KÖY ENSTİTÜLERİNİN IŞIĞI DİKİLİ’DEN YÜKSELECEK
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri
Dikil Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Anadolu'da aydınlanma hareketinin doğuşu olarak kabul edilen Köy Enstitüleri ruhunu unutturmamak ve gelecek kuşaklara aktarmak ilkesiyle çok sayıda akademisyen, aydın ve yazarın katılımıyla dev bir organizasyona imza atıyor.
Kuruluşunun 76. yılında Köy Enstitüsü mezunlarının, o günlere ve yaşanan dönüşüme tanık olanların anılarıyla, akademik bilgilerin harmanlanacağı sempozyum kent tarihinin ilki olma özelliğini taşıyor. Belediye Başkanı Mustafa Tosun, “Köy Enstitüleri kapatıldı ancak Köy Enstitüsü ruhunu kimse yok edemez. Bu ruh Atatürkçü çizgide yürüyen, bilimin aydınlattığı devrim ruhudur, çağdaşlık ruhudur. 16-17 Nisan tarihlerinde kentimizde gerçekleştireceğimiz ve Köy Enstitülerinin devrim ruhunu ortaya koyacak olan sempozyuma Dikilililer başta olmak üzere tüm Cumhuriyet sevdalılarını davet ediyorum” dedi.
Köy Enstitüleri, ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940’ta kuruldu. İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla, köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulan ve tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesini dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel yönetti. Tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Ensititüleri açıldı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim verdi, temel bilgileri kazandırdı hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretti. Köy Enstitüsü uygulaması Hasan Ali Yücel’in 1946’da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrılmasına kadar devam etti. Kapatıldığı tarih olan 27 Ocak 1954’e kadar Türkiye’nin aydınlık yüzlerini yetiştiren ve faaliyetlerinde Cumhuriyet değerlerinden hiç sapmayan Köy Enstitüleri’nde Fakir Baykurt, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Pakize Türkoğlu, Birsen Başaran, Ali Dündar ve Dursun Akçam gibi önde gelen eğitimci, yazar ve düşünürler bu okullarda yetişmişti.
GENÇ ÇALIŞANLARDAN DEV ORGANİZASYON
Dikili Kent tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyan Köy Enstitüleri Sempozyumu’nu, yaş ortalaması 30’un altında olan Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanlarının hazırladığı organizasyonla hafta sonu 3 farklı oturumda, Dikili ile Çandarlı’da gerçekleştirilecek. Köy Enstitüleri tarihini tüm boyutlarıyla ele alacak olan oturumlarda çok sayıda akademisyen sunumları ile izleyicilerle buluşacak. 2 gün sürecek etkinlerde, 3 farklı oturumda eğitim aşığı Cumhuriyet sevdalıları unutulmaz anlar yaşatacak. Tarihin, kültürün ve sanatın başkenti olma yolunda emin adımla yürüyen Dikili’nin böyle bir anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapması, kente çok yakışacağı gibi, ilçenin Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun önderliğinde gerçekleştirdiği bilimin çizgisinde gelişen kent olma yolunda aldığı mesafenin de önemli bir göstergesi olacak.
“VERİLEN MÜCADELELER ASLA UNUTULMAYACAK”
Kent tarihinde bir ilk olma özelliğini taşıyan ve 16-17 Nisan 2016 tarihlerinde 3 ayrı oturumla gerçekleştirilecek olan sempozyuma tüm Cumhuriyet sevdalılarını davet eden Başkan Tosun, köy enstitülerinin kuruluş felsefesi ile ülkemize kattığı değerlerinin öne çıkacağı sempozyumun, aydınlanma sürecinde verilen mücadelenin tekrar hatırlanması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Son dönemde ülkenin üzerine çöken kara bulutların Hasan Ali Yücellerden, İsmail Hakkı Tonguçlardan günümüze yansıyan köy enstitüleri geleneği ile ancak yok edebileceğini ifade eden Başkan Tosun, “Büyük sıkıntılar yaşayan güzel ülkemin aydınlanma yolu bilime, ilime, eğitime sahip çıkmaktan ve tüm bu süreçlere destek vermekten geçiyor. Biz de bu realiteden yola çıkarak Hasan Ali Yücellerin, İsmail Hakkı Tonguçların ruhunu tekrar canlandırmak için bu sempozyumu düzenledik. Ulusal boyutta organize ettiğimiz ‘Köy Enstitüleri Sempozyumu’ 16 Nisan Cumartesi günü saat 10.00'da Dikili Belediyesi Düğün ve Konferans Salonu’nda başlayacak. 17 Nisan Pazar günü hem Dikili’de hem de Çandarlı’da eş zamanlı yapılacak oturumların tamamlanmasıyla son bulacak” dedi.
“KENT TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Dikili ilçesinde böyle bir kapsamlı sempozyumun gerçekleştirilmesinde eğitim duayeni Bekir Özgen’in de önemli katkıları olduğuna vurgu yapan Başkan Tosun, “Bekir Hocamızın koordinatörlüğünde çok sayıda akademisyenin katılacağı bu sempozyumu kentimizde gerçekleştirmek, bize büyük bir gurur yaşatacak. Bir bütün olarak değerlendirdiğimiz de bu sempozyumun, Köy Enstitüleri tarihini bilimsel veri, belgelerle birlikte, o anların tanıklarının anlatımlarından yola çıkarak resimleyecek, eğitim sistemine kattığı değerler ile köy enstitülerinin kapatılmasının ardından eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı yanlışları gün yüzüne çıkarılarak önemli çalışmaya imza atacak. Bilim adamları ile Köy Enstitüleri mezunlarının ortaklaşa sunacağı emekle gerçekleştirilecek bu etkinlik, kaynak haline getirilip ve kent tarihine kalıcı eser olacak” dedi.
SEMPOZYUM PROGRAMI:
Köy Enstitüleri Sempozyumu’nun birinci oturumu 16 Nisan Cumartesi saat 14.00'te başlayacak. Hasanoğlan Köy Enstitüsü Mezunlarından Tahsin Yücel'in başkanlığını yapacağı birinci oturumda Doç.Dr. Nurgün Koç "Ulus Devletin Yapılandırılması Sürecinde Köy Enstitüleri", Atilla Ay "Anadolu Aydınlanmasının Temel Taşı: Köy Enstitüleri Modeli", Eğitimci Songül Boybeyi "Köy Enstitülerini Anlamak" ve Eğitimci Hatice Doğan "Türkiye'deki Köy Enstitülerinin Toplumsal Değişimdeki Yeri" konulu bildirilerini sunacaklar.
17 Nisan Pazar Günü ikinci oturum Prof. Dr. Evren Evrenesoğlu başkanlığında Dikili Belediyesi Düğün ve Konferans Salonunda Saat 09.30'da başlayacak. "Eğitim Sistemimizde Köy Enstitülerinin Yeri ve Uyguladığı Eğitim-Öğretim Yöntemleri" başlıklı oturumda çok sayıda akademisyen bildirilerini katılımcı vatandaşlarla paylaşacak.
Dikili Belediyesi Çandarlı Konferans Salonu’nda 09.30'da "Öğretmen Yetiştirme Bağlamında Köy Enstitüleri" başlığıyla başlayacak olan üçüncü oturuma Emekli Vali Aydemir Ceylan başkanlık edecek. 17 Nisan Pazar günü saat 14.30'da Dikili Belediyesi Çandarlı Kültür Evi'nde Köy Enstitüleri Arşivi açılacak ardından da saat 15.30'da Dikili Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde Köy Enstitüleri Konulu Öykü Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirilecek. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.