• BIST 9317.24
  • Altın 4102.873
  • Dolar 38.0999
  • Euro 43.4537
  • İzmir 16 °C

Kola'dan Uzak Durun

Kola'dan Uzak Durun
Fosfor içeren gazlı içeceklerin kalsiyum kaybına neden olacağını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Damla Şimşek Gökşen, “Kolalı içecekler, gazoz gibi gazlı içecekler yerine süt, su ve

KEMİK BANKASINA YATIRIM YAPIN

Fosfor içeren gazlı içeceklerin kalsiyum kaybına neden olacağını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Damla Şimşek Gökşen, “Kolalı içecekler, gazoz gibi gazlı içecekler yerine süt, su ve ayran içilmelidir” dedi.

ÖNLEM ÇOCUK YAŞTA ALINMALI

Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişiminin en iyi dereceye ulaşmasının, ileriki yaşamda kemik erimesi hastalığı riskini azaltacağını açıklayan Doç.Dr.Gökşen, “Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çocukluk ve ergenlik döneminde düzenli beslenme ve fizik aktivite ile maksimum kemik kütlesine ulaşılabilindiğinde erişkin dönemde kemik erimesi riski azalacaktır. Ancak önlem erken alınmalıdır. Çocukluk ve ergenlikte kuvvetli kemik oluşumu, yaşın ilerlediği dönemde kemik kaybı ve osteoporozu engellemek için bankaya yeterli miktarda kemik konması için gereklidir” diye konuştu.

Kalsiyum içeren dengeli beslenmenin, kemiğe kuvvet yükleyen fizik aktivitelerin yapılmasının kuvvetli kemik yapımına yardımcı olacağını açıklayan Doç.Dr.Gökşen, “20-30"lu yaşlarda en yoğun kemik kütlesine ulaşılır, 35-40 yaşlara doğru doğal kemik kaybı başlar. 11 yaşa kadar erişkin kemik kütlesinin yüzde 45"i , 17 yaşa kadar erişkin kemik kütlesinin yüzde 90"ı kazanılmaktadır” dedi.

Kemik kütlesinin oluşumunun genetik (yüzde 60-70) ve çevresel faktörlerden (yüzde 40) etkilendiğini açıklayan Doç.Dr.Gökşen, “Hamilelik, bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yeteri kadar kalsiyum, fosfor ve D vitamini alınmalıdır. Kalsiyum emilimi için D vitaminine ihtiyaç vardır. Süt ürünleri, margarin ve balık yağı D vitamini içermesine rağmen, bu vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Yaz aylarında günlük 15 dk güneş ışığı yeterlidir ve deri kanseri riskini arttırmaz” diye konuştu.

FİZİKSEL AKTİVİTE KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Kemik kütlesinin oluşumu için fiziksel aktiviteye de ihtiyaç bulunduğunu açıklayan Doç.Dr.Gökşen, “Zıplamak, koşmak gibi kemik üzerine kuvvet bindiren egzersizlere ihtiyaç vardır. Yüzme, bisiklet kullanma gibi hareketler kasları geliştirmesine karşın, kuvvetlenmesine katkıda bulunmamaktadır. Çünkü bunlarda kemik üzerine uygulanan kuvvet yoktur. Uzun süreli gereğinden az beslenmek sadece kalsiyum alımının yetersizliğinden değil. Hormon seviyelerini etkilemesinden dolayı kemiği olumsuz etkilemektedir. Düzensiz ve kötü beslenme sonucunda yeterli cinsiyet hormonu oluşamaz. Cinsiyet hormonlarının yetersizliği adet düzensizliğine neden olur. Yaklaşık 6 ay kadar adet görmeyen kız çocukları için osteoporoz riski artmaktadır. Gereğinden fazla fiziksel aktivite, kız çocuklarda kötü beslenmenin oluşturduğu problemlere benzer sorunlar oluşturur” dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894