• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 9 °C

İşte Yeni ÖSS

İşte Yeni ÖSS
Kısa sürede başarılı eğitim modeliyle ilçenin önde gelen eğitim kurumları arasına giren Ege Matematik dershaneleri, ÖSYM tarafından yapılan değişiklikler hakkında ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor.

Kısa sürede başarılı eğitim modeliyle ilçenin önde gelen eğitim kurumları arasına giren Ege Matematik dershaneleri, ÖSYM tarafından yapılan değişiklikler hakkında ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor.
Ege Matematik Dershaneleri kurucusu Emin Akman: “ÖSS'ye girecek öğrencilere dersanemiz eğitimcileri tarafından ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. ÖSS sistemindeki değişiklikleri öğrenip ayrıntı bilgi almak isteyen, önümüzdeki yıl sınava girecek olan tüm öğrencilerimize ve velilerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti vermekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
DERSHANE ÖĞRETMENLERİNDEN DEĞİŞEN ÖSS DANIŞMANLIĞI
Ege Matematik Dershaneleri öğretmenleri de önümüzdeki yıl ÖSS sınavında yapılan değişiklikleri açıkladılar. Dershane öğretmenleri açıklamada önümüzdeki yıl ÖSS sınavına girecek öğrencilere kılavuzluk edecek bilgileri herkesin anlayabileceği şekilde derlediklerini ve değişen ÖSS hakkında bilgilendirmeyi amaçladıklarını ifade ettiler.
Beş yıl önce alınan bir kararla ikili imtihandan (ÖSS-ÖYS) bire (ÖSS) indirilen ÖSS’de değişiklik yapılacağı sinyali geçen seneden beri verilmişti. Ve geçtiğimiz günlerde sistemde yeni değişikliklerin yapıldığı açıklandı... Peki 2006’da uygulanacak olan yeni ÖSS sistemi adayları nasıl etkileyecek? Yeni ve eski mezunları bu sistemle nasıl bir imtihan bekleyecek? Bütün bu soruların cevabını Ege Matematik Dershaneleri Öğretmenleri verdi.

İŞTE ÖNÜMÜZDEKİ SINAVDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER:

KATSAYI DEĞİŞMEDİ
Yeni sisteme göre ÖSS’ye girişte uygulanan katsayılarda değişiklik yapılmayacak ve mevcut sistemle devam edilecek. Genel veya meslek lisesinden mezun öğrenciler, kendi alanları ile ilgili fakülte tercihinde bulunduklarında başarı puanları 0.8 ile çarpılacak. Öğrencilerin alanları dışındaki tercihlerinde ise katsayı 0.3 olacak. Bugüne kadar sadece Lise 1’inci sınıf müfredatından çıkan sorular, daha geniş alana yayıldı. Bundan böyle artık ÖSS’de lise 1-2 ve 3’üncü sınıf müfredatlarından da sorular sorulacak. ÖSS’de çıkacak soruların üçte ikisi yetenek, kalan üçte birlik kısmı ise bilgiye dayanacak. Yani ÖSS 2006’da öğrencileri, ortak genel kültür derslerinden sorulacak sorular ile alan derslerinden sorulacak sorular bekliyor.

İŞTE 2006 ÖSS SİSTEMİ:UYGULAMA SENEYE
* Yeni sistem gelecek yıl uygulanmaya başlanacak.
* ÖSS, 2006 yılında 3 saatlik tek bir oturumda yapılacak ve yine 180 soru sorulacak.
* Tek oturumdaki bu imtihan 2 bölümden oluşacak.
* Birinci aşamada öğrencilere 120 soruluk genel yetenek ağırlıklı, bütün dersleri kapsayan, lise birinci sınıf müfredatına uygun ve eski ÖSS’ye benzer sorular sorulacak.
BİRİNCİ TEST 120 SORU
* Bu 120 soruluk testi imtihana giren bütün öğrenciler cevaplamak zorunda kalacak.
* İkinci aşamada ise, öğrenciler birinci testin bilgi ağırlıklı devamı niteliğindeki soruları cevaplayacak.
* 60 soruluk ikinci test, lise 2 ve lise 3. sınıfın Türkçe, matematik, sosyal ve fen müfredatına göre hazırlanacak.
* Bu 60 soruluk test, bilgiye dayalı ve ÖYS’ye benzer şekilde olacak.
* Türkçe-edebiyat, Türkçe-matematik, sosyal ve fen olmak üzere 4 alandan imtihana girecek öğrencilere ikinci testte her bir alandan 30’ar soru sorulacak.
TOPLAM 180 SORU
* Türkçe-matematik alanındaki bir öğrenci 30 Türkçe, 30 matematik; fen alanındaki bir öğrenci 30 fen, 30 matematik sorusu cevaplayacak.
* Birinci testteki 120 soruya ikinci testteki 60
soru ilave edilince öğrencilerin çözeceği soru sayısı yine 180 olacak.
* Bu durumda edebiyat alanındaki bir öğrenci ikinci testteki fen ve matematik sorularını çözmeyecek, sadece ilk testteki genel kültür seviyesindeki matematik ve fen sorularını cevaplayacak.

