Türk-İş Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından TEKEL işçilerine müjde verdi. Kılıç, kapatılması gündemde olan Adana ve Malatya TEKEL fabrikalarında üretime devam edileceğini açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İş Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'daki kabul yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmeye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da katıldı. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Türk-İş Başkanı Kılıç, Başbakan Erdoğan'a kurumlar vergisi ile ilgili sıkıntılarını aktardıklarını belirterek vergi dilimleri arasındaki dengesizliğin çalışanları zor durumda bıraktığını ifade etti. Erdoğan'a sendikal örgütlenme ile ilgili bir rapor sunduklarını belirten Kılıç, 2003-2004 yıllarında 15 bin 543 işçinin sendikal örgütlenme nedeniyle işlerinden çıkartıldıklarını belirtti. Adana ve Malatya'daki TEKEL fabrikalarının kapatılmasının gündemde olduğuna işaret eden Kılıç, yarın Maliye Bakanı ile Tek-Gıda İş Sendikası yöneticilerinin biraraya geleceklerini belirterek, sorunun, sendikanın talepleri doğrultusunda çözümü için gerekli kararların alınacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'dan söz aldıklarını belirten Kılıç, Adana ve Malatya TEKEL fabrikalarının kapatılmayacağını ve yaklaşık bin 200 işçinin üretime devam edeceğini bildirdi. Özelleştirme mağduru işçilerin durumlarını Başbakan Erdoğan'a aktardıklarını belirten Kılıç, Zonguldak'ta kömür üretimindeki işgücü eksikliğinin giderilmesi yönündeki taleplerini de Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini ifade etti. Kılıç, görüşmede TÜPRAŞ özelleştirmesinin de gündeme geldiğini belirterek, Başbakan Erdoğan'ın, gerekçeli kararın gelmesini beklediklerini söylediğini, gerekçeli kararın gelmesinin ardından yargı sürecini de göz önünde bulundurarak daha ayrıntılı konuşabileceklerini ifade ettiğini bildirdi.
Öte yandan alınan bilgiye göre görüşmede Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleri, Başbakan Erdoğan'a çeşitli konularda hazırlanan raporları sundu. Türk-İş heyeti görüşmede vergi düzenlemeleri, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, konut edindirme yardımı, kayıt dışı ekonomi, Sosyal Güvenlik Reformu, SSK hastanelerinin devri nedeniyle yaşanan sorunlar, özelleştirme nedeniyle işsiz kalanların sorunları ve sendikaların sorunları başlıklarını gündeme getirdi.
"GÖRÜŞMEDE TÜRK-İŞ'E BAĞLI SENDİKALARIN SORUNLARI DA DİLE GETİRİLDİ"
Hükümetin 2006 yılı için hazırladığı yeni vergi indirimleri ile ücretlilere yeni yüklerin getirildiğinin görüldüğünü belirten Türk-İş heyeti, gelir vergisine uygulanacak oranların tek bir standarda getirilmesi, ücretlilerin üçüncü ve dördüncü dilimlerine uygulanan oranların yükseltilmesiyle sağlandığını savundu. Türk-İş yetkilileri, bu değişiklik ile 2006 yılında öngörülecek olan vergi kayıplarının, orta gelir gruplarının vergi yükü artırılarak sağlandığını bildirdi. Sosyal Güvenlik Reformu ile getirilmek istenen düzenlemelerin, yalnızca yükümlülüklerin artırılmasına ve hakların daraltılmasına dayandırıldığını savunan Türk-İş yetkilileri, bu düzenlemelerle sigortalıların sisteme karşı güvenlerinin kaybettirilmesine ve kayıt dışı istihdamın daha da büyümesine neden olunacağını belirtti. Türk-İş heyeti, sorunun çözümünün basit olduğunu, aktüeryal dengenin aktif-pasif dengesi üzerine oturtulması ve SSK'nın özerk bir yönetime kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Tasarıda aynı statüde toplanan sigortalılar arasında farklı uygulamalara yer verilerek, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı düzenlemeler yapıldığını belirten Türk-İş heyeti, düzenleme ile bazı kamu görevlilerine istisnalar sağlandığını dile getirdi. Anayasasında sosyal devlet olduğu yazılı olan bir ülkede sosyal güvenlik açığı diye bir şey olamayacağına işaret eden Türk-İş yetkilileri, bu açığı büyütenler ve sosyal güvenlik sistemini bir kara delik olarak niteleyenlerin, aslında sosyal güvenlik sistemini tasfiye etmek isteyenler olduğunu savundu.
Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleri, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin, birçok olumsuz sonuç doğurduğuna işaret etti. Devredilen sağlık tesislerinin bünyesindeki ödeme bürolarının kapatılmasının, buralardaki sigortalıların ve emeklilerin, bunların hak sahibi durumundaki aile fertlerinin önemli ölçüde mağdur olmalarına neden olduğunu belirten Türk-İş yetkilileri, bulunduğu yerdeki imkanlarla tedavi olamadıkları için diğer illere sevk edilen hastalardan yol masraflarını ödeyemeyecek durumda olanların, bulundukları yerdeki ödeme bürolarının hizmetlerinden de yoksun kaldıkları için tedavilerini yaptıramaz duruma düştüklerini bildirdi.
Türk-İş'e bağlı sendikaların sorunlarını da anlatan Türk-İş heyeti, TEKEL'in ayakta tutulmasının ülke çıkarları açısından taşıdığı önemin büyük olduğunu, ancak bu büyük kuruluşun adeta yabancı sigara tekellerine hediye edilerek çökertilmek istendiğini söyledi. Türk-İş yetkilileri, bu uygulamalarla yerli tütüncülüğün yok olacağı ve binlerce işçinin issiz kalacağı uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.