Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun refakatinde oluşturulan özel sektör heyeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, 12 - 14 Kasım 2005 tarihleri arasında Körfez Bölgesi'nin önemli pazarları olan Katar ve Bahreyn'e gidecek.
TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, her iki ülkeye yapılacak ziyaret sırasında, Katar'ın Doha kenti ile Bahreyn gibi önemli ticaret merkezlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun birer konuşma yapacağı, yerel işadamlarının da katılımı ve TOBB - DEİK - Katar ve Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odalarının iş birliği ile düzenlenecek iş toplantıları ve taraflar arasında ikili görüşmeler düzenlenecek.
TOBB'dan yapılan açıklamada, Bahreyn ve Katar ile yapılacak iş birliği olanakları hakkında da bilgi verildi. Bahreyn'in oldukça küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen, kişi başına yaklaşık 13 bin dolar civarındaki gelir seviyesi ve 4.5 milyar dolara ulaşan nihai tüketim mallarına dayalı ithalatı ile ihracatçı firmalar için Körfez bölgesinin önemli pazarlarından biri olduğunun belirtildiği açıklamada, uluslararası değerlendirme kuruluşlarının, Bahreyn'i Ortadoğu Bölgesinin ekonomik açıdan en istikrarlı ülkelerinden biri olarak gördüğü de kaydedildi. Bahreyn ekonomisindeki en belirgin sektörlerden birisinin de bankacılık ve finans sektörü olduğunun ifade edildiği açıklamada, Körfez İşbirliği Ülkeleri ile arasında gümrük birliği bulunmasının, coğrafi konumu nedeniyle bölge ülkelerine geçiş kolaylığı ve ayrıca bölge ülkeleri içerisinde oldukça liberal bir ekonomiye sahip olması ve üretim çeşitliliğinin de bulunmaması gibi nedenlerle Türkiye ihracatçıları açısından önemli fırsatlar içerdiği vurgulandı.
ABD ile imzalanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması ile daha da önemli bir potansiyel oluşturacağının kaydedildiği açıklamada, Bahreyn'e demir-çelik ürünleri, gıda maddeleri, sebze ve meyve, tekstil ve konfeksiyon ürünleri ve dayanıklı tüketim maddeleri sektörlerinde ihracatın hızla artırılmasının mümkün görüldüğü belirtildi. Ayrıca sağlık, eğitim, turizm, bilgi teknolojileri ve tarımın da iki ülke arasında önemli iş birliği alanları olduğunun ifade edildiği açıklamada, son yıllarda, köprü, liman, hastane, yol, kanalizasyon ve konut gibi kapsamlı projeler gerçekleştirmekte olan Bahreyn'in Türk müteahhitlik firmaları için önemli bir pazar niteliğinde olduğu bildirildi.
Açıklamada, kişi başına gelir ve gayri safi milli hasılası yüksek ve makro-ekonomik göstergeleri istikrarlı bir ülke olan Katar'ın, Türkiye'nin dünya piyasalarında karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu tüketim malları itibariyle tamamen dışa bağımlı bir ülke olduğu bildirildi. Bu açıdan, Katar'ın ithalatında Türkiye'nin payını artırma olanaklarının mevcut olduğu belirtilerek, Katar'ın başta ev eşyaları, otomotiv yedek parçaları, otomobil lastikleri, inşaat malzemeleri, hazır giyim ve çeşitli tekstil ürünleri, kimyasal maddeler olmak üzere, her türlü gıda ve tüketim ürünleri bakımından Türk firmaları için göz ardı edilmemesi gereken bir pazar olduğu belirtildi. İnşaat sektörü ile imalat ve petro kimya sanayilerinin de gelecek vaat ettiği ve sürekli olarak geliştiği belirtilerek, Katar'ın son yıllarda petrol ve doğalgaz gelirlerinin artmasıyla yeniden yapılanma ve altyapı projelerini de hızlandırdığı ifade edildi. Özellikle, önümüzdeki dönemde Katar'da 2006 Asya Olimpiyatları tesisleri, havaalanı, hastane, otel ve müze gibi prestij binaları ile altyapı tesisleri gibi önemli projelerin gerçekleştirilmesinin planlandığı göz önünde bulundurulduğunda, Türk müteahhitlik firmalarının Katar'da iş alabilmeleri için uygun ortamın mevcut olduğu ve işverenlerin Türk firmalarını tercih edebileceklerinin düşünüldüğü kaydedildi.
İklim ve çevre koşulları nedeniyle tarım sektörünün ülkede gelişme imkanı bulamadı için Türkiye'den Katar'a tarım ürünleri ihracatının da artırılabileceği, bunun yanı sıra Katar'daki bankacılık sektörünün de hızla gelişen sektörler arasında yer aldığı bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.