Ege Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nden iki öğretim üyesinin birlikte gerçekleştirdiği araştırma, internet kullanıcılarının, gazetecilerin haberle ilgili kararlarını etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre gazeteciler en çok haberlerin tıklanma oranları, internet kullanıcılarının Google’da yaptığı aramalar ve sosyal medya gündeminden etkileniyor.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Korap Özel, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şadiye Deniz’in gazetecilerle görüşerek gerçekleştirdiği araştırma; günümüzde internet editörlerinin hangi haberleri yayına sokacakları ve haberi hangi sırada sunacakları konusunda karar verirken, en fazla tıklanma rakamlarından, daha sonra da Google arama sonuçları ve sosyal medya gündemi tarafından yönlendirildiğini belirledi.
OKUR BELİRLEYİCİ
Çalışmada, gazetecilerin bir konuyu haberleştirmek için dikkate aldığı “önemlilik”, “ilginçlik” gibi klasik haber faktörlerine günümüzde “okur”un da eklendiğine dikkat çekildi.
“Bana Okurunu Söyle, Sana Manşetini Söyleyeyim: Gazetecilerin, İçerik Hiyerarşisini ve Gündemi Belirlemede Okurun Değişen Rolüne Bakışı” adlı çalışmada, Türkiye’de en fazla ziyaret edilen ana akım medya gazetelerinin web sayfalarının editörleri ve yöneticileri ile yapılan görüşmeler sonucunda dijital gazetecilikte okurun haber üretim sürecine ve haberle ilgili aldıkları kararlara kesin bir etkisi bulunduğu belirtildi.
Neyin haber yapılacağı, hangi büyüklükte ve hangi sırada sunulacağı, hangi perspektiften ne tür bir başlıkla aktarılacağı gibi haberle ilgili kararlarda okurun güçlü bir etkisi olduğunu söyleyen araştırmaya göre okurların en önemli davranışları, tıklama, arama motorlarında arattığı konu ve kelimeler ve okurun Twitter gibi sosyal ağlarda yaptığı paylaşımlar olarak sıralandı.
DİJİTALLEŞME İLE GAZETECİLİK İŞ AKIŞI DA DEĞİŞTİ
Araştırma kapsamında dijital gazeteciliğin en önemli verisinin tıklanma sayısı olduğu ve bu sayının artması için geleneksel gazetecilikte olmayan pek çok istihdam alanının ortaya çıktığı vurgulanırken, SEO (Search Engine Optimisation – Arama Motoru Optimizasyonu) departmanı, haberlerin sadece sosyal medyada paylaşılmasından sorumlu editoryal birimlerin oluşturulması, okur yorumları editörlerinin istihdam edilmesi, video editörlerinin sayısının her geçen gün artması, ekonomi, dış haberler, politika, magazin gibi geleneksel basında da var olan birimlerin editörlerine tık hedefleri konması gibi birçok olguyla gazetecilik iş akışındaki değişimler ortaya kondu.
Araştırma sonunda dijital gazetecilikte, internet editörünün haber seçme/eleme kararında okurun geleneksel gazetecilikten daha etkili olduğu görülürken, bunun en büyük sebebi olarak da dijitalleşme ile birlikte okur davranışlarının ölçülebilir hale gelmesi vurgulandı. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.