• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 7 °C

İzmir Depreminin Ardından

İzmir Depreminin Ardından
TÜBİTAK Ulusal Deprem Konseyi Başkan Yardımcısı Oktay Ergünay, güneş tutulmalarının ardından depremler olmasının tamamen tesadüf olduğunu söyledi.

Afet İşleri eski Genel Müdürü ve TÜBİTAK Ulusal Deprem Konseyi Başkan Yardımcısı Oktay Ergünay, güneş tutulmalarının ardından depremler olmasının tamamen tesadüf olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin olarak gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Ergünay, 1999 yılında meydana gelen depremden 9 gün önce güneş tutulması olduğunu belirterek, "Deprem tutulmadan 5 gün önce olur, 10 gün sonra olur" diye ifade edilmesinin yanlış olduğunu bildirdi. Ergünay, maksimum kuvvetin tam tutulma anında olduğunu ve yer kabuğuna en büyük kuvvetin bu esnada etki ettiğine dikkat çekerek, tutulmadan önce ya da sonra "Deprem oluyor ya da olacak şeklindeki tezin" bu şekilde çürütüldüğünü, eğer bir deprem olacaksa da tutulma anında olması gerektiğini kaydetti. Dünyada depremle uğraşan bilimin bu olayı pratik olarak kabul etmediğini ifade eden Ergünay, bu anlamada bilimsel bir ilişkinin kurulamadığını belirtti. Ergünay bazı üniversite rektörlerinin ve öğretim üyelerinin, "Güneş tutulması bir gölge oyunu değildir" sözleri hakkında ise "Fay kırılacaksa tutulmanın da bir etkisi vardır, ama yine de bilimsel değildir" dedi. Çinlilerin de deprem bulutu diye bir kavram üzerinde incelemelerde bulunduklarını, her gün uydudan çekilen bulutların görüntülerini incelediklerini ve bulutlar aynı doğrultuda ip gibi sıralanırsa deprem ihtimalini düşündüklerini kaydeden Ergünay, bu değerlendirmelerin de bilimsel olmadığını vurguladı. Ergünay, "Eğer bir etki düşüneceksek, Ay'ın günlük hareketlerinin yer kabuğu üzerine etkilediği çekim kuvveti onlardan daha büyük. O zaman günde 2 defa veya Ay'ın yeryüzüne yaklaştığı noktalarda deprem olması lazım" dedi.

Medyanın da halkı yanlış yönlendirdiğini belirten Ergünay, "Tutulmadan sonra mı önce mi sorularının sorulması yerine, depremde ne yapılması gerektiği konusunda sorular sorulması gerekir" şeklinde konuştu.

Halkın da yaşananlardan hiçbir zaman ders çıkarmadığına dikkat çeken Ergünay, 1999 yılından beri 6 yıldır eğitimlerin yapıldığını, fakat İzmir gibi kültür düzeyinin yüksek olduğu bir yerde bile insanların balkonlardan atlamalarının içler acısı bir durum olduğunu kaydetti. Depremi kader olarak görmemek gerektiğini de belirten Ergünay, "Madem ki Türkiye deprem bölgesi, biz de deprem zararını azaltmaya çalışmalıyız" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894