SHP GENEL BAŞKANI’NDAN TÜM MİLLETVEKİLLERİNE VE PARTİ GENEL BAŞKANLARINA MEKTUP
SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın, tüm milletvekillerine ve TBMM’de bulunan partilerin genel başkanlarına gönderdiği mektup şöyle: “2007 Mayıs ayının ilk günlerinde Türkiye’nin onbirinci Cumhurbaşkanı seçilmiş olacaktır. TBMM’nin bugünkü yapısı ve Türkiye’nin 2007 koşulları bu seçimi çok tartışmalı bir hale getirmektedir. Anayasamıza göre ulusumuz adına yasama yetkisini kullanan, içinden Hükümet çıkaran ve “Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini” temsil eden Cumhurbaşkanını seçen Türkiye Büyük Millet Meclisinin 22. dönemi, 3 Kasım 2002 seçimleri ile hukuki meşruiyeti olmakla birlikte temsilde adalet anlayışından çok uzak bir biçimde oluşmuştur. 3 Kasım 2002 seçimlerinde TBMM’nin sandalye dağılımı 41,4 milyon kayıtlı seçmenden yalnızca 17,2 milyon seçmen tarafından belirlenmiştir. Bunun anlamı, kayıtlı seçmenlerin %58,8’inin Meclisin ve bir şekilde Cumhurbaşkanlığı seçiminin dışında kalmasıdır.
Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanının böyle bir yapı tarafından seçilmesi, Cumhurbaşkanlığı kurumunun yıpranması yanında, seçilecek Cumhurbaşkanının görevi süresince zor ve tartışmalı bir durumda kalmasına neden olacaktır.
Son gelişmelerin ardından “Türk Milletinin birliğini” temsil edecek olan tarafsız bir Cumhurbaşkanının “uzlaşma” ile seçilmesini beklemek artık olanaksızdır.
Türkiye ekonomisinin siyasi risklere ne kadar duyarlı olduğu bilinmektedir. Bu, Merkez Bankası Başkanı tarafından da dile getirilmiştir. Sayın Durmuş Yılmaz “2007 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi gerginlik yaşatabilir, güveni sarsabilir, yabancı çıkışı yaşanabilir, kurlar etkilenebilir ve bundan dolayı sıkıntı olabilir” demiştir. Cumhurbaşkanlığı kurumu etrafında yaşanacak olumsuzluklar ancak tartışmasız bir seçimin koşullarının sağlanmasıyla önlenebilir.
Yukarıda özetlenen nedenlerle, TBMM’nin önünde, Cumhurbaşkanlığı seçimi için yeni bir yöntem geliştirilmesi tarihi bir sorumluluk olarak durmaktadır.
Bu yöntem, Anayasanın 101. ve 102.maddelerinin değiştirilerek, Cumhurbaşkanın TBMM tarafından değil, halk tarafından iki turlu olarak seçilmesi olmalıdır. Bu durumda Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından ve en az %51’lik bir oy oranı ile seçilecektir. Böyle bir yasal düzenlemenin yapılabilmesi için önümüzde çok kısa bir süre kalmıştır.
TBMM’de bulunan tüm partilerimize ve tüm milletvekillerimize tarihi sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri için Anayasa değişikliği girişimi başlatmalarını içtenlikle öneriyorum.
Saygılarımla bilgilerinize sunarım.”
Murat KARAYALÇIN
SHP Genel Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.