14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ VE KALP SAĞLIĞI...
Ancak sağlıklı insan sevdiğine daha rahat zaman ayırabilir…
15 Ocak 2017 Pazar 20:00
14 Şubat Sevgililer Günü’ nü fırsat bilip sevdiğimizin ve kendimizin kalbini bir düşünelim. Kalbimiz için sağlıklı yaşayıp, sağlıklı besleniyor muyuz? Beslenme VE Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan; kalbimizi canlı tutmak, yaşam enerjimizi yükseltmek, kalp sağlığımızı korumak ve geliştirmek için şunları öneriyor;
- Her gün yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Beslenmemizi sağlıklı beslenme ilkelerine göre düzenlemelim
- Hareketli ve aktif yaşamalıyız, hareketlerimizi arttıralım. Fiziksel aktivitemizi arttırmak sağlıklı bir kalbe sahip olmak için altın anahtar.
- Sağlıksız yiyeceklerden uzak durmalıyız. Kötü beslenme alışkanlıklarını minimum seviyelere indirelim.
- Belimizi inceltmeliyiz Göbeğimizi büyüten, karın bölgemizi kuşatan yağ hücrelerinin içini boşatalım.
- Fazla kilolarımızı vermeliyiz. Kilo vermek için sağlıklı, dengeli bir diyet programına başlayalım.
Kalbinizin sağlığı için beslenmemizde adım adım;
- Kalbinizin yükünü hafifletin. Fazla kilonuz varsa fazla kilolarınızı sağlıklı beslenerek verin.
- Karın bölgesinde biriken yağlar kalbinizin en büyük düşmanıdır. Belinizi inceltin. Bel çevresi kalınlığı bayanlarda, 80 cm’ den az; erkeklerde 94 cm’ den az olmalı. Belinizi en iyi ve sağlıklı inceltme metodu bol bol orta tempoda, açık havada yürüyüştür.
- Sık sık duyduğumuz BKI değeriniz 20 den düşük, 30 dan yüksek olmasın. Beden kitle indeksi= vücut ağırlığının(kg), boy uzunluğunun (cm) karesine bölünmesiyle elde edilir. Düşük beden kitle indeksi de çok zayıf olmak demek. Çok fazla kilo zararlı olduğu kadar, çok düşük kilolu olmak da kalbimiz ve bütün sağlığımız için problem oluşturur.
- Sebze ve meyvelerden zengin beslenin. Kalbiniz güçlensin, sindirim sisteminiz dengeli çalışsın. Günde en az 5-7 porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz.
- Omega–3 yağ asitlerinden zengin olan balık, kalp sağlığı açısından büyük önem taşır. Haftada üç kez ızgara veya buğulama balık tüketin. Balıklarınız yağda kızarmasın. Fırında, buğulama, ızgara... şeklinde pişirin. Yağda kızarmış balık yediğinizde, omega–3 yağ asitleri bozulmuş olduğu için kalbimize fayda değil zarar verir.
- Kırmızı et yemelisiniz. Ancak abartılı miktarlarda değil. Haftada 2- 4 gün ve yağsız kısmını elinizin yarısı ölçüsünde. Kırmızı etinizi, sebze ile fırında ya da tencerede pişirebilir veya ızgara yapabilirsiniz. Sakın derin yağda kızartmayın.
- Ekmeğiniz tam buğday, tam çavdar, köy ekmeği olsun. Bu ekmeklerin yapısında bulunan doğal lifler kalp sağlığınızı pozitif etkiler.
- Kurubaklagiller içerdikleri posa ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığınızı korur, kan kolesterol seviyesini dengede tutar. Haftada en az iki kere kurubaklagil kalbinize iyi gelir.
- Kalbinize sağlıklı yağlar iyi gelir. Sağlıklı yağ asitleri için yağlı kuru yemişler yemelisiniz. Her gün sıkılmış bir avucunuzun için kadar, ceviz, badem, fındık, fıstık.. yiyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.