• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İzmir 8 °C

Kaçak Akaryakıt Komisyonu

Kaçak Akaryakıt Komisyonu
Son yıllarda Türkiye’nin en önemli yolsuzluklarının başında gelen akaryakıt kaçakçılığı’nın ekonomiye verdiği zararların tespiti için kurulan TBMM araştırma komisyonu, akaryakıt kaçakçılığı ihbarlarının arttığı Aliağa’ya gelerek incelem

 Son yıllarda Türkiye’nin en önemli yolsuzluklarının başında gelen akaryakıt kaçakçılığı’nın ekonomiye verdiği zararların tespiti için kurulan TBMM araştırma komisyonu, akaryakıt kaçakçılığı ihbarlarının arttığı Aliağa’ya gelerek incelemelerde bulundu.
KAÇAK AKARYAKITTA 50 MİLYAR DOLAR KAYIP
Akaryakıt kaçakçılığını ve ekonomiye etkilerini incelemek için kurulan TBMM Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu, son aylarda özellikle Nemrut körfezinden yapılan kaçakçılık iddiaları üzerine Aliağa'ya gelerek güvenlik birimlerinden brifing aldı.
Petkim’de yapılan toplantıya İzmir Vali yardımcısı Fevzi Güneş, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Tansu Kaya, İzmir İl emniyet müdürü Halil Tataş, Jandarma Alay Komutanı Jan. kıdemli Albay Şükrü Dinçol, Sahil güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Yarbay Atilla Özdöl, Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, Tüpraş Bölge Müdürü Timuçin Serez ve İl defterdarı, İl müdürleri katıldı.
Akaryakıt kaçakçılığı ile bugüne kadar mücadele edilmediğini belirten Komisyon Başkan vekili AKP Isparta Milletvekili Mehmet Emin Murat Bilgiç, “Çok organize suç şebekeleri ile karşı karşıya olmamıza rağmen, kamu, organize suç şebekeleri karşısında organize hareket etme bilincine erişememiş.” Dedi.
Geçmişte bankalarda yaşanan sorunların bugün akaryakıt kaçakçılığıyla sürdüğünü anlatan Bilgiç, “1990'ların ikinci yarısından itibaren Türkiye 50 milyar dolara varan banka batıkları yaşadı. Şimdi de akaryakıt sektörüne el atmak zorunda kaldık. Çünkü çok ciddi vergi kayıpları var. Bu olayın boyutu sanılandan çok daha vahimdir. Bunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.
Akaryakıt kaçakçılığının ekonomiye verdiği zararlar ve kaçakçılıkla mücadele konusunda neler yapılabileceğine dair ilçemizdeki güvenlik birimleri ve kamu görevlileri, komisyona daha önceden hazırladıkları brifinglerini sundular.
Komisyon Başkan vekili AKP Isparta Milletvekili Mehmet Emin Murat Bilgiç, kaçak akaryakıt kullanımının yarattığı tahribatın, “görünenden daha büyük olduğu”nu söyleyerek “Kaçak akaryakıt kullanımı, 600 bin kilometre ömrü olan otomobillerin ömrünü 200 bine indiriyor. Kaçak akaryakıt konusunda bilgisine başvurduğumuz kişilere göre, vergi kaybı 2.5 ile 8 milyar dolar arasında değişiyor. Ne yazık ki kaçak akaryakıtın önlenmesi konusunda bir irade yok. Hatta, bir şekilde buna göz yumuluyor” dedi.
TBMM Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu Başkan vekili Mehmet Emin Murat Bilgiç, “Son 10 yılda Türkiye’de yapılan akaryakıt kaçakçılığı, 1990-2000 yılları arasında bankalardan hortumlanan miktara eşdeğerdir. Türkiye’deki akaryakıt kaçıkçılığının yıllık en az 2 milyon ton civarındadır. Bu kaçakçılığın önlenmesi halinde, bütçeye yıllık en az 4 milyar dolar girecektir. 1990-2000 yıları arasında bankalarda batan para, 50 milyar dolar civarındadır. Son 10 yılda ülkemizde yapılan akaryakıt kaçakçılığı nedeniyle vatandaşlarımızın uğradığı zarar, 1990-2000 yılları arasında bankalardan hortumlanan miktara eşdeğerdir. Hatta onun da üzerindedir” Diye konuştu.
