İHRACAT SEKTÖRÜNÜ ELEKTRİK ÇARPTI
HÜKÜMETİN 107 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA TEŞEKKÜRÜ BU OLMAMALIYDI
İhracat sektörü, hükümetten yeni yılda girdi maliyetlerini düşürecek tedbirler beklerken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek"ten gelen yüzde 10"luk elektrik zammı haberi ile hayal kırıklığına uğradı. İhracat camiasının son 5 yıldır düşük kur, yüksek faiz politikası ile birikimlerini tükettiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracat camiası olarak hükümetten maliyetlerinin aşağı çekilmesi noktasında bir iyileştirme bekledikleri bir ortamda gelen bu zam ile 2008 yılına ilişkin bütün şevklerinin kırıldığını söyledi. Türkmenoğlu, 45 bin civarındaki Türk ihracatçısı 2007 yılında gece-gündüz çalışarak, düşük kur, yüksek faiz başta olmak üzere bütün olumsuzlara rağmen 107 milyar dolar ihracat yaptı. Bu özverinin karşılığı bu olmamalıydı dedi. Son günlerde basında üretimini durduran firma haberlerinden geçilmediğine işaret eden Türkmenoğlu, Böyle bir ortamda, hükümet yüzde 4 enflasyon hedefi belirlemişken yüzde 10"luk elektrik zammını makul görmemiz kabul edilemez. Türkiye"nin acil yapması gereken girdi maliyetlerini arttırıcı tedbirlerden vazgeçip, girdi maliyetlerini rakiplerimiz ile aynı seviyeye çekmek olmalıdır. Bu da enerji maliyetlerini düşürmek, istihdam üzerindeki kamu yüklerini azaltmak ile olur. Türkiye de üreten ve istihdam yaratan bir tek İhracatçılar kalmıştır, bizleri de gözden çıkarmak Türkiye nin üretken ekonomisinin geleceğini ipotek altına almak demektir şeklinde konuştu.
Basında yer alan değerlendirmelerde ülkemizde sanayiye ve konutlara verilen elektrik bedelleri kıyaslamalarında genellikle ortalama gelirleri ve yaşam standartları seviyeleri ülkemizin kat kat üstünde olan AB ülkeleri ile diğer OECD üyesi ülkelerin baz alındığının görüldüğüne işaret eden Türkmenoğlu, şöyle konuştu: Halbuki ülkemizin ihracata dayalı büyüme modelini izlediği dikkate alınarak Çin, Hindistan, İran, Brezilya, Arjantin, Rusya Federasyonu gibi rakip ülkelerin elektrik fiyatları ile kıyaslama yapılması daha sağlıklı olur düşüncesindeyiz.
ELEKTRİK FİYATLARI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜ İKİ KEZ ÇARPTI
Elektrik enerjisinin toplam maliyetleri içerisinde yüzde 10 civarında bir pay aldığını belirten Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, 2006 yılı Eylül ayında demirçelik sektörü için belirlenmiş olan Düz Ark Ocağı ve İndiksiyon Ocağı Tarifesinin kaldırılması ile yüzde 20 civarında enerji fiyatlarının arttığını, bu gelen zamla elektrik zammının demir-çelik sektörüne etkisinin yüzde 30"a ulaştığını sektör olarak elektrik fiyatlarından ikinci büyük darbeyi yediklerini savundu. Elektrik fiyatlarına yapılan zammın demirçelik fiyatlarına ton başında 7 dolar civarında ek maliyet anlamına geldiğini kaydeden Şahin, Elektrik enerjisi, demir-çelik girdi maliyetleri arasında, hurdadan sonra en yüksek paya sahip bulunuyor. Türk lirasının değer kazanması da dikkate alındığında, demir-çelik sektöründe $ cinsinden enerji girdi maliyetlerindeki toplam artış, yüzde 40"ın üzerine çıkıyor. Nihai ürün fiyatlarının düşüş eğilimi içerisinde olduğu ve bıçak sırtı marjlarla üretim faaliyetlerinin sürdürüldüğü bir ortamda, zamlar sektörün uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Her ne kadar, konutlara yönelik elektrik enerjisi fiyatlarına, sanayi kesimine kıyasla, 5 puan daha yüksek zam öngörülüyor ise de, bu fark, AB ülkelerindeki bireysel tüketici ile sanayiye uygulanan elektrik enerjisi fiyatları arasındaki farkı yakalamaya yetmiyor şeklinde konuştu.
KAYIP KAÇAKLAR BİZE ÖDETİLİYOR
Elektrik enerjisi fiyatlarına yapılacak yüzde 10"luk zammın sıkıntılı bir süreçten geçen madencilik sektörüne etkisinin çok daha olumsuz olacağını savunan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Türkiye"de bazı bölgelerde elektrik enerjisinde yüzde 60-65"e varan kayıp-kaçakların sanayi sektörüne fatura edildiğini bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirtti. Türkiye"nin en önemli sorununun istihdam olduğuna vurgu yapan Erdinç, İstihdam artışı yeni yatırımlarla olur, bu da yatırım ikliminin iyileştirilmesini gerektirir. Bu zam yatırım iklimine olumsuz etki yapacaktır. Türkiye elektrik enerjisi üretim ve dağıtımını özelleştirmeli ve elektrik enerji maliyetlerini düşürmelidir. Ayrıca, Türkiye nükleer enerji yatırımına geçmekte 30 yıl geç kalmıştır. Zaman geçirmeden nükleer enerji yatırımlarına geçilmeli ve enerji açığı kapatılmalıdır diye konuştu. Elektrik enerjisinin tekstil sektöründe maliyet içerisindeki payının yüzde 7 civarında olduğunu belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, Zaten maliyetlerin altında ezilen sanayicilere bir darbe daha vuruldu. Bu zam tekstil sektöründe totalde maliyetleri yüzde 1 civarında arttırır. Şu anda yüzde 2 karla çalışan sektörün kar marjının yüzde 50"si bu zam ile gitti dedi. Enerji kullanımının en yoğun olduğu sektörlerden birisinin deri sektörü olduğunu belirten Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Türk sanayicisi ve ihracatçısının uluslararası rekabette zorlandığı ortamda katma değer paylarına gelecek her türlü yükün karşılanmasının çok zor olduğunu, sanayici ve ihracatçıların elektrik zammı ile çok müşkül duruma düşeceğini ve zam kararının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.