• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 8 °C

Köy Trafolarını Gedaş Devralsın

Köy Trafolarını Gedaş Devralsın
ALİAĞA HABER / Aliağa CHP İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu köylerde yaşanan imar ve trafo konularındaki sorunlara Kasım ayı içerisinde verdiği iki meclis önergesi ile çözüm bulmaya çalışıyor. İzmir İl Özel İdaresi hizmet

ALİAĞA CHP İL GENEL MECLİS ÜYESİ TARIK USLU “ KÖYLERİMİZİN YAPI PROJELERİNİ İL ÖZEL İDARESİ MİMAR VE MÜHENDİSLERİ ÇİZSİN.”

TARIK USLU “ KÖYLERDEKİ TRAFOLARI GEDAŞ DEVRALSIN”

Aliağa CHP İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu köylerde yaşanan imar ve trafo konularındaki sorunlara Kasım ayı içerisinde verdiği iki meclis önergesi ile çözüm bulmaya çalışıyor. İzmir İl Özel İdaresi hizmet alanında bulunan toplam 460 köyün yapılaşma ve imar sorunları ile karşı karşıya olduğunu ve Deprem Yönetmeliğine göre yapılaşma yapamadıklarını bu nedenle de yapılan yapıların usulsüz sayılarak yıkım ile karşı karşıya kalındığını belirten Tarık Uslu bu sorunu çözmek için tip proje adlı bir projeyi İl Genel Meclisine sundu.

Tarık Uslu projeyi 17 Kasım da Meclis Toplantısında anlatarak bu konuda destek istedi. Ekim ayı içerisinde meclise bir sorun önergesi vererek köylerde ki bu sorunun boyutlarını öğrendiklerini belirten Uslu İl Özel İdaresi Yapı İşleri ve İmar Daire Başkanlığının verdiği bilgilere göre 2007, 2008 ve 2009 yılları içerisinde 400 kaçak yapının tespit edildiğini ifade etti. Bu kaçak yapıların 313"üne para cezası kesildiğinin, 142 tanesine yıkım kararı alındığının ve 5 tanesinin de yıkıldığının bilgisini veren Tarık Uslu, “ İdaremizde bulunan mimar ve mühendisler köylerimizin dokusuna uygun tip projeler çizerek köylülerimizin mağduriyetini giderebilir. Geçim durumları farklı olan kişiler için inşaat keşifleri düşük ve yüksek maliyetli olmamak koşulu ile birkaç çeşit olabilir. Köydeki vatandaşlarımız bu projeleri düşük bir ücret karşılığında köy muhtarlıklarından almalıdır. Böylece muhtarlıklarımıza da hizmet için kaynak üretilmiş olur.” Dedi.

TARIK USLU “ ÜLKEMİZDE SİT ALANINA YAPILAN KAÇAK YAPILARA GÖZ YUMUP HİZMETLERİ AYAKLARINA GÖTÜRÜYORSAK, KÖYLÜLERİMİZE BU HİZMETİ VERMEMEK OLMAZ.”

İmar ile ilgili projelendirme ve inşaat işlerinin şehir merkezlerinde herkes tarafından rahatlıkla ulaşılabildiğini ama köylerde durumun böyle olmadığını söyleyen Tarık Uslu, “ Köylülerimiz danışacakları ehliyetli kişiler olmadığından bu bilgilere ulaşamıyorlar. Deprem yönetmeliğine uygun yapılar yapılmadığı içinde sonradan sıkıntı yaşıyorlar. Bir evi, bir hayvan çiftliğini yönetmeliklere uygun yapamıyorlar. Zar zor biriktirdikleri paralar ile yaptıkları binalar da ilgili kişiler tarafından yıkılıyor. Biz köylülerimizin önünü açmalıyız. İdaremiz mimar ve mühendisleri tarafından çizilen tip projelerin denetlenmesi de bir protokol imzalanarak Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından ücretsiz yapılmalıdır. Tip projeler o bölgenin mimari dokusuna uygun farklı bütçelere göre tasarlanmalıdır. Bu şekilde köylülerimiz standartlara uygun fenni ve sıhhi şartlarda yaşamlarını sağlamış olurlar. Köylerimize de imar adına güzel bir görünüm katmış oluruz.” Diye konuştu.

