde konuşan ABİGEM Girişimcilik Uzmanı Barbaros Tunç AB’nin girişimciliğe çok fazla önem verdiğini belirterek, “Avrupa’da pek çok işletme devredecek insan bulamıyor. Bunun nedeni nüfusun yaşlanmasıdır. AB’deki genç nesiller girişimci felsefeyi taşımıyorlar. AB’nin ekonomik geleceği girişimciliğe bağlıdır. Türkiye’nin yüzde 70’i 30 yaş altıdır. Türkiye’de sürekli bir dinamizm var. Bu dinamizmi amaca yönlendirerek başarılı oluruz. Girişimci olmak beraberinde girişken olmayı gerektirir. Ama girişimcilik amaca yönelik çalışma yapmaktır” dedi.

Bir diğer panelist ABİGEM Direktörü Vedat Kunt ise Türkiye’deki sermaye ve eğitim yetersizliğinin girişimci ülke olunmasını engellediğini vurguladı. Küçük ve orta ölçekli sermayenin yaşaması için girişimciliğin öneminin altını çizen Kunt, “Kobiler ekonominin motorudur ve girişimcilik kobilerin var olmasını sağlar. AB’de artık girişimcilik felsefesi algılanmaya başlandı. Çocuklara ilkokul seviyesine kadar girişimcilik felsefesinin anlatılması sağlanıyor ve iş kurmak isteyenlere eğitim veriliyor. Türkiye’de de girişimcilik devlet tarafından organize edilmelidir” şeklinde konuştu.

Panelde konuşan ABİGEM Girişimcilik Uzmanı Ebru Dinçer AB’deki ülkelerarası öğrenci değişim programlarına değinerek, AB’nin amacının eğitim alanında ortak bir Avrupa yaratmak olduğunu söyledi. Eğitim alanında AB’nin üç eğitim programı olduğunu kaydeden Dinçer, “Öğrenciler Leonardo da Vinci ve Sokrates eğitim burslarına eğitim kurumları aracılığıyla başvurup Avrupa’ya gidebilirler. Ayrıca 15-25 yaş arası gençlerin katılacağı ve kurdukları topluluklar aracılığıyla başvurabilecekleri bir de Gençlik Programı vardır” diye konuştu.

Yurtdışında Türkiye hakkında hala önyargılar olduğunu vurgulayan ABİGEM Girişim Uzmanlarından Ümit Evren ise, “Gençler değişim programlarıyla yurtdışına mutlaka çıkmalıdırlar. Bu sayede Avrupalıların ülkemiz hakkındaki önyargılarını silebiliriz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.