24 Kasım 2024
  • İzmir9°C

15 İL'E 15 YENİ ÜNİVERSİTE

Öğrenci sayımız 1 milyon 941 bin 47, Ankara İstanbul ve İzmir'deki öğrenci sayımız ise 428 bin 604 kişi. Yani 428 bin öğrenciye 10 bin 95 profesör ve doçent düşüyor. Bu çarpık bir tablo" dedi.

15 İl'e 15 Yeni Üniversite

2005-12-03 11:15:11

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, profesör ve doçent ünvanlı toplam 16 bin 445 öğretim üyesi olduğunu, bunun 10 bin 95'inin İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde bulunduğunu ifade ederek, "Ankara, İstanbul ve İzmir'de çok üniversitenin olduğunu söyleyebilirsiniz. Öğrenci sayımız 1 milyon 941 bin 47, Ankara İstanbul ve İzmir'deki öğrenci sayımız ise 428 bin 604 kişi. Yani 428 bin öğrenciye 10 bin 95 profesör ve doçent düşüyor. Bu çarpık bir tablo" dedi. Bakan Çelik, bu olumsuz tablonun rotasyon ve mecburi hizmetle giderilebileceğini ifade etti. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç başkanlığında 15 ilde 15 yeni üniversite kurulmasını öngören Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 78 ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı ele alınıyor. Milli Eğitim Bakanı Çelik, komisyona yasa tasarısıyla ilgili yaptığı sunumda, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin yetişmiş eleman ve öğretim elemanı olduğunu belirtti. Bakan Çelik, AB'nin vasıflı eleman konusunda çok hassas olduğunu ve vasıflı insanlara kapılarını sonuna kadar açtığını kaydetti. Dünyanın hiçbir yerinde "üniversiteyi bitirenin kamuda çalışacak, memur olacak" diye bir şey olmadığını belirten Çelik, Türkiye'de öğretim üyesi potansiyelinin değerlendirilmesi konusunda rasyonel davranılmadığını belirtti. 11 bin 216 profesör, 5 bin 229 doçent ünvanlı öğretim üyesi bulunduğunu ifade eden Çelik, bunun toplamda 16 bin 445 ettiğini, bu 16 bin 445 profesör ve doçentin 10 bin 95'inin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerde bulunduğunu belirtti. "Çelik, Ankara, İstanbul ve İzmir'de çok üniversitenin bulunduğunu söyleyebilirsiniz. Öğrenci sayımız 1 milyon 941 bin 47, Ankara İstanbul ve İzmir'deki öğrenci sayımız ise 428 bin 604 kişi. Yani 428 bin öğrenciye 10 bin 95 profesör ve doçent düşüyor. 1.5 milyon öğrenciye ise 6 bin profesör ve doçent düşüyor. Bu çarpık bir tablo" ifadelerini kullandı. Bakan Çelik, bu olumsuzluğun Meclis tarafından ortadan kaldırılabileceğini, bunun tek çaresinin de doktorlarda ve diğer bazı meslek gruplarında olduğu gibi rotasyon ve mecburi hizmetle olabileceğini belirtti. Devletin bu insanlara ve yurtdışına ünvan almaya, okutmaya gönderdiği gençlere kucak dolusu para harcadığını söyleyen Çelik, "Ülkemiz adına bundan yararlanmalıyız" dedi. Çelik, üniversitelerin o bölgedeki sosyo-kültürel yapıyı yükselttiğini, bunun örneklerinin yaşandığını kaydetti.

Komisyonda ele alınan yasa tasarısı, Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu ve Amasya'da üniversite kurulmasını öngörüyor. Yasa tasarısıyla 15 yeni üniversite kurulması planlanırken, yeni üniversitelere 2 bin yeni kadro verilecek. Aynı tasarıya göre, daha önce başka üniversiteler bünyesinde eğitim veren fakülte ve yüksekokulların bütçe, teşkilat, kadro, demirbaş ve her türlü malları yeni kurulan üniversitelere devredilecek. Kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri de 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanacak.

KURULMASI ÖNGÖRÜLEN ÜNİVERSİTELER

Yeni kurulacak üniversiteler ve fakülteleri şöyle:

- Kırşehir Üniversitesi: Gazi Üniversitesine bağlı Fen Edebiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi, Hacettepe Üniversitesine bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Gazi Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Yüksekokulu ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, ayrıca Kaman ve Mucur Meslek Yüksekokulları ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Kastamonu Üniversitesi: Gazi Üniversitesine bağlı Fen Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Orman Fakültesi ile İnebolu Su Ürünleri Fakültesi, yine Gazi Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sivil Havacılık yüksekokulu, Ankara Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Düzce Üniversitesi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekoukulu ile Akçakoca Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünden olaşacak.

- Burdur Üniversitesi: Fen Edebiyat Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı Veterinerlik Fakültesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı Eğitim Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu, Buca Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gölhisar Meslek Yüksekokulu ile Ağlasun Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Uşak Üniversitesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, meslek Yüksekokulu, Banaz Meslek Yüksekokulu, Eşme Meslek Yüksekokulu, Karahallı Meslek Yüksekokulu, Sivaslı Meslek Yüksekokulu, Ulubey Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

- Rize Üniversitesi: Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ile Fındıklı Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Tekirdağ Üniversitesi: Fen Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi ile Trakya Üniversitesine bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Çorlu Meslek Yüksekokulu, Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu, Hayrabolu Meslek Yüksekokulu, Malkara Meslek Yüksek Okulu, Marmara Ereğlisi Meslek Yüksekokulu, Muratlı Meslek Yüksekokulu, Saray Meslek Yüksekokulu ile Şarköy Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

- Erzincan Üniversitesi: Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Refahiye Meslek Yüksekokulu, Tercan Meslek Yüksekokulu ile Fırat Üniversitesine bağlı Hacı Ali Akın Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Aksaray Üniversitesi: Niğde Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Beden eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslerk Yüksekokulu, Ortaköy Meslek Yüksekokulu, Şereflikoçhisar Berat Cömertoğlu Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

- Giresun Üniversitesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Tirebolu Meslek Yüksekokulu ile Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Aluca ve Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulları ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak. 

YENİ ÜNİVERSİTELER HEYECANA NEDEN OLDU

- Çorum Üniversitesi: Gazi Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu, meslek Yüksekokulu, Sungurlu Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Yozgat Üniversitesi: Erciyes Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi ile Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

- Adıyaman Üniversitesi: Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı Adıyaman Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İnönü Üniversitesi'ne bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulu, ayrıca Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı Besni Meslek Yüksekokulu ve Gölbaşı Meslek Yüksekokulu ayrıca Meslek Yüksekokulu ve Kahta Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Ordu Üniversitesi: Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı Ziraat Fakültesi, 19 Mayıs Üniversitesine bağlı Fen-Edebiyat Fakültesi, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Meslek Yüksekokulu, 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Mesudiye Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

- Amasya Üniversitesi: 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Merzifon Meslek Yüksekokulu ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.