410 DEKARDA ORGANİK ÜRETİM
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde “Organik Üretim Projesi” kapsamında yürütülen tarımsal faaliyetler çiftçilere tanıtıldı. Dekan Prof.Dr.Semih Erkan, organik tarımın kirletmeden, ki
2006-07-12 23:07:43
TOPRAKLARIMIZI TORUNLARIMIZIN TORUNLARI DA KULLANSIN
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde “Organik Üretim Projesi” kapsamında yürütülen tarımsal faaliyetler çiftçilere tanıtıldı. Dekan Prof.Dr.Semih Erkan, organik tarımın kirletmeden, kirlenmeden insan sağlığı ve doğanın korunması ve geleceğe temiz bir çevre bırakma amacını taşıdığını belirtti.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından üretimine iki yıl önce başlanan organik tarım ürünleri “Çiftçi Günü” nde üreticilere tanıtıldı. Organik tarım üretilen arazilerin gezildiği etkinlikte üreticiler organik üretim hakkında bilgilendirildi. “Organik Üretim Projesi” çerçevesinde, İzmir Valiliği Çevre Orman İl Müdürlüğü ve Çevre Vakfının desteğiyle EÜ Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma ve Üretim Çiftliğinde 15 dekar alanda organik sebzecilik, 55 dekar alanda organik bağcılık, 90 dekar alanda organik meyvecilik, 350 dekar alanda da organik fıstık çamı yetiştiriliyor.
Organik Üretim Projesinin en temel amacının doğayı temiz tutmak olduğunu belirten EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Erkan, “Organik tarım, çevre, toprak, su kaynakları ile hava ve tarımsal ürünleri kirletmeden insan ve diğer canlıların sağlığını koruyarak tarımda sürdürülebilirliği sağlamayı hedefler. Bu şekilde toprakları torunlarımızın torunlarının kullanabileceği şekilde bırakabiliriz” diye konuştu.
ÜRETİCİLER EĞİTİLİYOR
Proje kapsamında üreticilere de eğitimler verildiğini ifade eden, Prof. Dr. Semih Erkan, “İlaçlı gübreler ve yanlış sulama yöntemlerinin yarattığı kirliliği azaltmak ve engellemek için üreticilerin eğitilmesi çok önemlidir. Organik tarım projesi kapsamında ayrıca bölge topraklarını ve yeraltı sularını kirletmeden gübrelemeyi ve atıkların geri kazanımını gerçekleştirmek hedeflenmektedir” dedi.
Organik tarımın en önemli özelliğinin ürünün sertifikalandırılması olduğunu söyleyen EÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, organik üretimde ürünlerin tarladan sofraya kadar izlendiğini vurguladı.
2 YILDIR YETİŞTİRİLİP SATILIYOR
Proje kapsamında 2005 yaz üretiminden itibaren “Organik sertifikalı” sebze satışına başlandığını ifade eden EÜ Ziraat Fakültesi Organik Proje Sebzecilik Birimi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. İbrahim Duman, “Bu proje ile birçok meyve ve sebze türünde kontrollü ve sertifikalı organik üretime geçilerek yakın pazarlara taze ürünlerin sunulması sağlanacaktır. Organik üretim projesi kapsamında üretilen ürünler fakültemiz satış yerlerinde satılmaktadır. Organik sertifikalı üretime zeytin ve fıstık çamında 2006, bağcılık ve meyvecilik faaliyetlerinede 2007 üretim sezonunda geçilecektir” dedi.
Sebzecilik alanında yazlık (domates, biber ve patlıcan) ve kışlık sebze türleri (brokkoli, karnabahar, marul, kırmızı lahana, kereviz) ile, bağcılık alanında sultani çekirdeksiz ve meyvecilikte erik, kayısı, şeftali, mandalin, portakal, nar ve zeytin ile çam fıstığı türlerinde üretim ve araştırma çalışmaları yapılıyor. Tarımsal faaliyetlerin uygulanması sırasında bilim ve teknoljideki gelişmelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten İzmir Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, ise “Ziraat Fakültesi’nin de çalışmalarıyla tarım uygulamalarından en iyi tarım ürünleri elde edilmektedir. Tarımda kullanılan gübreler toprağa karışıp insan sağlığını tehdit etmektedir. Bunun yok edilmesindeki en önemli yollardan biri de organik tarımdır”şeklinde konuştu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.