KİMLİĞİNİ KAYBEDEN YANDI
Sahte adres bildirimine 500 YTL, nüfus cüzdanını kaybedene 50 YTL idari para cezası getiren, nüfusla ilgili birçok konuda köklü değişiklikler öngören Nüfus Hizmetleri Yasası yürürlüğe girdi.
NÜFUS CÜZDANINI KAYBEDENE 50 YTL
Yasaya göre, nüfus olaylarını bildirme yükümlülüğü olup da bu yükümlüğünü belirtilen sürede yerine getirmeyenlere, nüfus ve aile cüzdanlarını kaybedenlere ve nüfus cüzdanlarını geçerlilik süresinin son bulmasından itibaren 2 ay içinde değiştirmeyen kişilere veya bu durumdaki çocukların veli veya vasilerine 50 YTL para cezası verilecek. Adres bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 250 YTL, gerçeğe aykırı adres bildirenlere ise 500 YTL para cezası uygulanacak.
Yasa, vatandaşların doğumundan ölümüne kadar kişisel, medeni durumu ve uyruğunda meydana gelebilecek değişikliklerin belirlenip saptanmasını, kütüklere yazılmasını, elektronik ortamda ulusal adres ve veri tabanının oluşturulmasını, nüfus kayıtlarıyla adres bilgilerinin ilişkilendirilmesini öngörüyor.
Yasaya göre, Türkiye'de aile kütüğü bulunmayan ve yabancı ülkelerde oturan vatandaşlar, İçişleri Bakanlığı'nın göstereceği bir nüfus müdürlüğünde açılacak aile kütüğüne kaydedilecek. Nüfus kayıtları ve ilgili belgeler gizli olacak. Türk vatandaşlarının, nüfus kütüğüne kaydolması ve nüfus cüzdanı alması zorunlu olacak. Her çocuk, doğumdan itibaren yurtiçinde 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise 60 gün içinde dış temsilciliğe bildirilecek.
BİLDİRİMDE BULUNMAYAN POLİS ZORUYLA GETİRİLECEK
Yasaya göre, nüfus müdürlükleri, süresi içinde bildirilmeyen çocuk veya nüfusa işlenmeyen erginlerin varlığını haber almaları halinde, erginlerin kendilerini; çocukların ise veli, vasi veya kayyımlarını, bunların bulunmaması halinde ise büyükanne, büyükbaba, kardeşlerini veya muhtarları, beyan için davet edecek. Nüfus müdürlüklerinin uyarısına rağmen süresinde bildirimde bulunmayanların, emniyet güçlerince zorla getirtilmesi için gereken işlemler yapılacak.
EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN TANINMASI
Babanın evlilik dışı çocuğunu tanıması, babanın yazılı başvurusu üzerine, mahkemece ya da noterce tanımanın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde nüfus müdürlüğüne bildirilmesini öngören yasa bu tanıma vasiyetnamedeki beyanla olursa, durumun vasiyetnameyi açan hakim tarafından bildirilmesini getiriyor.
ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ
Yasayla, özel hayatın gizliliği prensibi doğrultusunda, bir kişinin nüfus kaydı hakkında üçüncü kişilerin bilgi veya özet almaları de engellendi. Üçüncü şahıslar, medeni hal bilgisi dışında bir kişinin nüfus kaydına ilişkin örnek veya bilgi alamayacaklar.
YABANCILARA DA KİMLİK NUMARASI
Yasayla, İçişleri Bakanlığı'na bağlı kimlik ve adres paylaşım sistemleri kurulacak. Bu sistemlerin, veri tabanındaki bilgilerin tamamı veya bir kısmı, bakanlık tarafından belirtilen esas ve usuller çerçevesinde kurumlar ile diğer kişilerin hizmetine açılabilecek. Bu bilgiler, toplu halde hiçbir kurum veya diğer kişilere verilemeyecek. Kimlik numarası, kişiye bir defa verilecek ve değiştirilemeyecek. Yasaya göre, Türkiye'de kaydı tutulan yabancılara da kimlik numarası verilecek. Kişiler adına düzenlenecek her türlü form, beyanname, kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yer alacak. Yerleşim yeri adres değişiklikleri, 20 gün içinde nüfus müdürlüklerine bildirilecek. Konut sahipleri ile apartman ve site yöneticileri, sorumluluk alanlarında ikamete ilişkin değişiklikleri muhtara bildirecek. Muhtarlar ise nüfus müdürlüğünce kendilerine iletilen yerleşim yeri adres değişikliği bildirim listelerini inceleyerek, bildirilmemiş olanları, her ayın son haftası içinde bağlı ilçe müdürlüğüne bildirecek.
SAHTE BELGE DÜZENLEYEN MUHTARA HAPİS
Yasa, sahteciliğin önlenmesi için yeterli inceleme yapmaksızın gerçeğe aykırı ikamet veya cüzdan talep belgesi veren muhtarlar ile gerçek dışı beyanda bulunan kişilere cezai hükümler getiriyor. Gerçeğe aykırı ikametgah veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarı ile herhangi bir işlem nedeniyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler, 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.