23 Kasım 2024
  • İzmir11°C

12. TARİHE SAYGI YEREL KORUMA ÖDÜLLERİ

Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Daha yolun başındayız. Mümkün olduğu kadar hızlı çalışıp tarihimize sahip çıkacak ve mutlaka bu kentin üzerindeki toprağı silkeleyeceğiz" şeklinde konuştu.

12. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri

23 Kasım 2014 Pazar 18:05

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “12. Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” sahiplerini buldu. 
 
 
Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Daha yolun başındayız. Mümkün olduğu kadar hızlı çalışıp tarihimize sahip çıkacak ve mutlaka bu kentin üzerindeki toprağı silkeleyeceğiz" şeklinde konuştu. 
 
Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bu yıl 12. kez gerçekleştirilen “Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri” İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Ayavukla Kilisesi’nde düzenlenen tören ile sahiplerini buldu. "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” sergisinin de açıldığı anlamlı tören "Tulumbacıların" anlatıldığı tiyatral gösteri ile başladı.
Daha sonra  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sahneye davet edilen seçici kurul üyelerine tek tek teşekkür etti. Kentin tarihi eserlerini korumak ve kentin tarihi değerleri ile ilgili farkındalık yaratmak üzere başlanan bu önemli projeye emek verenleri ve tüm katılımcıları kutlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu kentin tarihi değerlerinin büyük bir bölümünü, en nadide olanlarını maalesef kaybettik. Kalanlara şükretmek zorundayız ve onları korumak, gelecek kuşaklara taşımak zorundayız. Biz de bunu belediye başkanlarımızla birlikte gücümüz el verdiğince yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Tarihi kazılara destek olduklarının ve tarihi ayağa kaldırmak için bir çok çalışma yaptıklarının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, Kadifekale etrafının temizlenmesi, tiyatronun kazıya hazır hale gelmesi, Agora'nın İkiçeşmelik ile birleşmesi ve heyelan bölgesinin Uzundere'ye taşınması dahil olmak üzere, 10 sene içinde sadece 270 hektarlık tarihi aks için 350 milyon TL harcadıklarını vurguladı.
 
Sığacık Kale içi evlerini gördünüz mü?
Foça'da kale surlarının restorasyonu için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalara da değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Şu anda bizim desteğimizle süren kale duvarları restorasyonu var. Bir de onun biraz ilerisinde yapılan Beş kapılar restorasyonu var. Yolu düşen olursa gidip ikisinin arasındaki farka bakarsa; tarihe nasıl sahip çıkılıyor ya da tarih nasıl katlediliyor, ikisi birbirinin devamı, orada görmemiz mümkün" dedi.
 
Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Seferihisar Sığacık Kale İçi Evleri ile ilgili de bilgi aktaran Başkan Kocaoğlu, tüm İzmirlilerin bu güzel tarihi dokuyu görmesini arzu ettiklerini ifade etti.
Konuşmasında İzmirlilerin tarihine sahip çıktığına da vurgu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Ne mutlu ki, İzmirli hemşehrilerim bizim bu çabalarımızın maddi, manevi arkasında oluyorlar. Türkiye'nin en ileri, en bilinçli insanlarının yaşadığı bu kentte belediye başkanı olmak çok ayrı ve farklı bir önem taşıyor benim için. Daha yolun başındayız. Mümkün olduğu kadar hızlı çalışıp mutlaka bu kentin üzerindeki toprağı silkeleyip onları tekrar eski ihtişamlı durumuna getirmek isteğindeyiz. İnanıyoruz, başaracağız" şeklinde konuştu. 
 
