• BIST 9317.24
  • Altın 4145.55
  • Dolar 38.1966
  • Euro 43.8802
  • İzmir 14 °C

Kuş Vebası Kontrol Altında

Kuş Vebası Kontrol Altında
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribi hastalığının kontrol altına alındığını belirterek, “Bu hastalıkla mücadelemizi uluslar arası standartlarda sürdürüyoruz. Yükümlülüklerimiz gereği her türlü bilgiyi uluslar arası kurumlarla şeffa

BAKAN EKER: "DÜĞMEYE BASTIĞIMIZ AN ÜÇ HAFTA İÇİNDE KUŞ GRİBİ AŞISINI ÜRETEBİLİRİZ" 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribi hastalığının kontrol altına alındığını belirterek, “Bu hastalıkla mücadelemizi uluslar arası standartlarda sürdürüyoruz. Yükümlülüklerimiz gereği her türlü bilgiyi uluslar arası kurumlarla şeffaf bir biçimde paylaşıyoruz. Gerektiğinde, bugün düğmeye basarsak üç hafta içerisinde kuş gribi aşısını üretebiliriz” dedi.Bakan Eker, Fransız Parlamento heyeti ile Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade’i Bakanlık toplantı salonunda kabul etti. Fransız heyetine Türkiye’nin kuş gribi hastalığıyla mücadelesi konusunda bilgi veren Bakan Eker, Türkiye’nin uluslar arası yükümlülükleri gereği hastalıkla ilgili tüm bilgileri uluslar arası kurumlarla paylaştığını söyledi. Bazı komşu ülkelerin bu konuda Türkiye kadar hassas olmadığını belirten Eker, “Dünyada kuşlar varolduğu ve bu kuşlar da hareketli olduğu sürece kuş gribi tehlikesi tüm ülkeler için vardır. Bu nedenle hastalıkla mücadele konusunda uluslar arası işbirliğine ihtiyaç vardır. Bir Ulusal Acil Eylem Planı hazırlanmalı ve uygulamaya konulmalıdır. Türkiye bu hastalıkla mücadele konusundaki deneyimlerini, tecrübelerini tüm dünya ile paylaşmaya her zaman hazırdır” dedi.

81 İL 950 İLÇEDE VETERİNERLER DENETİMLERİ SÜRÜYOR

Türkiye ile Fransa’nın idari yapı bakımından birbirlerine benzer iki ülke olduğunu kaydeden Bakan Eker, Türkiye’nin 81 il ve yaklaşık 950 ilçesinde görevli veteriner hekimler bulunduğunu, bu hekimlerin de kendilerine bağlı köylerde hastalıkla ilgili denetimlerin sürdüğünü vurguladı. Bakan Eker, Fransız heyetinin kuş gribi aşısı çalışmalarına yönelik sorusu üzerine de; “Kuş gribi aşısı konusunda dünyadaki otoriteler fikirbirliği içerisinde değildir. Ancak biz, her ihtimale karşı aşılama yapmak zorunda kalırsak, ona ait alt yapımız vardır. Ben bugün düğmeye basarsam, üç hafta içerisinde kuş gribi aşısını üretip piyasaya sürebiliriz. Bu konudaki alt yapımız gayet iyidir” diye konuştu. Bakan Eker, Türkiye’nin hastalık çıktığında bir uluslararası referans laboratuarı olduğunu hatırlatarak, “Ancak üç hafta içerisinde yedi coğrafi bölgedeki 8 laboratuarın tamamı kuş gribi virüsünü tespit edebilecek kabiliyete kavuşturuldu. Hem gerekli malzemeler temin edildi, hem de elemanların eğitimi tamamlandı. Hatta bu laboratuarlardan bazıları virüsün tipini dahi tespit edebilecek seviyeye getirildi” dedi.

