• BIST 9827.23
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İzmir 12 °C

İlk Sosyolog İbn Haldun Anılıyor

İlk Sosyolog İbn Haldun Anılıyor
Tarihçi, sosyolog, medeniyet kuramcısı İbn Haldun'un (1332-1406) vefatının 600. yılı nedeniyle Ankara'da Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nde yapılan panele, Prof. Dr. Ahmet Arslan, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Ümit Hassan, Prof. Dr. Erol Kozak ka

TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ, ''VEFATININ 600. YILINDA İLK SOSYOLOG  İBN-İ HALDUN'' ADLI PANEL DÜZENLEDİ

Tarihçi, sosyolog, medeniyet kuramcısı İbn Haldun'un (1332-1406) vefatının 600. yılı nedeniyle Ankara'da Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nde yapılan panele, Prof. Dr. Ahmet Arslan, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Ümit Hassan, Prof. Dr. Erol Kozak katıldı. Panel'de İslam alimi ve düşünürü olan İbn-i Haldun'un, metodolojisi, din-sosyoloji ilişkisi, epistemolojik dönüşüm ve İbn-i Haldun, Aristoteles ve İbn-i Haldun gibi konular ele alındı.

Panel'de İbn-i Haldun'u, tarihçilerin ''tarih biliminin gerçek kurucusu'', sosyologların ''sosyolojinin habercisi'', siyaset bilimcilerin de ''çağdaş anlamıyla ilk siyaset bilimci'' olarak gördüğü belirtildi. Akademik disiplinin dar sınırları içinde kalan bütün bu belirlemelerin İbn-i Haldun'u tanımlamaya yetmeyeceği ifade edilen panelde, Haldun'un ölümsüz yapıtı Mukaddime'nin, ancak tekil disiplinlerin dar bakış açısı aşılıp bütünsel bir yaklaşımla ele alındığında doğru kavranabileceği belirtildi. Panelde, önemli olanın İbn-i Haldun'un, bir bilimin kendini kurma-oluşturma sürecinde bir başlangıç veya önemli bir kavşak noktası olarak ele alınması olmadığı kaydedilerek, asıl önemli olanın tarih, siyasal iktisat, sosyoloji, siyaset bilimi, psikoloji bilimlerinin İbn-i Haldun'un düşünce sentezinden yararlanarak nasıl ele alınabileceğini araştırmak olduğu ifade edildi. İbn-i Haldun'un İslam kültür ve uygarlığının temel cepheleri ve ana sorunları üzerindeki inanılmaz zenginlikteki görüşlerinin bugün de güncelliğini koruduğu ifade eden konuşmacılar, İbn-i Haldun'un bugün İslam'ı özü itibariyle bir siyaset olarak yorumlamak isteyen çağdaş İslamcıların büyük bir kısmıyla görüş birliği içinde bulunduğunu vurguladılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894