İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde kurulan sosyete pazarlarına savaş açan tarihi Kemeraltı ve Karşıyaka çarşısı esnafı, kepenklerini indirerek kayıt dışı pazarları protesto etti. Çok sayıda esnafın katıldığı eylem sırasında çalınan davullara ağızlarındaki düdüklerle eşlik eden esnaf ve sanatkarlar, yanlarında getirdikleri maket anahtarları da yere attı.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) ve Kemeraltı Esnaf Derneği yöneticileri ile çok sayıda esnafın katıldığı eylem, Kemeraltı'nın Hisar Cami girişinde başladı. Düdük çalarak ve ellerindeki pankartlarla yürüyüşe geçen esnafa, çarşı esnafı da kepenk kapatarak destek verdi.
Dükkanların kepenklerinin kapatılması nedeniyle bomboş kalan sokaklarda düdük çalarak yürüyen esnaf ve sanatkara daha sonra davulcular da katıldı. Yürüyüşlerine Konak Meydanı'nda da devam eden esnaf, daha sonra Karşıyaka'da kurulan sosyete pazarını protesto etmek için Karşıyaka Çarşısı'na yöneldi. Burada da çalınan düdük ve davullar eşliğinde Karşıyaka Belediyesi önüne yürüyen esnaf ve sanatkar, yanlarındaki sembolik anahtarları da belediye önünde yere attı. Anahtarlar daha sonra Karşıyaka Belediyesi'ne bağlı temizlik işçisi tarafından toplanarak çöp kutusuna atıldı.
Burada bir konuşma yapan İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam, "Kimseye sormadan, hiçbir yerden görüş istenmeden Karşıyaka'da kayıt dışı (sosyete) pazarı kurdular. Etrafımızdaki büyük alışveriş merkezleri yetmezmiş gibi, pazaryerine özel servis tahsis ettiler. Pazar sebzenin, meyvenin gıda ağırlıklı ürünlerin satıldığı yerdir. Karşıyaka Pazarı'nda ise markasız, defolu, vergisiz, kayıt dışı tekstil ürünleri satılıyor. İşçi çalıştıran, kirasını vergisini ödeyen esnaf dostlarımızla haksız rekabete giriliyor. Madem böyle bir uygulama yapılacaktı, neden mevcut esnaf göz ardı edildi? Kimden ne saklanıyor ki apar topar uygulamalarla her şey oldu bittiye getiriliyor. Üstelik pazaryerini kiralayan kooperatif İzmirli bir kuruluş değil. Satılan ürünlerin nereden, nasıl, hangi kayıtlar altında geldiği belli değil. Kentimiz bu kadar sahipsiz değil, İzmirli esnaf sanatkara reva görülen davranışlar da hakça değil. Esnaflık ehliyet ister. Esnafımız mesleki eğitim sonunda Ustalık Belgesi aldıktan sonra işyeri açabilir. Mesleğini özümsemiş, yıllardır çoğunlukla babadan oğula aynı mesleği icra etmenin tecrübesi, bilgi birikimiyle tüketiciye hizmet verir. Kaliteli hizmet açısından kayıt dışı pazarda tezgah açanlarla esnafı aynı kefeye nasıl koyabilirsiniz" diye konuştu.
Çarşı esnafı da, pazarlarda satış yapanların dükkan kirası, vergi gibi yükümlülüklerini yerine getirmeden haksız bir rekabet yarattığını ve yine haksız kazanç elde ettiklerini ifade ederek, haklarını sonuna kadar arayacaklarını söyleyip kepenklerini kapattı. İzmirli vatandaşların çoğu esnaf ve sanatkarı haklı bulduklarını, vergisiz satış yapan yerlerin haksız rekabete neden olduğunu ifade etti. Bazı vatandaşlar ise ucuz satış yaptığı için bu tür pazarlardan alışveriş yaptıklarını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.