• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 6 °C

Kabotaj Bayramı Kutlandı

Kabotaj Bayramı Kutlandı
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 79. yılı 1 Temmuz Cuma günü düzenlenen törenlerle kutlandı. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda Aliağalı amatör balıkçılar, Aliağa sahilinde temizlik yaptı.

 Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 79. yılı 1 Temmuz Cuma günü düzenlenen törenlerle kutlandı. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda Aliağalı amatör balıkçılar, Aliağa sahilinde temizlik yaptı.
İlk kez 1 Temmuz 1935 tarihinde 'Denizcilik Bayramı', 1 Temmuz 1939'da da ilk kez 'Kabotaj ve Denizcilik Bayramı' olarak kutlanan etkinliklerin 79.sunda Aliağa’da törenler sabah saat 10:00’da Atatürk Anıtına çelenk konulması ve saygı duruşuyla başlandı.
Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Garnizon Komutanı Pers. Yüzbaşı Osman Miran, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Liman Başkanı İbrahim Sinan, Cumhuriyet Başsavcısı Levent Hardalaç, İl Genel Meclisi Üyesi İsa Önal, Aliağa Karadenizliler Derneği 2. Başkanı Dursun Yazıcı, AKP Aliağa ilçe Teşkilatlanmadan sorumlu başkan Yardımcısı Rahmi Bilgiç, AKP gençlik Kolları Başkanı Hür Erdem Ünal ve vatandaşlar katıldı.
Kutlamaların ikinci bölümü akşam 18:30 da Aliağa Balıkçı barınağında yapılan etkinliklerle sürdü. Törende konuşan Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, bir ülkenin gelişmişliği ve medeniyet oluşturmasında denizden faydalandığı ölçüde gerçekleştiğini kaydetti.
Kaymakam Bulgurlu, “Bugün dünya ülkelerinin en önemli hedefi ekonomik olarak güçlü olmaktır. Elbette bu yollara ulaşmanın çeşitli sistemleri ve yolları vardır. Bu sistemlerden bir tanesi de denizin imkanlarından en iyi şekilde yaralanmaktır.” Dedi.
“1 temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren 815 sayılı kabotaj bayramı tüm sahillerimizde yolcu ve yük taşımacılığını limanlarda ve kıyılarda kılavuzluk hizmetlerini Türk bayraklı gemiler tarafından yapılmasını zorunlu kılmış ve dolayısı ile Türk denizciliğine önemli adımlar ve gelişmeler sağlanmıştır.” Şeklinde konuşan Kaymakam Bulgurlu, Türkiye’nin denizciliğe daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.
Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu sözlerini şöyle sürdürdü “Denizcilikle ilgili ülkemizin taraf olduğu uluslar arası tüm gereklerin yerine getirilmesi, her sınıfta nitelikli denizcilerin yetiştirilmesi, deniz ticaret sektörünün ana unsurunu temsil eden gemi ve liman hizmetlerinin günümüz ihtiyaçlarına uygun düzenlenmesi, yerel yönetimler kıyı ve sahil düzenlenmeleri planlanmalarını yaparken ayrıca marina, gemi bakım onarım ve gemi inşa yerleri, su sporları ve kulüpleri denizciliğin alt yapılarını oluşturan dikkate alınması gerekmektedir. Bu vesile ile denizcilik ve kabotaj bayramınızı kutlarım.”
Kaymakam Bulgurlu’nun konuşmasının ardından çeşitli yüzme ve deniz yarışmaları yapıldı.
100 Metre Küçükler yüzme yarışlarında Barış Demiralp, Birtan sütçü ve fahri sevinç ilk üç sırayı paylaştı. 200 metre büyükler yüzme kategorisinde Bahadır Tama birinci olurken, ikinciliği Gökhan Tama, üçüncülüğü Ayhan Tama kazandı. Çekişmeli geçen 1000 metre tekne yarışmaları sonucunda Kaptan, Avcı ve Egemen adlı tekneler yarışmayı önde tamamladı.
Her yıl büyük bir ilgiyle seyredilen Yağlı direkten bayrak kapma yarışında üzeri gres yapı ile kaplanmış 5 metrelik direğin ucundaki bayrağı kapma mücadelesinde Mesut Adar’ın zaferiyle sonuçlandı.
100 metre büyükler yarışının yeterli katılım olmadığından yapılamadığı etkinliklerde dereceye girenleri ödülleri Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Osman Miran ve Cumhuriyet Baş Savcısı Levent Hardalaç verdi.

KABOTAJ HAKKI NEDİR
'Kabotaj'ın kelime anlamı, bir devletin gölleri, nehirleri, karasuları içinde kalan denizleri ile bunlarla ilgili liman, iskelelerinde yapılan deniz ticareti. 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren ve 'Kabotaj Kanunu'yla 'kabotaj hakkı' yabancılardan alındı. Yasayla, Türkiye kıyılarında mal ve yolcu taşıma ile sahil ve limanlardaki her türlü hizmetin, yalnızca Türk bayraklı deniz taşıtlarınca yapılabilmesi kararı alındı. Kabotaj hakkının Türkiye'ye geçişi, ilk kez 1 Temmuz 1935 tarihinde 'Denizcilik Bayramı', 1 Temmuz 1939'da da ilk kez 'Kabotaj ve Denizcilik Bayramı' olarak kutlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894