25 Kasım 2024
  • İzmir4°C

8500 YILLIK TARİH YENİDEN HAYAT BULUYOR

Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Ege Üniversitesi’nin Türkiye’nin en çok kazı yapan üniversitelerinden birisi olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Derin, “ Sergide Batı Anadolu’dan, Doğu Anad

8500 Yıllık Tarih Yeniden Hayat Buluyor

11 Aralık 2015 Cuma 13:32

8500 YILLIK TARİH YENİDEN HAYAT BULUYOR
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Ege Üniversitesi’nin  Türkiye’nin en çok kazı yapan üniversitelerinden birisi olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr.  Derin, “ Sergide Batı Anadolu’dan, Doğu Anadolu’ya kadar olan çalışmalar yer almakta. Bunların bir kısmı klasik diyebileceğimiz Roma- Helenistik dönem ve öncesinden kalan yapıları ortaya çıkaran çalışmalar, bir kısmı ise Bizans ve Osmanlı dönemini kapsayan kazı çalışmalarıdır ” dedi
 
Ege Üniversitesi (EÜ) 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nde başlayan “Geçmişin İzinde”  Ege Üniversitesi Arkeoloji Kazı Fotoğrafları Sergisi  tarihe ve kültüre ışık tutuyor.
 
Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi; Kazı Evi, Neolitik Köy ile birlikte kafeterya, sergi salonları, konferans salonu ve aktivite alanlarından oluşuyor. Kazı alanları yanına inşa edilen binada, kentin tarih öncesi döneminin farklı bir anlayışla sergilendiğini belirten Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin projenin Türkiye’nin yaşayan tek aktif arkeolojik alanına sahip olduğunu dile getirdi. Höyüğün 8500 yıllık tarihiyle İzmir’in en eski yerleşim alanı olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr.  Derin, “Anaokulundan ilköğretime, ilköğretimden üniversitelere kadar yayılan bir arkeolojik öğrenim sürecini burada görmek mümkündür” dedi. 
 
AKTİF BİR ARKEOLOJİK ALAN
2003 yılında buldukları arkeolojik alanı 2005 yılında Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla kazmaya başladıklarını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Derin, “Belediye bir nevi yol, kaldırım yapmadı. Bir kültür merkezi yaptı” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Derin, projenin amacının aktif bir arkeolojik alan oluşturmak olduğunu ekledi.
Ege Üniversitesi’nin  Türkiye’nin en çok kazı yapan üniversitelerinden biri olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr.  Derin, “ Sergide Batı Anadolu’dan, Doğu Anadolu’ya kadar olan çalışmalar yer almakta. Bunların bir kısmı klasik diyebileceğimiz Roma- Helenistik dönem ve öncesinden kalan yapıları ortaya çıkaran çalışmalar, bir kısmı ise Bizans ve Osmanlı dönemini kapsayan kazı çalışmalarıdır ” dedi.
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.