İZMİR DEVLET TİYATROSU SEZONDA YENİ OYUNLARIYLA PERDELERİNİ AÇMAYA HAZIRLANIYOR.
İstanbul Efendisi
Gerek çevre düzeni gerekse oyunun atmosferi izleyiciyi adeta masal dünyasına götüren Geleneksel Tiyatromuzun ustalarından Musahipzade Celâl’in“İstanbul Efendisi” tiyatro tarihimizde oldukça önemli yere sahiptir. Zamanın Büyükşehir Belediye başkanlığına eş bir görevi sürdüren Savleti Efendi’nin kimliğinde dönemin cinli/büyülü toplumsal yapısı içinde gelişen romantik bir aşk öyküsünün dolambaçlı serüveni anlatılan oyunda Lale Devri’nin hemen sonrasında yaşanan olaylarda dönemin İstanbul’unun gizemli ve ilginç dokusu, renkli sahneler ve etkileyici bir müzikle izleyiciye aktarılmaktadır.
Musahipzade Celal’in ilk oyunlarından olan İstanbul Efendisi, oynandığı her dönemde büyük ilgi görmüş ve tiyatromuzun en sevilen ve oynanan oyunlarından biri olmuştur. Bunda, ilk oynanışın 299. temsilinden sonra oyuna eklenen İrfan Çelebi rolünün de büyük katkısı olsa gerektir.
İzmir Devlet Tiyatrosu, 25 yıl aradan sonra sahnelediği oyunla, yeni yetişen tiyatro izleyicisine, geleneksel seyirlik oyunlarımızdan çizgiler taşıyan bir yapıyla seslenmeyi amaçlıyor.
İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Yaşar ÜRÜK’ün yönettiği oyunun dekor tasarımı Aylin DİNLER, kostüm tasarımı Candan ışık tasarımı Fahrettin ÖZEN, özgün müziği Hüseyin ÇEBİ ve dans düzeni Tarkan ERKAN’a ait oyunda başlıca rolleri; Hülya SAVAŞ, Hülya Dilek KURAL, Dilek ÇETİNER, Fatih KAHRAMAN, Mete ŞAHİNOĞLU, İ. Raci ÖKSÜZ, Y. Evren SERTER, Melek ÇEKMECE, Hande KILIÇ, Nurhayat BOZ, Ozan UÇAR, Sadık YAĞCI, Rüçhan GÜREL, Tayfun BAKIRDÖKEN, Alptekin ERTÜRK, Musa ZİNDAN, Devrim AKKAYA ve Çağatay ÖZÇELİK paylaşıyor.
Yaşasın Tiyatro
Sönmez Atasoy'un düzenlediği “Yaşasın Tiyatro”, iki gencin tiyatro müzesinde kapalı kalmasıyla başlıyor. Bu müze bildiğimiz müzelerden değildir. Her şeyin bir bir canlanması ile uzun bir tiyatro yolculuğu gerçekleşir.Fantastik öğelerin, müziğin ve dansın iç içe olduğu oyunda başlangıcından günümüze tiyatronun serüveni eğlenceli bir biçimde gözler önüne serilmektedir.
“Yaşasın Tiyatro”, Shakespeare, Moliere, Çehov gibi dünyanın en başarılı yazarlarından örneklerin yanı sıra dekor, kostüm ve ışıkla zenginleştirilmiş görsel bir şölen.
Rüçhan GÜREL’in yönettiği ve Güray KİP, Aylin KUMBARACIOĞLU, Ali Ulvi HÜNKAR, Şuayip ÜNSAL, Cemalettin ÇEKMECE gibi usta oyuncuların yanı sıra Harika LAFÇIOĞLU, Şenda KABAY, Şerif BOZKURT, Müge SARIŞIN ÖZELGE ve Duygu EKE’nin rol aldığı “Yaşasın Tiyatro” oyununun dekoru Murat GÜLMEZ’e, kostümleri Günnur ORHON’a, müzikleri Cumhur BAKIŞKAN’a, dans Düzeni Meltem YORULMAZ’a, ışık tasarımı Zeki KAYAR’a, eskrim çalıştırıcılığı ise Metin TAPAN’a ait.
Uzun Bir Hecedir Aşk
İzmir Devlet Tiyatrosu, 2005 - 2006 sezonunda “İzmir’de Her Yer Tiyatro” sloganıyla başlattığı “İzmir ve Egelileri Tiyatro ile Daha Çok Buluşturma” hamlesini, tiyatronun ustalarından Hidayet Sayın’ın “UZUN BİR HECEDİR AŞK” adlı oyunuyla sürdürüyor.
Hepimizin hayatında geçmişe dönük özlemler, keşkeler, pişmanlıklar vardır. Yaşamımızın yalnızlığında bizimle birlikte yaşarlar. Günün birinde hiç haberiniz yokken en büyük aşkınız ve en büyük hayal kırıklığınız elinde bir demet çiçekle kapınızı çalsa ne yaparsınız?
