• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 7 °C

Küfürsüzde Eğlenilebilir

Küfürsüzde Eğlenilebilir
Gösterisi sırasında havai fişeklerin patlaması üzerine bir süre duran Sunay Akın, “Savaşlar çok kötü değimli. Düşünsenize şimdi patlayan bu havai fişeklerin yerinde ülkemize düşen bomba seslerinin olduğunu.

ŞAİR VE YAZAR SUNAY AKIN, “HAYATA FARKLI BAKIP, AYRI DÜŞÜNSEK TE KÖKLERİ HEP AYNI BİR MİLLETİZ” 

AKIN, “BU ÜLKEDE KADIN CİNSELLİĞİNİ SÖMÜRMEDEN, BELDEN AŞAĞI VURMADAN DA GÜLÜP EĞLENEBİLİRİZ”

 19. Aliağa Uluslararası Barış ve Hoşgörü Kültür ve Sanat Festivali Kapsamında Şair ve Yazar Sunay Akın sahne aldı. Aliağa Belediyesi Açıkhava Tiyatrosu"nda tek kişilik bir gösteri sunan kendi tabiriyle çağdaş meddah Akın, kendisini dinlemek için saatler öncesinde Açıkhava Tiyatrosunu dolduran binlerce sevenini tarihin derinliklerinde yolculuğa çıkardı. Aliağa"daki gösterisinde de okumak olgusundan yola çıkan Akın, ilk olarak eski haritaların okunmasından bahsederek, çocukluğunda terzi olan babasının artan kumaşlarını dünya ülkeleri şeklinde kestiğini anlatarak şu anısını paylaştı; “Babam Terzi Tuncay"ın kestiği rengarenk kumaşları ben toplar, harita üzerinde dünya ülkelerine benzeterek keserdim. Bu kumaşları daha sonra cebime koyarak okula giderdim. Bu şekilde tüm dünyayı cebimde taşıdığımı sanırdım. Ama bir gün okulun nöbetçi öğretmeni beni çağırarak, cebimdeki kumaşları çöpe attırdı. O günden beri nöbetçi öğretmenleri sevmem.Ama tabi ki de tüm öğretmenler eli öpülesi insanlardır. Benim Orta atlasım vardı Bir arkadaşım öğretmeninin verdiği ödevi atlası olmadığı için yapamamıştı. Benden Orta atlasımı istedi ben de annemden habersiz orta atlasımı ortadan yırtarak arkadaşıma verdim. O andan itibaren insanlar dünyada neyi paylaşamıyorlar bir türlü anlamıyorum”

CİNSELLİĞİ SÖMÜRMEDEN DE ESPRİ YAPILABİLİR

Harita ile ilgili anısını paylaştıktan sonra izleyicilere mesajlar veren Akın, “Kitaplardan önce haritaları sevdim. Haritaları ressamlar çizer. Her ressam çizdiği haritada okyanusun birine nokta koyarak hayali adaya sevdiği kadının ismini verir. Ressam bir kişiyi seviyorsa sorun yok ama birden fazla kişiyi seviyorsa takım ada oluyor” diyerek izleyenleri güldürdü. Aunay Akın, “bu ülkede demek ki kadın cinselliğini sömürmeden de, belden aşağı vurmadan da gülüp eğlenebiliyormuşuz” dedi

SAVAŞLAR OLMASIN

Gösterisi sırasında havai fişeklerin patlaması üzerine bir süre duran Sunay Akın, “Savaşlar çok kötü değimli. Düşünsenize şimdi patlayan bu havai fişeklerin yerinde ülkemize düşen bomba seslerinin olduğunu. Ne kötü değil mi? Benim her havai fişek patladığında aklıma Irak geliyor, Gürcistan geliyor. O yüzden havai fişekleri hiç sevmem” diye konuştu. Dünya üzerinde savaşların yaşandığı bölgelerin hep kitap okumayan toplumların yaşadığı yerler olduğunu savunan Akın, “Dünya kitap okuma haritasında Kitap okuyanlar mavi okumayanlar ise siyah renkle gösterildi. Siyah olan yerler, Ortadoğu, Afrika, ve Asya"nın bir kısmı. Düşünsenize buralar hep çatışmaların yaşandığı savaşların olduğu yerler. Halbuki 13. yüzyıla kadar buralar mavi diğer yerler siyahtı” şeklinde konuştu.

TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Gösterisinde tarihi değerlere sahip çıkılmadığından yakınan Akın, “Piri reisin haritasının kalan bir parçası Topkapı"da tadilat yapılırken üzerinde karpuz, peynir yiyen işçilerin elinden bir mühendis tarafından son anda kurtarıldı. Bu harita çok değerlidir ve çok önemli mesajları vardır. Bu haritadan Amerika Kıtasına ilk keşfeden kişinin Piri Reis"in amcası Kemal Reis olduğunu anlıyoruz. Kemal Reis, Coloumb"un Amerika kıtası seferinde de bulunarak (3 Gün sonra kara görünecek) diyerek büyük bir isyanı bastırmış ve dediği gibi de olmuştur. Kemal Reis 1465, Coloumb ise 1492"de kıtaya ayak basmıştır. Piri Reis haritasını yaparken Amerika kıtasının çiziminde amcasının anlattıklarından da yararlanmıştır. Hepimizin cebinde 10 YTL var. Onun arkasında da Piri Reis"in haritası var. Demek ki bir milletin gerçek zenginliği hisse senetlerinde değil hissi senetlerindedir” dedi.

KİTAP YAZIYORUM

İnsanoğlunun uzaya gitmesi ile ilgili olarak yeni bir kitap hazırlığı içinde olduğunu söyleyen Akın bunun için 11 yıldır araştırma yaptığını belirtti. Akın bu konuyu şöyle anlattı; “(Piri Reis"in haritasındaki gemiler var ya, uzaya onlar gidecektir) der Nazım Hikmet. Yani denizciliğe önem vermeyen bir toplumun uzayda yeri yoktur. Günümüzde uzay araştırması yapan devletlerin donanmalarının da iyi olması rastlantı değildir. Osmanlı güçlü olduğu dönemde donanması da güçlüydü. Ne zaman Akdeniz"le yetindi, yeni ufuklara yelken açmadı, ayağına gelip okyanusa açılmak için yardım isteyen Coloumb"u geri çevirdi; o zaman gerilemeye başladı. Ben kitabım için Kenndy uzay üssüne gittim. Orada Apollo 12"nin üzerinde Piri Reis"in haritasındaki gemileri gördüm.”

CUMHURİYET ANITI YARIM

İstanbul Taksim Meydanı"ndaki Cumhuriyet Anıtı"nın yapılış öyküsünü de anlatan Akın, Bu eserin Heykeltıraş Kanonika"nın parasının tam verilemediğinden dolayı yarım kaldığını ifade etti. Akın, “İtalyan heykeltraş Kanonika"nın eseri olan anıtın yapılması için oluşturulan heyette Berç Keresteciyan adlı bir Ermeni yurttaşımızda vardı. Ermeni yurttaşımızın bu davranışı Cumhuriyet sözcüğünü daha da anlamlandırır. Dört cepheden oluşan anıtın Sıraselviler"e bakan tarafı cumhuriyet dönemini, Harbiye"ye bakan cephesi Kurtuluş Savaşı"nı simgeler. Diğer iki cephede ise bayrak asmış askerler görülür. Bu askerlerin üst kısmında birer kadın yüzü olduğu dikkatlerden kaçmaz. Kadın yüzü bir cephede peçelidir. Cumhuriyet öncesinde yaşayan kadını simgeler. Bunun aksi yönündeki kadın yüzünde ise peçe yoktur. Bu gülen kadın yüzü ise Cumhuriyet sonrası kadını simgelemektedir” diye konuştu.

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ

Akın"ın söyleşisinde anlattığı hikayelerden biri de hazin bir son yaşayan Ertuğrul Fırkateyni"ydi. 16 Eylül 1890"da padişahtan japon hükümdarı' na nişan götürmek amacıyla çıktığı japonya yolculuğunda japon adalarından birine yakın kayalıklara çarparak batan osmanlı donanması gemisinde yaşananları anlatan Akın geminin kaptanı Ali Bey"in onurlu duruşunu örnek gösterdi. Geminin kaptanı Ali Paşa"nın eski Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel"in babası, Can Yücel"in ise dedesi olduğunu söyleyen Akın, “Hayata ayrı baksak ta, ayrı ayrı düşünsek te, kökleri hep aynı bir milletiz. Benim bütün davam ve çabam budur” diyerek söyleşisini alkışlar arasında bitirdi. Gösteri sonunda Sunay Akın"a çiçek ve çeşitli hediyeler vererek teşekkür eden Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, “Sunay Akın, 5. defa bizim festivalimizde sahne alıyor. Artık Sunay Akın gösterileri Aliağa"da gelenekselleşti. Ben şimdiden bir sonraki Festivalinde rezervasyonunu yapmasını istiyorum kendisinden” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894