İTALYA’NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ CARLO MARSİLİ VE İZMİR KONSOLOSU MİCHELE TOMMASİ, ALİAĞA’YA GELEREK ALİAĞA MÜZESİ VE KYME ANTİK KENTİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
İzmir’in Aliağa ilçesi yakınlarındaki antik Kyme Kentinde 24 yıldır kazılar yapan İtalyanların tarihi bölgeye ilgisi giderek artıyor. Aliağa’daki kazıların 24 yıldır başkanlığını yapan İtalyan Arkeolog Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona ile Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’nun davetlisi olarak kente gelen İtalya’nın Ankara büyükelçisi Carlo Marsili, “tarihin en eski liman ve ticaret şehirlerinden olan Kyme’de ortaya çıkarılanlar tüm insanlığı hayretler içerisinde bırakıyor. O dönemde ulaşılan medeniyete ait bulgular, KYME’nin önemini her geçen gün arttırıyor” dedi.
ALİAĞA MÜZESİNİN TAMAMLANMASI İÇİN GİRİŞİMLER BAŞLADI
İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili Ve İzmir Konsolosu Michele Tommasi, Aliağa’ya Gelerek Aliağa Müzesi Ve Kyme Antik Kentinde İncelemelerde Bulundu. İlk olarak Catania Üniversitesi ile Aliağa Belediyesi işbirliğinde yapılmakta olan Aliağa Müzesini ziyaret eden İtalyan Heyetini Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Özdemir, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Rıza Akdeniz ve KYME Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona karşıladı.
KYME’den çıkarılan eserlerin atelye çalışmalarının yapılarak toplandığı Aliağa Müzesini gezen Büyükelçi Marsili ve Konsolos Tommasi, Müzenin tamamlanması için girişimlerde bulunacaklarını dile getirdiler. Büyükelçi Marsili, “Kültür Bakanı sayın Atilla Koç ile görüşerek Aliağa Müzesinin biran önce tamamlanarak hizmete alınması için rica edeceğim. Dünya ve Akdeniz uygarlığında müstesna bir yere sahip olan KYME’de kazıların ivme kazanması ve bu topraklarda çıkarılan eserlerin yine burada sergilenmesi için müzenin tamamlanması gerekiyor. Bu konuda yetkililerden destek isteyeceğiz” dedi.
KÜLTÜR BAKANI KOÇ’DAN ÖDENEK TALEBİ
Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya da Bergama Kermesi açılışında bir araya geldiği Kültür bakanı Atilla Koç’a müzeye ödenek ayrılması konusunu görüştüğünü anlatarak, “Sayın Bakanımızla yaptığım görüşme çok olumlu geçti. Müzenin biran önce tamamlanarak hizmete girmesi için ödenek ayrılmasını talep ettim. Sayın Bakanımız da bu talebimizi çok olumlu karşıladı. En kısa zamanda bu müzenin tamamlanarak hizmete girmesi için elimizden geleni yapacağız. Bir Sanayi ve Ticaret Kenti olan Aliağamızda tarih turizmini de geliştirmek istiyoruz. Bu amaçla KYME’nin tarihi birikiminin gün ışığına çıkarılarak sergilenmesi çok önemlidir” dedi.
HEYET, KYME’DE KAZI BÖLGESİNİ GEZDİ
İtalyan heyet, müzedeki incelemelerinin ardından KYME kazı bölgesine giderek kazılarda ortaya çıkarılan kalıntıları gezdi. Özellikle 8.500 kişilik Antik Tiyatro ve Sütunlu yol ile yakından ilgilenen İtalyan Büyükelçi Carlo Marsili kazı heyeti başkanı Ord. Prof. Dr Sebastiana Lagona’dan kazılarla ilgili bilgiler aldı.
ORD. PROF. DR. LAGONA, “KYME, EFES VE BERGAMA'YI GEÇECEK”
İtalyan Prof. Lagona, 1982 yılında başlayarak 24 yıldır sürdürdüğü kazılarda, şimdiye kadar Helenistik ve Roma dönemine ait su kemerleri ve hamam gibi çok sayıda tarihi eserin ortaya çıktığını söyledi.
İtalya'nın Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi Ord. Prof. Dr. Sebastiana Lagona, 19. yüzyılın ikinci yarısında Venedikli Demostene Baltazzi'nin, Kyme Antik Kenti'nde yer alan arazisinde bulduğu mermer heykelleri, İstanbul Müzesi'ne teslim ettiğini, bölgedeki ilk kazının bu şekilde gerçekleştirildiğini ardından 1925 yılında Prag üniversitesi tarafından kazılar yapıldığını hatırlattı.
Catania Üniversitesi'nin Kyme Antik Kenti'ndeki 1982'de başlattığı kazıların ilk 4 yılının İzmir Müzesi'yle yürütüldüğünü belirten Lagona, kazıların 24 yıldır kendisinin başkanlığında sürdürüldüğünü söyledi.
30 ÖNEMLİ ANTİK ŞEHİRDEN BİRİ
Lagona, kazı çalışmaları kapsamında şimdiye kadar Kyme Antik Kenti'nde, Helenistik ve Roma dönemlerine ait kent merkezi, tapınak, anıtlar, tiyatro alanı, sur duvarı, rezidanslar, hamam, yol ve limanlardaki kemerlerin ortaya çıkarıldığını söyleyerek, “Kyme, Akdeniz'de Midilli ile aynı dönemde kurulmuş 30 şehrin en önemlilerindendir. Ticarette çok önemli bir yere sahip olan Kyme şarapçılık, zeytin, üzüm, buğday ve seramik alanlarında çok gelişmiş bir bölgeydi. KYME en eski liman şehridir. En önemli ekonomik faaliyet deniz ticareti. KYME seramikçilikte dünyanın en ileri aşamasına ulaşmıştır.” dedi.
“SERBEST KAZI İZNİNİ BEKLİYORUZ”
Prof. Sebastiana Lagona, “kazılarda birçok ilginç bulguya rastladık. Ancak bilimsel olarak bunları doğru analiz edebilmek için kronolojik çalışma yapıyoruz. Bu sütunlu yolun nereye gittiğini henüz bilmiyoruz ama akropole ulaşıyor olabilir. Bölgede çok yapı var. Ancak SİT alanının bir bölümü özel mülkiyet alanı. Bunların hepsinin açığa çıkması için takas yapılmasını ve serbest kazı iznine kavuşmayı bekliyoruz. Uzun yıllar çalışmak gerekiyor. Akropol’da ve liman yakınında yeni kazıların yapılması gerekiyor.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.