Birbirlerine aşık iki sevgilinin yaşamlarını değiştiren bir travma...Aradan uzun yıllar geçer. Her ikisi de yaşamın yollarında esen rüzgarlara kapılarak sürüklenmişlerdir. Günün birinde rüzgarlar diner. Etrafı derin bir sessizlik kaplamıştır. Üzüntüler pişmanlıklar telafi edilebilir mi? Uykusuz geçen gecelerin bedeli ödenebilir mi? Hak ettikleri mutluluğu yakalayabilmeleri olası mı? Bilemiyoruz... Sıkı bir hesaplaşma....Alptekin ERTÜRK’ün yönettiği oyunda Doğan YAĞCI ve Serpil AKTAŞ rol alıyorlar. Oyunun dekor tasarımı Suar ŞEYLAN’a, kostüm tasarımı Yıldız İPEKLİOĞLU’ya, ışık tasarımı Kemal GÜRGÜN’e ait.
Ayrılık
Ayrılıklarının üzerinden bir yıl geçtikten sonra buluşan bir çiftin, evlilik, kadın erkek ilişkilerini irdeledikleri güldürüde Şebnem Doğruer ve Gürol Tonbul rol alıyor. Behiç Ak'ın yazdığı, Metin Oyman'ın yönettiği oyunun dekor ve kostümleri Savaş Çevirel'e, ışık tasarımı ise H.Kamuran Yalman'a ait.
Hadi Öldürsene Canikom
Geçtiğimiz dönem İzmir Devlet Tiyatrosu'nun büyük ilgi gören "Hadi Öldürsene Canikom" adlı oyunu, 2005 - 2006 sezonunda da sahneleniyor.
"Yalnızlık öldürür, öldürtür" temasından hareketle Filiz Övün'ün yorumlayıp sahneye koyduğu kara güldürünün yazarı Aziz Nesin.
Kurmaca yaşamlarında, yalnızlıklarını paylaşmaya çalışan iki yaşlı kadın, 'kadın kasabı' olarak duyurulan havagazı memurunu bekler. Kapı çalınır ve... Bir dakika! Galiba kapınız çalınıyor. Sizce, kim olabilir?
Dramaturgisi Haluk Işık, dekor Suar Şeylan, kostüm Yıldız İpeklioğlu, ışık tasarımı Kemal Gürgün'e ait oyunda Selmin Barutçuoğlu, Meltem Ertürk ve Necmettin Amaç rol alıyor.
Kılçık Mahallesi
Nilbanu ENGİNDENİZ’in yazdığı, Evren SERTER’in yönettiği KILÇIK MAHALLESİ adlı oyunda, Kılçık Mahallesi’nde mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayan kediler, Cipsi, Pisi, Hepsi, Horsi ve Bayan Missi Kediler Bayramı’nın 1000. Yılı nedeniyle hazırlık yapmaktadır.
Şenlik günü tüm kediler eğlenirken, bir grup kötü kalpli köpek, kedileri Kılçık Mahallesi’nden atıp buraya yerleşmeye karar verir.
Bir daha mahallelerinde yaşayamayacaklarını anlayan kedicikler,dostları fareden yardım ister.
Fare ile birlikte çok zekice bir plan yaparlar ve mahallelerini kötü kalpli köpeklerden kurtarır.
Müziği Levent GÜRAY’a, dans düzeni Kenan ÖZDEMİR’e dekor ve kostümü Savaş ÇEVİREL’e, ışık tasarımı Adanan AĞCAHAN’a ait oyunda başlıca rolleri Aytaç ÖZGÜR, Yonca GİNYOL, Handan DAĞDEVİREN, Duygu KARAKILINÇ,
Eda SÖZ, Taylan DEMİR, Hakan FİDAN, Gabbar AKAY, Sıtkı MİMAN,
Sinem ARSLANOĞLU, Hüseyin CAN paylaşıyor.
Sihirli Köpek
Çocukların hayal dünyasında çıkılan yolculukta, geniş bir imgelem gücüne sahip olan çocukların gerçeküstü olan ile, gerçeği iç içe nasıl yaşadığı ve yaşattığı gösteriliyor.
Gerçek yaşamdaki birtakım toplumsal tavır, davranış ve insani olan duygu ve değerleri çocukların gözüyle görmeyi ve diliyle anlatılan oyunun ana konusu, arkadaşlık ve dostluk kavramları ile çocuklarımızın toplumsal bir varlık olarak yaşamlarını sürdürebilmelerinin önemi vurgulanırken; bu düşünceden yola çıkarak onları arkadaşlık ve dostluk duygusu içinde kaynaştırarak mutlu olmaları amaçlanmıştır.
