Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Tarım ve Köyişleri İzmir İl Müdürlüğü ile ortaklaşa ‘Gıda Sicil Belgesi’ almak isteyenlere yönelik kurs düzenledi.
Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’lüğünün ortaklaşa düzenlediği kursa fırıncı, tatlıcı, yufkacı, simitçi gibi unlu mamuller üreten 17 işletme sahibi katıldı. Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın Aliağa’da faaliyet gösteren fırıncı, tatlıcı, yufkacı, simitçi gibi unlu mamuller üreten işletme sahiplerine yönelik olarak düzenlediği kurs dün Petrol-İş Sendikası Konferans Salonu’nda yapıldı.
Kursda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisleri Hatice Ulu ve Hüseyin Çiftçi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Gıda Birimi Müdürü Yusuf Aygüven ve Aliağa Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İlçe Müdürü Levent Yöntem 5179 Sayılı yasa ve buna bağlı yönetmenlikler hakkında ayrıntılı bilgiler verdiler. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Gıda Birimi Müdürü Yusuf Aygüven kursun başlangıcında yaptığı konuşmada “Bakanlığımızın sizlere vermiş olduğu bir yetki var. Bu yetkide unlu mamulleri üreten ve makine gücü 20 beygir gücünün altında ise bu işyerlerinde çalışan ve yetkili makamlardan usta eğitim belgesi almış kişiler bu kursa katılarak başarılı olduğu taktirde bu belgeyi almaya hak kazanacaksınız” dedi.
‘BELEDİYEYE SÖZ VERDİK, YERİNE GETİRDİK’
Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, belgesi olamayan mekan sahiplerine Belediye Çevre biriminin yasa gereğince kapatmaya varan yaptırım uygulayabileceğini belirterek “Belediye yılbaşından önce iş yerlerini dolaşarak, Gıda Sicil Belgesi olmayan esnaflarımızı tespit etti ve belgesi olmayanlara işyerini kapatmaya kadar gideceğini belirtti. Bizde belediye ile yapmış olduğumuz görüşmelerde Mart ayı sonuna kadar müsaade istedik. Kurs düzenleyerek, belge sahibi olmalarını sağlayacamızı söylemiştik. Eğer Mart sonuna kadar bizde esnafımıza gerekli kursu verip, belge almasını sağlayamazsak gerekli işlemlerin yapılmasını söylemiştik. İşte bugün burada onlara vermiş olduğumuz sözü tuttuk. Gıda mühendisi ve gıda teknikerleriyle çalışma zorunluluğunun olmadığı, ancak belirli ölçülerden sonra onların yanında olması gerektiği kanunlarda belirtiliyor. Bizde esnafa bu yüzden böyle bir kurs başlattık. Herkese hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Tarım ve Köyişleri İlçe Müdürü Levent Yöntem’de yaptığı konuşmada ‘Bu kurs sayesinde daha sağlıklı gıdalar üretilmesini temenni ediyorum’ dedi.
Konuşmaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından Gıdaları üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanununun ve kararnamenin değiştirilerek kabulü hakkındaki kanunun ana hatlarıyla 8 saat süren kurs süresince esnaflara anlatıldı.
SORUMLU YÖNETİCİ USTA EĞİTİCİ BELGESİ VERİLECEK
Bir günlük kurs sonucunda görüşlerine başvurduğumuz İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Gıda Birimi Müdürü Yusuf Aygüven, İzmir Tarım ve Köyişleri İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile Aliağa’da unlu mamuller imalatçısı faaliyet gösteren esnaflara yönelik 8 saat süren bir günlük kurs düzenlediklerini, kursun sonucunda katılımcıları imtihana tabi tuttuklarını ve başarılı olanların alacakları sertifika ile kendi işyerlerinin sorumlu yöneticisi olacaklarını belirtti. Aygüven “Düzenlediğimiz kurs süresince Fırıncı, pastacı, yufkacı gibi unlu mamulleri üreten esnaflarımıza; 5179 sayılı Gıda Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan yönetmelikler kapsamında görevlerinin ne olduğu hakkında hakkında bilgiler verdik. Kursun ardından yaklaşık bir saat süren sınav yaptık. Sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alan esnaflarımıza Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nün imzalayacağı ‘Sorumlu Yönetici Usta Eğitici Belgesi’ vereceğiz” dedi. Belgenin önümüzdeki günlerde tanzim edilerek verileceğini belirten Aygüven, kursun yasa gereğince üretim kapasitesinin 20 beygir gücün altında olan ve ürettiği gıdayı kendi tezgahında satanlar için geçerli olduğunu söyleyerek, Aygün, kurs sonucu belge alan esnafların artık işyerlerinde gıda mühendisi, ziraat mühendisi, veteriner hekim gibi elemanların çalıştırma zorunluluklarının olmadığının da altını çizdi.
12 ADET KURS DÜZENLENDİ 624 KİŞİYE BELGE VERİLDİ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 12 kursta 624 kişiye belge verildi.
KENDİ İŞYERİMİZİN DENTCİSİ KENDİMİZ OLACAĞIZ
20 yılı aşkın bin süredir Aliağa’da baklava imalatçılığı yapan Mustafa Murat “Esnaf Odamızın düzenlemiş olduğu kus sonucunda üzerimizdeki çok büyük bir yük kalktı. Bütün arkadaşlar, daha önce gıda mühendisi veya ziraat mühendisleri ile sözleşme imzalayıp onlara 150-200 YTL gibi bir ücret ödemek zorundaydık. Şimdi kendi işyerimizin denetçisi kendimiz olacağız” dedi.
MESUT AYDIN (Yufkacı)
25 yıllık yufka imalatçısı olan Mesut Aydın da yaptığı açıklamada, gıda mühendisi istihdam etmenin kendisi gibi küçük imalatçı esnaflar için çok büyük bir külfet olduğunu belirterek, “Böyle bir imkanı ayağımıza kadar getiren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren ve yönetimine teşekkür ediyoruz. Bizi her ay para ödemekten kurtardı” dedi.
HÜSEYİN EKREN (Oda başkanı)
20’ye yakın esnafımıza ‘Gıda Sicil Belgesi ve Sorumlu Ustalık Belgesini Aliağa’da vermenin mutluluğu içerisindeyiz. Eğer bu kursu burada düzenleyemeseydik, arkadaşlarımız İzmir merkeze gitmek zorunda kalacaklardı. Biz her zaman Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak her zaman üyelerimizin ayağına hizmeti getirme anlayışı içerisinde olduk. Bunu sağlayan üst birliğimize ve Tarım İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Katılım güzeldi, Aliağa’da fırıncı, pastacı, yufkacı ve börekçi esnaflarımız hemen hemen hepsi katıldı. Hepsine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum ve hepsine belgelerinin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.Kursu tamamlayan ve yapılan sınavda başarılı olan esnaflara önümüzdeki günlerde ‘Gıda Sicil Belgesi’ verilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.