Akaryakıt kaçakçılığının ekonomiye, insan ve çevre sağlığına verdiği zararın araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, konuyla ilgili kişi ve kurum temsilcilerinin görüşüne başvurduktan sonra Tüpraş’da incelemelerde bulundu. Görev süresi Haziran ayı ortalarında dolacak komisyon, Ankara dışındaki incelemelerini önümüzdeki günlerde de Trabzon, Rize, Artvin, Hopa ve Batum’da sürdürecek.
TBMM Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu Başkan vekili Mehmet Emin Murat Bilgiç
“3,5-4 ay önce kurulan komisyonumuz Valiliklerde Akaryakıt kaçakçılığı koordinasyon komiteleri oluşturuldu. Bu meclisin duyarlılığının idareye yansımasıdır. Bu anlamda alınması gereken çok tedbirler var. Ama hiç olmazsa kamu yönetimi bu tedbirleri konuşmağa başladı. Bu gün bu toplantıda onları konuştuk. Kurumların bir birlerinden nasıl yardımlaşabileceğini tüm kurumları bir araya getirerek bir kez daha görme fırsatı bulduk. İdari tedbirleri konuşuyoruz. Ama halen niye dün yeterli tedbirleri alamadık. Bu sorunun cevabını henüz bulamadık. Asıl bulmağa çalıştığımız cevap budur. Türkiye’de kurumlar, disiplinler arası ortak çalışma yöntemlerini yeniden keşfetmek, ortak aklı yeniden harekete geçirmek mecburiyeti var. Yetki karmaşaları, idari sıkıntılar var. Kaçakçılığın boyutları ile karşılaştırılması mümkün olmayan ufak harcamalarla önlene bilecek rutin denetimlerin yapılması imkanı var. Ama bunların her nasılsa çok üzülerek yapılmadığını gördük.”dedi
KAYIP DIŞI EKONOMİ ÇOK FAZLA
Bir ay içerisinde raporlarını da yazacaklarını belirten Bilgiç “ Değerlendirme ve gözlemlerimizi bu bir ay içinde yazarak kamunun bu reflekslerindeki yavaşlığı ve duyarsızlığı ortadan kaldırmağa çalışıyoruz.Temeli bu. Bizim organize suçlara karşı bizim istihbarat faaliyetlerimizi çok arttırmamız lazım. Kaçakçılığın ihbar edilmesi karşısında Maliyenin elinde ödül imkanları var, bunları kullanmamız gerekiyor. Ne yazık ki bunların kullanılmadığını tespit ettik. Organize suçlar büyük şileplerle, teknelerle yapılıyor. Belki büyük şirketlerin de sistemin içine girmesi söz konusu. Onun için hiç kimsenin bundan istisna edilemeyeceğini var sayarak kafamızdaki tabuları yıkarak olaya bakmak lazım. O zaman daha gerçek sonuçlara, gerçekçi mücadele yöntemine kavuşacağız. Birde ne yazıktır ki ülkemizde kayıp dışı ekonomi çok fazla. Özellikle benzin istasyonlarından Petrol ürünü alanlar fatura alınmıyorlar Bu fatura alma işini mutlaka zorunlu hale getirecek yasal düzenlemelerde fayda görüyoruz.. Aksi takdirde kayıp dışını devlet bilerek ya da bilmeyerek teşvik etmiş hale geliyor” dedi


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özelleştirmeye Tepkiler07 Temmuz 2007 Cumartesi 17:01
  • Balık Su Ürünleri Fiyatları07 Temmuz 2007 Cumartesi 14:29
  • İnşaat Malzemeleri Fiyatlar06 Temmuz 2007 Cuma 09:21
  • A.Kenan Tanrıkulu Aliağa’da05 Temmuz 2007 Perşembe 16:27
  • Satılan Mal Geri Alınır26 Haziran 2007 Salı 23:26
  • 7,1 Milyar Ytl’lik Talep26 Haziran 2007 Salı 23:16
  • Akaryakıt Kaçakçılarına Operasyon19 Haziran 2007 Salı 11:43
  • Denizciler Aliağa’da Toplandı18 Haziran 2007 Pazartesi 23:09
  • Denizcilik Semineri Yapıldı22 Mayıs 2007 Salı 12:38
  • Doğaltaş İhracatı Artıyor21 Mayıs 2007 Pazartesi 22:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894