MALATYA'DAKİ KUŞ GRİBİ VAKASINI DEĞERLENDİREN BAKAN EKER: ENDİŞE EDECEK BİR DURUM YOK

Köy Bazlı Katılımcı Yatırımı Projesi ile ilgili ayrıntıları düzenlediği bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuran Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, toplantı sonunda basın mensuplarının Elazığ ve Malatya’daki kuş gribi olayıyla ilgili sorularını cevaplandırdı. Tarım Bakanı Eker, gerekli tedbirlerin alındığını, halk sağlığı açısından endişe verici bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Elazığ’daki bir kümesteki bazı tavukların sevk raporu olmadan Malatya ilindeki bir rendering tesisine gönderilmesi üzerine, Malatya ilindeki tesisin karantina altına alındığını belirten Bakan Eker, tedbir olarak firmanın stoklarındaki ve piyasaya sürdüğü tüm kanatlı et ürünlerinin toplatılarak imha edildiğini söyledi. Elazığ ilindeki işletme sahibi, nakliyeci ve Malatya ilindeki tesis yetkilileri hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Eker, “Biz halk sağlığı açısından gerekli tedbirleri fazlasıyla aldık. Karantina kapsamında 600-700 bin hayvanı, karantina bölgesi dışında ise 1 Milyonun üzerinde kanatlı hayvanı itlaf ettik. Yani bu kadar geniş bir tedbir alıyoruz. Şimdiye kadar ki uygulamalarımız da zaten bunu gösteriyor” şeklinde konuştu. Türkiye’deki kuş gribi ile mücadele kapsamında Manyas’ta hastalığın ortaya çıkmasının ardından Dünya Bankası koordinatörlüğünde Kasım ayında bir kurul oluşturulduğunu hatırlatan Eker, projenin Aralık ayında tamamlandığını söyledi. Bakan Eker, önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanan 44 Milyon Dolarlık Proje kaynağının bir kısmının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı laboratuarların çalışmalarında ve kuş gribine yönelik eğitim faaliyetlerinin finansmanında, bir kısmının ise Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki çalışmalarında kullanılacağını belirtti. Eker, projeye katkılarından dolayı Dünya Bankası Temsilcisine teşekkür etti.

EKER: ‘‘KUŞ GRİBİ HASTALIĞI KONTROL ALTINDA’’

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribi hastalığının görüldüğü ilk mihraklarda hastalığın söndüğünü ve ikinci bir vakanın bu bölgelerde görülmediğini belirtti. Hastalığın entegre tesislere bulaşmadığını ifade eden Bakan Eker, en kötü senaryoya bile hazırlıklı olduklarını ve karar verilmesi halinde üç hafta içinde aşı üretebilecek hale gelindiğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 10 Şubat 2006’da Ankara’da Veteriner Hekimleri Birliği tarafından düzenlenen “Kuş Gribi ve Düşündürdükleri” konulu panele katıldı. Panelde bir konuşma yapan Bakan Eker, Türk çiftçisinin hayat seviyesini yükseltmek için büyük bir çaba içinde olduklarını ayrıca ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler gibi tarımla ilgili meslekleri icra eden kesimlerin durumlarında da iyileşme sağlayacak çalışmaların içinde olduklarını kaydetti. Son günlerde gündemin birinci sırasında yer alan kuş gribi hastalığı ile mücadelenin veteriner hekimliğin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Bakan Eker, yakında 1000’e yakın veteriner hekimin Tarım Bakanlığı’na alınacağı müjdesini de verdi.

10 ŞUBAT 2006 TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KUŞ GRİBİ ULUSAL KOORDİNASYON MERKEZİ AÇIKLAMASI

Bugün itibarı ile kuş gribi vakalarının pozitif çıktığı il sayısı 39, teyit edilmiş mihrak sayısı ise 94 olmuştur. Hastalık şüphesi bulunan illerin sayısı 25, şüpheli mihrak sayısı ise 62 olmuştur.

Bugün itibarı ile hastalığın kesin olarak tespit edildiği illere Samsun ve Tokat illeri eklenmiştir.Bugün Saat: 17:00 itibarı ile itlaf edilen toplam kanatlı hayvan sayısı 1 milyon 820 bine ulaşmıştır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894