Müziği Ali AYCIL’a, dans düzeni Meltem YORULMAZ’a, dekor ve kostümü Candan GÜNAY’a, ışık tasarımı Hasan K. YALMAN’a ait olan oyunda başlıca rolleri Burak Aşkın ÇİMEN, Evren TEOMAN, Fuat ŞARBALKAN, Çelen KAYTAS, Filiz YAĞCI, Ediz AKŞEHİR, Erdoğan EĞMEN paylaşıyor.
7 Kadın
Barbara SCHOTTENFELD’in kaleme aldığı, çevirisi Sevgi SANLI’ya ait 7 KADIN sorunlarına çözüm arayan kadınların öyküsüdür. Beklentileri hemen hemen aynı doğrultuda olan bu yedi farklı kadın, buluştukları “Terapi salonu”nda birkaç saate sığdırılan serüvende iç dünyalarını anlatırlar. Birbirlerini daha önce tanımayan yedi kadın, içlerinden birinin yönlendirmesiyle hem kendi iç seslerini dinlerler, hem de terapi arkadaşlarının seslerine kulak verir. Değişmek için çok gayret gösterirler ve bir karara varır. 7 Kadın temelde yatan ana sorunun kadın-erkek çatışmasından öte “insan” olgusu üzerinde yoğunlaşması gerekliliğini vurgulayan, olayları son derece yalın ve mizahi bir tavırla anlatan bir müzikal komedidir. 7 Kadın; bayan izleyicilerin sorularının ve sorunlarının bir kısmına cevap verebilecek bir oyun olarak bir süre belleklerde kalacaktır.
Metin OYMAN’ın yönettiği oyunun Dekor ve Kostüm Tasarımı Candan GÜNAY, Işık Tasarımı Hasan YALMAN, Koreografi Neslihan ÖZTÜRK Müzik Zafer ÇEBİ aittir. Oyunda Alev SOYSAL, Aylin ÖNAL, Canan ERENER, Nalan ÖRGÜT, Neşe ARAT ZİNDAN, Seval ERÖZMEN KİP ve Yasemen BÜYÜKAĞAOĞLU rol almaktadır.
Aşk Delisi
Ege AYDAN’ın yönettiği, Şükran YÜCEL’in çevirdiği Sam SHAPARD’ın Aşk Delisi oyunu çarpıcı, yaşanması zor traji-komik bir aşk hikayesini konu ediyor. Hepimizin yaşayabileceği ama hiçbirimizin yaşamak istemeyeceği bir aşk… “Biraz Çehov biraz İbsenvari atmosfer, Amerikan dekoru, gerçek ve gerçeküstü imgelerin iç içe kullanılması, fanteziler, anılar, gerçekleşmemiş düşler, tutkular, takıntılar, geçmişe özlem, mistisizm Shepard’ın kendine özgü damgalarıydı.” (Üstün Akmen)
1986’da yazılan Aşk Delisi çarpıcı, seyirciyi sarsan yıpratıcı bir ürün. Shepard Aşk Delisinde, oyunun bir ayrılmazı olan içsel parçalanmayı, yazgı boyunduruğunda yaşanan bir sevdayı, sevdaları, cinselliği taşıyor sahneye.
Oyunda Vedat ÖZKÖK, Hakan ÖZGÖMEÇ, Süreyya KİLİMCİ İDİZ ve Yusuf KÖKSAL rol almaktadır. Oyunun dekoru avaş ÇEVİREL’e, Kostümü Reyhan KARABULUT’a, Işık Tasarımı Fahrettin ÖZKÖNÜ’ye ait.
Gişe Telefonları
Tiyatro Müdürlüğü Tel: 0.232 445 89 41
Konak Sahnesi Tel: 0 232 483 50 35
Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi Tel: 0 232 369 64 87
Karşıyaka Oda Tiyatrosu Tel: 0 232 369 64 87
İdari Birim: 489 01 58
Bilet Fiyatları
Büyüklere Oyunlar Tam: 6 YTL İndirimli: 4 YTL
En Az 40 Kişilik Rezervasyonlarda 4 YTL
Müzikal Oyunlarda Tam: 7,5 YTL İndirimli: 5 YTL
En Az 40 kişilik rezervasyonlarda 5 YTL
Çocuk Oyunları Salon: 2 YTL
İndirimli ve Ücretsiz Biletler
Grup indiriminden yararlanabilmek için en az 40 kişilik bilet alınmalıdır. İndirimli fiyat gruplara ve öğrencilere uygulanmaktadır. Büyüklere oyunlar 10 yaş ve üzeri seyirciler içindir. Gaziler, şehit, dul ve yetimleri, özürlüler, 65 yaşını doldurmuş vatandaşlarla, 2022 sayılı kanunun, yardıma muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması yönündeki hükmü kapsamındaki kişiler oyunları ücretsiz izleyebilir.
İzmir Devlet Tiyatrosu'nun internet üzerinden bilet satışları üyelik şifresiyle
www.dtgm.gov.tr üzerinden ve gişelerden kredi kartıyla da yapılabilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.