TARIK USLU “ KÖYLÜLERİMİZİN ÜRETİM VE YAŞAM STANDARTLARINI ARTIRMALIYIZ.”

Türkiye de SİT alanlarına yapılan kaçak yapılara bile izin verilip ayaklarına kadar hizmetin götürüldüğünü dile getiren İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu, “ Dağımızı, yaylamızı, ovamızı koruyan ve adeta nöbet bekleyen, dışa bağımlı tarım ve hayvancılık politikaları ile geçimlerini zar zor sağlayan köylülerimizin kıyıda köşede biriktirdikleri paralar ile yaptıkları evlerinin, binalarının başına yıkılmasına göz yummamalıyız. Şehir merkezlerinde kaçak gecekondulara elektrik, yol, su kanalizasyon hizmetlerini sahiplerinin ayaklarına kadar götürüyoruz. Köylerimizden şehirlerimize göçü engellemeye çalışıyoruz. O zaman köylülerimize yardımcı olmalı, üretim ve yaşam standartlarını geliştirme yönünde çalışmalar yapmalıyız. Bizler İl Genel Meclis Üyeleri halkımız tarafından seçilmiş insanlarız. Bizlerin halka hizmetten başka gayesi olamaz.” Şeklinde konuştu.

USLU “ ÇALIŞMALAR BAŞLADI.”

İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu bu konuda çalışmalar başlatıldığının da altını çizerek şöyle konuştu;     “ İmar Müdürlüğümüz tarafından İl Özel İdaresi yetki alanı içinde kırsal yerleşmelerde yöresel mimari özelliklerinin belirlenmesi, rehber kitap oluşturulması ve örnek projelerin üretilmesi amacı ile ihale yapılması planlanmaktadır. İhalede kullanılacak teknik şartnamenin hazırlanması amacıyla 4 adet personel görevlendirilmiştir. Yöntem belirleme konusunda İzmir Mimarlar Odası ile görüşülüp destek istenmiştir. Envanter çalışmasına zemin hazırlamak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orcan Gündüz, ve İzmir İleri teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Doç Dr. Murat Günaydın ile görüşülmüştür. Toplantılar sonucunda tip proje geliştirme çalışmalarının İzmir İleri teknoloji Enstitüsü öğretim üyeleri ile birlikte yürütülebileceği ve karşılıklı protokol imzalanması ve yasal sürecin başlatılabileceği sonucuna varılmıştır. Kurumlar arası görüşmeler devam etmektedir.”

İL GENEL MECLİS ÜYESİ TARIK USLU “ KÖYLERDE Kİ TRAFOLARIN SORUMLUSU, İL ÖZEL İDARESİNDEKİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ OLSUN.”

