24 Kasım 2024
  • İzmir7°C

2080 SENESİNDE 600 MİLYON AÇ İNSAN OLACAK

2080 SENESİNDE 600 MİLYON AÇ İNSAN OLACAK

2080 Senesinde 600 Milyon Aç İnsan Olacak

27 Nisan 2017 Perşembe 12:06

Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “20.Uluslararası İktisat Öğrencileri Kongresi” kapsamında  “Tarım ve Kırsal Kalkınma” konulu panel gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı panele Ege Üniversitesi Öğrencisi Gökçe Koç, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğrencisi İlhan Erdem ve  Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğrencisi Ezgi Binici Turnuş konuşmacı olarak katıldı.

“İklim Değişikliğinin Dünya ve Türkiye Tarımına Ekonomik Etkileri” konulu sunumu yapan Gökçe Koç,    dünyanın son dönemlerde yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan iklim bozukluklarının tarım verimliliğine etkileri üzerinde durdu. Tarımdaki verimlilik oranlarının doğrudan iklim değişiklikleri ile bağlantılı olduğunu söyleyen  Koç, Türkiye’de her on yılda bir tarımsal verimliliğin yüzde 15 ile 25 arasında, dünyada ise yüzde 1 ile 5 arasında azaldığını belirtti.

Tarımsal üretim sistemleri ve tekniklerinde değişiklik yapmak zorunda bırakan iklim değişikliklerinin önüne geçilebilmesi için bilinç yaratılması gerektiğini söyleyen Koç, atmosfer problemleri, doğal kaynakların yanlış kullanılması ve karbon gübreleme hakkında bilgi verdi. İklim değişikliklerinin yalnızca tarımsal verimliliği düşürmediğini, dünyanın ömrünü kısalttığını vurgulayan Koç, “İklim değişikliği bu hızla ilerlerse 2080 senesinde 600 milyon aç insan olacak” diye konuştu.

ENDÜSTRİ 1.0’DAN 4.0’A YOLCULUK

“Türkiye Ekonomisinin Kalkınmasına Tarım ve Sanayi Sektörünün Geleceği” adlı sunumu yapan  İlhan Erdem, endüstri 4.0’ın, Almanya’nın 2020’ye dair olan bir teknoloji projesiyken, büyük Alman sanayi devleri tarafından 2013’te kullanılmaya başlandığını söyledi. Erdem, “Şubat 2014’te Türkiye’de kullanımı kabul edilen gelişmiş endüstrileşme olan endüstri 4.0, üretim sistemindeki ana parçaların kendi arasında entegre çalışmasıdır.  Bu teknoloji bize, yenilenebilir enerjinin korunması, siber güvenliğin sağlanması, bilişim ve teknolojinin gelişmesi avantajlarını sağlıyor” dedi.

“1980 Sonrası Değişen Dünya Konjonktürü Etkisinde Arjantin’de Kır Politikaları ve Köylü Muhalefeti” konulu sunumu yapan  Ezgi Binici Turmuş ise  1983 senesinden itibaren dünyaya yayılan neo-liberal politikaların Arjantin özelinde diğer tarım piyasalarını da nasıl etkilediğini ve köylülerin buna nasıl muhalefet gösterdiğini anlattı. Elif Şeyda Doğan-Atakan Aktan İZMİR-(Ege Ajans) / EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.