• BIST 9317.24
  • Altın 4148.2
  • Dolar 38.2026
  • Euro 43.9208
  • İzmir 14 °C

Kuş Gribinde Son Durum

Kuş Gribinde Son Durum
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı eşgüdümünde "Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi" kuruldu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, dün Tarım Bakanlığı'nda bir araya g

Iğdır’ın Aralık İlçesi’nde 26 Aralık 2005 tarihinde tespit edilen kuş gribi vakasının ardından,15 Ocak 2006 tarihine dek Kuş Gribi pozitif sonucu alınan ve şüpheli bulanan illerin toplamı 29’dur. ‘Kuş Gribi Pozitif’ sonucu alınan il sayısı 13, Bu iller; Iğdır, Erzurum, Şanlıurfa, Erzincan, Ağrı, Bitlis, Yozgat, Ankara, Bursa, İstanbul, Van, Aydın ve Kars’tır.

Kuş Gribi Şüphesi olan iller ise, Muş, Ardahan, İzmir, Isparta, Konya, Karaman, Siirt, Karabük, Sivas, Bayburt, Elazığ, Diyarbakır, Eskişehir, Muğla, Batman ve Malatya’dır. Saat 18:00 itibariyle itlaf edilen toplam kanatlı sayısı 764.000’e ulaşmıştır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı eşgüdümünde "Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi" kuruldu. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, dün Tarım Bakanlığı'nda bir araya gelerek Türkiye'deki kuş gribi vakalarını değerlendirerek görüş alışverişinde bulundular. Toplantıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı eşgüdümünde "Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi" kurulması kararlaştırıldı. Buna göre, Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi'nin iki eşbaşkanı olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt ile Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar eşbaşkan olarak görev yapacak. Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi, Türkiye'de insan ve hayvanlarla ilgili söz konusu hastalıktaki son durum hakkında her gün kamuoyunu bilgilendirecek. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan bir yetkili de bu merkezde görev yapacak. Bu arada, 81 ildeki valiliklere gönderilen bir genelgede, valilerin illerinde kuş gribi konusunda açıklama yapmamaları istendi. Genelgede, kuş gribi konusundaki tüm açıklamaların Kuş Gribi Ulusal Koordinasyon Merkezi'nden yapılacağı bildirildi.

MERSİN'DE 6 ŞÜPHELİ VAKA

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde aynı aileden 6 kişi kuş gribi şüphesiyle hastaneye müracaat etti. Mersin Devlet Hastanesi'ne getirilen şahıslar, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde tedavi altına alınırken, doktorlar şu ana kadar hastalarda kuş gribi bulgusuna rastlanmadığını bildirdi.

Mersin'in Tarsus İlçesi'ne bağlı Gazipaşa Mahallesi'nde oturan aynı aileden 6 kişi, polise başvurarak Kurban Bayramı'nın 1. günü marketten aldıkları tavuğu yediklerini, mide bulantısı, boğazda yanma ve şiddetli öksürük rahatsızlığı çektiklerini belirtti. Aile buradan kuş gribi şüphesiyle Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Aynı aileden Sabri (46), Fatma (45), Şakir (20), Memliha (20), Muhammet (4) ve 5 aylık Ahmet Özcan adlı kişiler, ilk kontrollerinin ardından Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'ne yatırılarak tedavi altına alındı. Doktorlar, hastalarla ilgili gerekli tahlillerin yapılması için numuneler alındığını, ancak ilk incelemelere göre kuş gribi hastalığı ile ilgili her hangi bir bulguya rastlanmadığını söyledi. Hastaların mide bulantısı, öksürük ve boğazda yanma gibi şikayetlerinin bulunduğunu belirten doktorlar, bunun mevsim gereği üşütmeyle ilgili bir durum olabileceğini düşündüklerini, hastalardan hiç birinde yüksek ateş bulunmadığını, ancak her ihtimale karşı gözetim altında tutulduklarını kaydetti. Hastane yetkilileri ayrıca, konunun Sağlık Bakanlığı yetkililerine de bildirildiğini belirtti.

YOZGAT'TA HASTALIK KONTROL ALTINDA

Yozgat Valisi Gökhan Sözer, Yozgat il genelinde 3 merkezde görülen kuş gribi vakasında 18 bin 300 kanatlının itlaf edildiğini ve kuş gribinin kontrol altına alındığını söyledi. Yozgat'ta kuş gribinin ilk olarak 2 Ocak tarihinde Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı Altılı Zaimgeçidi köyünde görüldüğünü belirten Yozgat Valisi Sözer, "Kuş gribi vakasının görülmesiyle birlikte Altılı Zaimgeçidi ve çevresindeki 4 köydeki kanatlıların tamamı itlaf edilerek, kuş gribi kontrol altına alınmaya çalışıldı. Daha sonra merkeze bağlı Çadırardıç beldesinde kuş gribi ve kanatlı ölümleri şikayeti üzerine buradan numuneler alınarak tahlille gönderildi. Sonucun pozitif çıkması üzerine bu beldemizdeki 2 bin 800 kanatlı itlaf edildi. Bayramdan bir gün öncede Sorgun İlçe merkezinde kanatlı ölümlerinin görülmesi üzerine tahlil yapıldı. Orada da kuş gribi çıkması üzerine ilçe merkezindeki 13 bin kanatlı itlaf edildi. Bu güne kadar Sorgun İlçe merkezinde 13 bin Çadırardıç beldemizde 2 bin 800 Akdağmadeni İlçesi'ne bağlı köylerinde de 2 bin 500 kanatlı olmak üzere 18 bin 300 kanatlı itlaf edildi" dedi. Halktan çok çeşitli kanatlı ölümleri ihbarları geldiğini ve bu ihbarların hepsinin değerlendirildiğini vurgulayan Vali Sözer, "Ancak şikayetler üzerine tahlile gönderdiğimiz kanatlıların hiçbirinde kuş gribi vakasına rastlanmadı. Bu da bizim için sevindirici bir olaydır. Kuş gribinin kontrol altına alındığını ve yayılmasını önlediğimizi düşünüyoruz. Alınan tedbirler, itlaf, karantina ve dezenfekte işlemleriyle de hastalığın söndürüldüğü kanaatindeyiz. İlimizde şuana kadar 3 merkezimizin dışında pozitif bir sonuç çıkmamıştır. O nedenle kuş gribi ilimizde üç yerle sınırlı bulunmaktadır. Üç ayrı merkezde görülen kuş gribi vakası kontrol altına alınmıştır. Başka bir yerleşim merkezinde çıkmayacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.  Kuş gribi şüphesiyle hastanelere müracaat eden vatandaşların hiçbirinde kuş gribi virüsüne rastlanmadığına dikkat çeken Vali Sözer, "İlimizden çeşitli şikayetlerle Ankara ve Sivas hastanelerine müracaat eden hastaların hiçbirinde kuş gribi vakasına rastlanmamıştır. Hastalıkların kış nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar olduğu anlaşıldı" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894