2 CEVAP KAĞIDI
* İmtihanda ilk test için ayrı, ikinci test için ayrı cevap kağıdı kullanılacak.
* Katsayılarda herhangi bir değişiklik olmayacak.
* Öğrenciler kendi alanlarında bir fakülteyi tercih ettiklerinde puanları 0.8’le, alan dışı tercihlerinde ise puanları 0.3’le çarpılacak.
PUANLAMA 2 ÇEŞİT
* Önümüzdeki yıl iki tür sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanı hesaplanacak.
* Birinci tür puanlar 120 soruluk ilk testteki cevaplara göre, ikinci tür puanlar ise iki test birlikte değerlendirilerek hesaplanacak.
* Birinci puan türünün meslek yüksek okulları, açık öğretime giriş ve ön kayıtla lisans programlarına giriş için; ikinci puan türünün ise 4 yıllık lisans programlarına giriş için kullanılacak.
İMTİHANSIZ GEÇİŞ
* Meslek lisesi mezunları imtihansız geçiş hakkından yine faydalanacak.
* İki yıllık meslek yüksek okulunu bitirdiklerinde yüzde 10’u dikey geçiş hakkından faydalanabilecek.
* Ancak, mesela; meslek liselerinin elektrik-elektronik bölümünden mezun olan bir öğrencinin, elektrik-elektronik mühendisliği fakültesini tercihinde katsayılar yine 2005 ÖSS’deki gibi hesaplanacak.
* YDS(Dil Sınavı) yine ayrı yapılacak.
* YDS’ye girecek öğrenci yine önce ÖSS ye girecek.
SORULARIN DAĞILIMI
* Üniversiteye yerleşme puanlarının hesaplanmasında YDS’den aldığı puanlarla birlikte ÖSS’nin 1. bölümünde yani yoruma dayalı soruların yer aldığı bölümde aldığı puanlarda etkili olacak. Ancak bir farklı uygulama var ki, dil öğrencileri sözel derslerin yanı sıra matematik sorularına da cevap vermek zorunda kalacak.
* Soru dağılımları henüz belli değil. En geç eylül ayında tespit edilerek ekim ya da kasım ayında çıkacak ÖSS kılavuzlarında yer alacak.
DAHA GENİŞ KAPSAMLI HAZIRLANAN KAZANACAK
ÖSS 2006’ya; 2005-2006 eğitim döneminde mezun olan öğrencilerle birlikte ÖSS 2005’e katılıp yerleşemeyecek olan 1 milyon 300 binin üzerinde üniversite adayı da katılacak. Eski adayların hiçbiri üniversite hazırlık süreci içerisinde imtihanın 1/3’lük bölümünü kapsayan bilgi içeren 60 soruluk bölüm için eğitim almadı. Lisans programlarına giriş için şart olan bu bölüme okullarında da hazırlanmadı. Türev, integral, parabol, trigonometri vs.. nedir tanımadı. Gelecek yıl mezun olacaklar da lise 2’de, 2005 ÖSS mantığı çerçevesinde bazı konularda yetersiz olarak ÖSS’ye girecek. Ancak yeni sistem bütün lise müfredatını kapsayacağı ve buna bağlı olarak imtihan konuları artacağı için adaylar, daha geniş kapsamlı hazırlanmak mecburiyetinde kalacak. Liseler kademeli olarak 4 yıla çıkacağı için de birkaç yıl sonra lise 4’üncü sınıf müfredatı da imtihana dahil edilecek.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894