• BIST 9688.36
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 10 °C

Köy Enstitüleri'nin 69. Yılı

Köy Enstitüleri'nin 69. Yılı
Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi, Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 69. yılını Aliağa’nın Güzelhisar Köyünde düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde Köy

KÖY ENSTİTÜLERİ"NİN KURULUŞUNUN 69. YILI KUTLANDI

 

Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi, Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 69. yılını Aliağa"nın Güzelhisar Köyünde düzenlediği etkinlikle kutladı. Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde Köy Enstitüsü mezunlarından; Ziya Doğan Köy Enstitülerinin kurulma ve açılması sürecini, Halil Vural Köy Enstitülerinin kapanma sürecini anlattı. Güzelhisar"lı yazar Cevat Yıldırım"da Eğitmenlik ve Eğitmen Kursları ile bilgiler verdi

 

KÖY ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI ÜLKEMİZDEKİ AYDINLANMA SÜRECİN DURDURDU. Köy enstitüsünün önemine dikkat çeken konuşmacılar, Köy Enstitülerinin, 1930'lu yıllarda Türkiye nüfusunun % 80'inin köyde yaşadığı, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak yapılandırılan ve bugün bile birçok ülkeye örnek olabilecek, üretime dönük öğrenimi öngören eğitim kurumları olarak bilindiğini vurgulanırken, Köy Enstitülerinin yalnızca öğretmen yetiştiren kuruluşlar olmadığını belirtildi. Enstitülerin, bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren ve çevrenin kalkınmasını da üstlenmiş kurumlar olarak hizmet ettiğini söylediler. Bugün eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitülerinin kapatılmasından kaynaklandığını belirten konuşmacılar Köy Enstitülerinin kapatılması ülkemizdeki aydınlanma sürecinin durdurulması ve demokratik işleyişin sekteye uğratılması anlamına gelmiş, genel anlamda da demokrasimizin derin bir yara alması sonucunu doğurmuştur, diye konuştular.

 

ADD"DEN SUÇ DUYURUSU

Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz"un yanı sıra birçok eğitimci,  Güzelhisar"lı köylülerinin ayrıca Aliağa ve Menemen"den gelen vatandaşların da katıldığı etkinlik öncesi ADD Aliağa Şubesi Başkanı Mükerrem Çakın yaptığı konuşmada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi savcıları hakkında Ergenekon Davasının birinci ve ikinci iddianame metninde Atatürk"ün de Ergenekon yapısı içinde olduğu açıkça dile getirildiği için; Atatürk"e hakaret, görev ve yetkiyi kötüye kullanma gerekçesiyle 17 Nisan"da Ankara Cumhuriyet Savcılığı"na yapılan suç duyurusu yapıldığını hatırlatarak aynı suç duyurusunu Şube olarak Aliağa Cumhuriyet Savcığına da yapacaklarını açıkladı. Çakın ""Adına Ergenekon denilen operasyonun 12. dalgasında Genel Başkan Vekilimiz Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, eski yöneticilerimiz Prof. Dr Ferit Bernay ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu"nu hedef alması ADD topluluğu olarak bizleri derinden yaralamıştır. Ayrıca pek çok yurtsever aydın bilim insanımıza uygulanan hukuk dışı işlemlerde kastedilen bir numara Mustafa Kemal Atatürk, devrimleri, ilkeleri ve eserleridir. Ancak hiçbir işlem bizleri Atatürkçülüğe bağlılığımızdan ve kararlılığımızdan geri döndürmeyecektir "" dedi.

 

ÖNCE ZİRAAT SONRA 10. YIL MARŞI

Konuşmaların ardından Ziya Doğan, Halil Vural, Cevat Yıldırım"la birlikte etkinliğe katılan Aliağa"lı  Köy Enstitüsü mezunlarından Muzaffer Örnek ayrıca  Veysel Alkan hep birlikte Köy Enstitüsü"nün Ziraat Marşını seslendirdiler. Sonrasında etkinliğe katılan tüm eğitimciler ve Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz ile birlikte 10. yıl Marşını seslendirdiler.     

 

OĞUZ: KÖY ENSTİTÜLERİ TÜRKİYE"Yİ ÇAĞDAŞ UYGARLIK DÜZEYİNE ÇIKARACAK PROJEYDİ  

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz"da Anadolu aydınlanmasına büyük katkıda bulunan köy enstitülerinin, Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim projesini olduğunu söyleyerek, “Köy enstitüsü eğitim modeli, yönetime katılma, sorgulama, eleştirel düşünme yeteneğine sahip, dünyadaki gelişmeleri izleyip yorumlayabilen, sorunlar karşısında çözüm yolları arayışında, hep aklı ve bilimi kullanan çağdaş insanları yetiştirme projesiydi. Tüm Anadolu"nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu bir dönemde bu sistemin köylerdeki yetenekli çocukların eğitilip, öğretmen olarak köylerine geri dönmeleri ve imeceyle okullar yapıp, aldıkları eğitimi diğer köylülere aktarmaları şeklinde idi ancak örnek gösterilen bu girişim, bir süre sonra birilerini rahatsız ederek kapatıldı. 21 Köy Enstitüsü Türkiye"yi aydınlatacak ilk adımlardan bir tanesiydi. Bugün Atatürk"ün özlediği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmış olacaktık"" dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ ARŞİVİ İÇİN FOTOLARA TIKLAYINIZ

 

 Son Sayı Son Sayı Son Sayı

Son Sayı Son Sayı 1. Sayfa 1. Sayfa1. Sayfa 1. Sayfa Son Sayı 1. Sayfa
Son Sayı 1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa
1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa

1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa 

1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa
1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa
1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa
1. Sayfa 1. Sayfa 1. Sayfa
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894