Köylerde yaşayan vatandaşların sorunlarını çözmenin ve Belediye Sınırları haricinde kalan alanların bayındırlık ve iskan konularındaki düzenlemeleri yapma görevinin İl Özel İdaresinin asli görevi olduğunu belirten Tarık Uslu Köylerdeki içme ve sulama amaçlı suyu sağlayan trafolar hakkında da daha önce bir önerge verdiğini söyledi. Uslu TEDAŞ"ın özelleştirilmesinden sonra köylerde ki trafoların GEDAŞ tarafından sahiplenmediğini belirterek, “ GEDAŞ bu trafoları özel trafo statüsüne koyuyor, sahiplenmiyor ve elektrik mühendisi bir işletme sorumlusu şart koşuyor. Köylülerimiz böyle bir hizmeti imkânları ölçüsünde alamazlar. İlk önce GEDAŞ ile bu konunun görüşülerek trafoların sorumluluğunu almaları yoluna gitmeliyiz. Bu olmaz işletme sorumluluğunu İl Özel İdaremiz bünyesinde ki Elektrik Mühendisleri yapabilir diye düşünüyorum. Yeterli kadro olmaması durumunda ise su ve kanalizasyon hizmeti idaremiz tarafından karşılanan 430 köyümüz için ortalama yıllık 1.1 Milyon TL külfeti olan bu miktarda İl Özel İdaremiz bütçesinden karşılanabilir. Bu da yapılamıyorsa dışarıdan hizmet alma yoluna gidebiliriz. Bir elektrik mühendisi 30 tane trafodan sorumlu olabiliyor. Yaklaşık 400 trafo için 10-12 tane elektrik mühendisinden hizmeti alarak bu sıkıntıyı da çözebiliriz. Bir elektrik mühendisinin yıllık maliyeti 70 ila 80 Bin TL. Elektrik Mühendisleri İl Özel İdaresinin kendi işlerinde de kullanılabilir. Öncelikli olarak ise GEDAŞ ile bu sorunu halletme yoluna gitmeliyiz. Bu ay içinde GEDAŞ ile bir toplantı yapılacak.” Dedi.

Tarımsal sulama trafolarında da elektrik mühendisi işletme sorumlusu şartının kaldırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Tarık Uslu “ GEDAŞ bu şartı kaldırmalı veya Devlet bu konuda yardımcı olsun. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için bu yapılmalı. 2 ila 3 ay sulama yapan köylülerimiz bu şart yüzünden 1 yıl boyunca elektrik mühendisine para ödemek zorunda kalacak. “ dedi.

TARIK USLU “ ALİAĞA DA CUMARTESİ PAZARI,  PAZAR GÜNÜNE ALINSIN.”

CHP Aliağa İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu Aliağa da kurulan Cumartesi Pazarı"nın gününün de değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu; “ Aliağa işçi ve memur ağırlıklı bir yer. Zamanında Pazar Cuma günü yapılıyordu. Bu nedenle işçi ve memurlar düşünülerek Cuma"dan Cumartesiye alındı. Bütün köylerdeki vatandaşlarımız pazarı bahane edip Cuma günleri şehre geliyordu ve diğer işlerini de hallediyordu. Cumartesi gününe alınınca köylülerimiz biraz mağdur oldu ama şimdi kapalı Pazar yeri yapıldı. Pazar merkezin dışına alındı. Cuma ya da Cumartesi Pazar şehir içine kurulduğu için problem de olmuyordu. Vatandaş pazara giderken çarşıda ki esnafa da uğruyordu. Pazar yeri merkezin dışına alındığı için Cumartesi günü Aliağa"nın ölü günü oldu. Hiç kimse çarşıya uğramıyor. Esnaf çok zarar gördü. Pazarın günü Pazar gününe alınırsa eğer vatandaş Cumartesi gününü tatil bilip çarşıya çıkabilir. Böylelikle esnafın mağduriyeti az da olsa giderilebilir. Bu benim kişisel düşüncem. Bu düşüncemdeki asıl amaç Aliağa Merkezde bulunan esnaflarımıza tatil günlerinde de hareket getirmektir.”

 CHP Aliağa İl Genel Meclisi Üyesi Tarık Uslu “ Dağımızı, yaylamızı, ovamızı koruyan ve adeta nöbet bekleyen, dışa bağımlı tarım ve hayvancılık politikaları ile geçimlerini zar zor sağlayan köylülerimizin kıyıda köşede biriktirdikleri paralar ile yaptıkları evlerinin, binalarının başına yıkılmasına göz yummamalıyız.”

 CHP Aliağa İl Genel Meclis Üyesi Tarık Uslu İl Genel Meclisine verdiği iki önerge ile köylerde yaşanan imar sorunları ve trafo konularına dikkat çekerek İl Özel İdare imkanlarının da kullanılarak bu sorunların çözülebileceğini anlattı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894