“3.PARAMEDİK SEMPOZYUMU”
“3.Paramedik Sempozyumu” nun açılışında konuşan Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ, ülkemizde henüz standart bir paramedik eğitiminden söz etmenin mümkün olmadığını söyledi.
2005-10-15 01:49:46
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Paramedik Derneği işbirliği ve EBİLTEM desteğiyle düzenlenen “3.Paramedik Sempozyumu” nun açılışında konuşan Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Agah Çertuğ, ülkemizde henüz standart bir paramedik eğitiminden söz etmenin mümkün olmadığını söyledi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Çertuğ, ambulans ve acil bakım teknikeri ya da paramedik olarak anılan meslek grubunun en önemli özelliklerinin hızlı ve planlı hareket edebilmek, doğru karar verebilmek, ekip çalışmasına yatkın olmak, bilimsel ve teknolojik açıdan gelişmeleri yakından izlemek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çertuğ, “Bunlar ancak sürekli bilgi aktarımı ve beceri eğitimleri ile sağlanabilir. Yaşamı tehdit eden durumlar karşısında eski dönemlerde çaresiz kalmış olan insanoğlu; acil tıp, afet tıbbı gibi konularda gelişmelerin sağlandığı 20.yüzyılda, bazı yeni meslek gruplarıyla da tanışmıştır. Özellikle son kırk yılda sağlanmış olan gelişmeler sonucunda doğan ambulans ve acil bakım teknikerliği bunlardan biridir” dedi.
Ülkemizde ilk paramedik programının 1993 yılında açıldığını belirten Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tomris Özgür, “12 yılık bir geçmişi olan mesleğin, meslekleşme sürecinde aldığı yol hiç de az değildir. Ancak alması gereken yol da oldukça uzun ve zordur. Değişen dünya düzeni, iklim ve doğa olayları, trafik kazalarının artışı ve salgın hastalıkların yeniden gündemde olması, hastane dışında ya da olay yerinde acil tıbbi tedavi ve girişimin önemini arttırmıştır. Bu yüzden ülkemiz için bu mesleğe olan gereksinim açıktır” dedi.
Gelişmekte olan ülkelerde ara insan gücüne büyük ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Necla Çevik, “Ülkemizde sağlık alanındaki ara insan gücünü paramedikler oluşturmaktadır. Eğitimli ambulans teknikerleri bugün ülke geneline yayılmış durumdadır” diye konuştu.
Sempozyum süresince; paramedik eğitimi, hastane öncesi travmatik ve tıbbi acilleri, ambulans kullanımı, olağan dışı durumlar, hastane öncesi acil tıp sistemi ve paramediklerin yeri, doğum ve yeni doğan bakımı, ileri yaşam desteğinde yenilikler, çevresel ve pediatrik aciller gibi konular ele alınacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.