7. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ
sponsorluğunda, 11 Aralık 2007’de düzenlenecek 7. Teknoloji Kongresi ve Ödülleri için “Büyük Ödül” ve “Başarı Ödülü” finalistleri belirlendi. Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve küresel pazarlardaki rekabet gücünün,
26 Haziran 2007 Salı 23:14
7. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ’NİN FİNALİSTLERİ AÇIKLANDI
TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından, Türk Telekom’un ana sponsorluğunda, 11 Aralık 2007’de düzenlenecek 7. Teknoloji Kongresi ve Ödülleri için “Büyük Ödül” ve “Başarı Ödülü” finalistleri belirlendi.
Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve küresel pazarlardaki rekabet gücünün, geliştirilebilen yenilikçi ürün ve teknolojilerle ivme kazanacağından yola çıkılarak oluşturulan Teknoloji Ödülleri’nde, 10’u “Büyük Ödül” ve 15’i “Başarı Ödülü”ne olmak üzere toplam 25 proje başvurdu. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda “Büyük Ödül” kategorisinde 6 ve “Başarı Ödülü” kategorisinde 8 proje finale kaldı.
7. Teknoloji Ödülleri kapsamında bu yıl ilk defa oluşturulan “Nanoteknoloji, Biyoteknoloji ve Nanobiyoteknoloji Özel Ödülü” kategorisinde ise toplam 11 başvuru alındı. Tanıtımı ayrıca yapılacak olan bu başvurular arasından ödül alacak projeler, “Büyük Ödül” ve “Başarı Ödülü”nü kazananlarla birlikte, 11 Aralık 2007’de düzenlenecek 7. Teknoloji Ödülleri ve Kongresi’nde açıklanacak.
BÜYÜK ÖDÜL FİNALİSTLERİ
1) AirTies
Proje: AirTies Mesh Teknolojisi
Özelliği: Özellikle betonarme binalardaki kablosuz internet bağlantısında kapsama alanı sorunlarını ortadan kaldırmak üzere geliştirilen AirTies Mesh teknolojisi, kendi kendine organize olarak yol atayabiliyor, yük dengeleyerek ses ve video aktarımını yüksek hızda yapabiliyor. Ürün, aynı konutta birden fazla kablosuz erişim noktası gereksinimini ortadan kaldırıyor.
2) Aselsan
Proje: ASELFLIR-300T, Saldırı Helikopteri Çok Sensörlü Entegre Hedefleme Sistemi
Özelliği: Saldırı helikopterleri, insansız hava araçları ve savaş gemilerinde kullanılmak üzere geliştirdiği “çok sensörlü hedefleme sistemi” ile yarışmaya katılan Aselsan’ın bu ürünü, seyir, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma, takip, hedef işaretleme ve arama-kurtarma görevlerini yerine getirebiliyor.
3) ECA
Proje: Su ve Enerji Tasarrufu için Kartuşu Dönebilen ve Ses Uyarı Sistemi ile Sıcaklık Derecelerini Haber Veren Mix Batarya
Özelliği: Tam soğuk su pozisyonuna getirildiğinde kombi ya da şofbeni tetiklemeyecek debi miktarıyla çalışan çevre dostu armatürüyle yarışmaya katılan ECA, böylelikle enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca su akış sıcaklığı konusunda kullanıcıyı uyaran ürün, hem fazla enerji tüketiminin, hem de haşlanma riskinin önüne geçiyor.
4) Ermaksan
Proje: Lineer Motorlu CO2 Uçan Optik CNC Lazer Kesme Tezgahı
Özelliği: Türkiye’nin ilk lazer kesim tezgahını geliştirerek yarışmaya katılan Ermaksan, dakikada 150 metre hızla hassas kesim yapabilen bu ürünü ile, sac işlemede günün en ileri teknolojisini sunuyor. Bugüne kadar yalnızca gelişmiş birkaç ülkede üretilebilen Lazer Kesim Tezgahı, Türk sanayicisine önemli maliyet avantajı getiriyor.
5) Tega
Proje: TEGA 3000 GPS MAP Elektrofüzyon Kaynak Makinesi
Özelliği: Doğal gaz ve içme suyu boru hatları döşenirken, iş sahasındaki bir işçinin yaptığı kaynakla ilgili tüm bilgileri, ilgili mühendise ulaştıran teknolojisiyle yarışmaya katılan Tega, 11 uydu ile haberleşerek çalışan bu sistemle, yapılan tüm çalışmaların, boru hattı planı ile eşzamanlı olarak uzaktan izlenebilmesini sağlıyor.
6) Vestel
Proje: Pixellence TFT LCD TV
Özelliği: Vestel’in projesi sayesinde, daha parlak, canlı ve detayların ortaya çıktığı bir ekranda, mevcut görüntülerin çok ötesinde görüntü kalitesine ulaşılabiliyor. Proje, renk iyileştirilmesi, ten rengi düzenlemesi ve keskinlik iyileştirmesine de olanak tanıyor.
Başarı Ödülleri Finalistleri
1) Alarge Makina
Proje: Mikro Seviyelerde Debi ve Basınç Kontrol Sistemi
Özelliği: Basınçlı su ileten boru hatlarında iç basınç deneyi cihazının yerli üretimini gerçekleştirerek ithalat zorunluluğunun önüne geçiyor.
2) AGM Lab
Proje: Bilgi.Com Türkçe Arama Motoru
Özelliği: İnternet içeriğini Türkçe için geliştirilmiş teknoloji ile sunan ilk Türkçe Arama Motoru niteliğindedir.
3) Cantek Soğutma Makinaları
Proje: Uzaktan İzlenebilir ve Yönetilebilir Soğutma Makinesi Otomatik Kontrol Üniteleri
Özelliği: Soğutma makinelerinin enerji tüketimini azaltacak önlemler önerip, arızaları kendiliğinden tespit ediyor.
4) Eliar Elektronik
Proje: İris 11 - FED Tekstil Boyama Bilgisayarı
Özelliği: Boyama sürecinin boyanacak materyalin özelliğine göre yürütülmesi ve denetimini kolaylaştırıyor.
5) Megatek Mühendislik
Proje: Gövde U Büküm ve Gövde Braketleri Tox ile Birleştirme Hattı
Özelliği: Beyaz eşya üretiminde, ucuz ve kaliteli yeni bir üretim yeteneği sunarak, seri üretime hız kazandırıyor.
6) Merkezi Kayıt Kuruluşu
Proje: Merkezi Kaydi Sistem
Özelliği: Menkul kıymetlerin e-ortamda işletilmesini sağlayarak, maliyetini ve güvenlik risklerini azaltıyor.
7) MilSoft Yazılım Teknolojileri
Proje: Gemi Komuta Kontrol Sistemi Yazılımı
Özelliği: En basit konfigürasyondan, fırkateyn ve denizaltı gibi en karmaşık konfigürasyonlara kadar muhtelif deniz, kara ve hava platformlarının ihtiyaçlarına göre kolayca ölçeklenebilir ve adapte edilebilir özellikte bir altyapı sunuyor.
8) Proses Makina
Proje: Çok Renkli İplik Boyama Makinası
Özelliği: Bilinen ip boyama yöntemlerine oranla, kimyasalda %85, suda %90, enerjide %75 tasarruf sağlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.