Büyükşehir'e övgü
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, Şehir Plancısı ve Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Asuman Türkün ise şunları söyledi: "Farklı kategorilerde tanımlanan bu ödüllerin verilmesi, ülkemizde son derece ihmal edilen koruma alanına dikkat çekme konusunda çok önemli bir katkıda bulunmakta. Ve aslında  bütün yerel yönetimlere öncülük  etme ve bu konuda duyarlılığı artırma misyonuna sahiptir. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin kamusal birliğini oluşturan yapı ve çevrelerini tarihi, kültürel ve sosyal kimlikleriyle bir arada ele almakta ve korunarak geleceğe aktarılması gereken bir zenginlik olarak görmektedir. Bunun Türkiye'de nadir görülen bir koruma anlayışı olduğunu ve örnek alınması gerektiğini ifade etmemiz gerekir." 
 
23 esere ödül
Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’nin 12.’sinde seçici kurul incelemeleri sonucunda, 23 başvuru ödüle değer bulundu. Seçici Kurul ayrıca tarihi mirasın korunduğu ve değerlendirildiği örnek alınacak bir yerleşim olarak gördüğü Birgi’ye “Jüri Özel Ödülü” verdi. Geçtiğimiz sene bu ödül usta edebiyatçı Tarık Dursun K.'ya verilmişti. Diğer kategorilerdeki ödüller şöyle:
 
Tarihi Yapıda Yaşam Kategorisi 
- Ayşe Adalet Süzer Can Evi (Birgi)
- Arife Döner Evi (Birgi)
- Füsun & Güven Çağatay Evi (Varyant)
- Semer Ustası Kamil Bezcioğlu (Tire)
- Nalın Ustası Cemil Tolga (Tire)
- Konuralp Dürük Evi (Tire)
- Zeliha & Mehmet Çoban Evi (Tire)
- İsmail Bilgi Evi (Ödemiş  - Bademli)
- Aliye & İbrahim Bademci Evi (Çeşme  - Alaçatı)
 
Tek Yapı Ölçeğinde Koruma Uygulamaları Ödülleri Kategorisi
Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Dalı 
- Emel Aliberti Evi (Küçükyalı) - Mimari Müellifi Tamer Pakben
 
Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Kategorisi
- A.Munis Armağan  Tire ve Ege üzerine hazırladığı tüm yayınları
- Yılmaz Göçmen “Tire’nin Yıldızları” kitabı                        
- Tufan Atakişi  “Kralın İzmir Günleri”  kitabı
- Gül Altuna Doyranlı “Elveda İzmir”  romanı
- Ressam Seha Gidel “Tire Resimleri” 
- Tiyatro Viya / Kentin Oyuncuları “Tulumbacılar” tiyatro oyunu 
- Yönetmenliğini Özer Kesemen’in yaptığı “Lübbey'i Bekleyenler” belgesel filmi 
 
Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü
- Özel Karşıyaka Piri Reis İlkokulu “Efesten Bir Hikaye: Celcus” ve “Agora'daki Yalıçapkını Arkadaşlarını Arıyor” çalışması
- DEÜ Özel 75. Yıl İlköğretim Kurumları “İzmir Kültürümün Aynası Tarihin Duvara Yansıması” çalışması
- Naci Şensoy Anadolu Lisesi “Gençlerle Tarih” çalışması
- Ayrancılar Ortaokulu  “Tarihine Sahip Çık” çalışması
- Yaratıcı Çocuklar Derneği   “Efes'i Geziyorum” çalışması 
 
Jüri Üyeleri
“Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri”nin Seçici Kurul Başkanlığını Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, Şehir Plancısı Prof. Dr. Asuman Türkün yaptı. Asil Jüri üyeleri, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Arkeolog Prof. Dr. Taner Korkut, Dokuz Eylül üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Emel Kayın, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Grafik ve Tasarım Bölümü'nden Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kahyaoğlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi, Yüksek Mimar Kıvılcım Keskiner, Mersin Üniversitesi Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi/ Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı'ndan Şehir Plancısı Uzman Tülin Selvi Ünlü ve Mimar Zübeyda Özkan'dan oluştu. 
Admin: [email protected]   Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri       
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.