Hollanda:” Asbesti Geri Alırız ”
GEMİSANDER:”ASBEST SÖKÜMÜNDE ÇEVRE BAKANLIĞINDAN YETKİ ONAYLI TEK KURUM GEMİ SÖKÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİDİR”
Günlerdir merak konusu olan ve Türkiye kamuoyu tarafından akıbeti merakla beklenen Otopan gemisi ile ilgili, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından yapılan açıklamalara Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri bir basın açıklaması ile cevap verdi. Bakan Osman Pepe'nin "Otapan Gemisi'nde 1 ton değil 54 ton asbest var. Bu yüzden gemi geri gönderilecek." şeklindeki açıklamasına cevap veren Gemi Söküm Sanayicileri Derneği baştan beri duruşlarının değişmediğini belirterek, kamuoyunu bu konularda bilgilendirmeye devam edeceklerini ve bunun bir fırsat olduğunu ifade ettiler.
Asbest konusunda söküm yetkisi olan tek kuruluş olduklarının altını çizen Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri Derneği 1 ton değil 54 ton dahi olsa gerekli tüm koşullar yerine getirilerek asbesti söküp bertaraf edebileceklerini bunun da 54 iş günü kadar süreceğini dile getirdiler. Açıklamada OTOPAN gemisi ile ilgili Hollanda Çevre Bakanlığının verdiği cevap ve Bu beyan üzerine T.C. Orman ve Çevre Bakanımız Sn. Osman Pepe’nin yaptığı açıklama ile farklı bir süreç başladığı ifade edildi. Erdil açıklamasında, “Söz konusu gemi için yapılan çelişkili Asbest tonaj beyanları tamamen Satıcı – Alıcı ve Geminin çıkış limanı devletini ilgilendirmekte olan bir hukuki sorundur. Eğer gerçekten söz konusu gemide son beyan olarak bildirilen 54 ton Asbest mevcut ise bu rakam da derneğimiz için sorun teşkil etmeyecekti. Zira elimizdeki cihazlar ve asbestle çalışmada sertifikalı uzman elemanlarımızla günlük 1 Ton asbest söküm kapasitesine sahibiz ki bu hesaba göre 54 ton beyanı gerçek ise Derneğimizce bu geminin asbestten bertarafı işlemleri 54 iş gününde gerçekleştirilebilecektir. Otapan’nın söküleceği Aliağa’daki Şimşekler gemisöküm tersanenin sahibi Osman Şimşek ise karara tepki gösterdi: “Bu, gemi sökümüne yapılan bir darbedir.”
Çevre ve Orman Bakanlığı, 15 Ağustos’ta Hollanda Çevre Bakanlığı’na yazdığı resmi yazıyla Otapan gemisindeki asbest miktarının bildirilmesi talebinde bulunmuştu. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, Hollanda Çevre Bakanlığı’ndan bekledikleri yazısının geldiğini, buna göre Otapan da 1 ton değil, yaklaşık 54 ton asbest olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Öztürk, uluslararası tehlikeli atıkların ticaretini hükme bağlayan Basel Anlaşması’nın ilgili hükümlerine göre gemiyi iade etme kararı aldıklarını açıkladı. Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, ilgili tüm kuruluşlara Otapan’ın Türk karasularına sokulmaması için yazı yazdıklarını belirtti. Otapan’ın söküleceği Aliağa’daki Şimşekler Tersanesi’nin sahibi Osman Şimşek, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin ‘Gemiyi geri göndereceğiz’ açıklamalarına tepki gösterdi. Bu durumun gemi sökümüne darbe vurduğunu belirterek, “Memlekete kurtlar sofrasından iş alıp, getiriyoruz. Ellerinin tersiyle itiyorlar. Geminin ithaline bizim Çevre Bakanlığımızın izin vermesine sebep olan yazıyı Hollanda Çevre Bakanlığı yazdı. Otapan da 1 ton asbest olduğunu bildirdi. Şimdi daha fazla olduğuna dair yazı yolluyor. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, üç gün önce bize her şey tamam diyor. Şimdi geminin geri gönderileceğini söylüyor. Doğrusu neler oluyor bilemiyorum.” dedi. Gemi Söküm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Merkezi Sorumlu Ersin Çeviker, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın hata yaptığını ifade ediyor. Gemideki asbest miktarının dünyanın her ülkesinde yaklaşık olarak verildiğini ifade eden Çeviker, “Keşke gemiye çıkıp inceleyebilseydik.” diye konuştu. Çeviker şunları söyledi: Ben yaklaşık 250 gemiyi asbestten temizledim. Bir rakam vermek baştan hata. Hollanda’dan gelen notifikasyon belgesinde bir ton olduğu ifade edilmiş. Gemi gelseydi keşke bir heyetle gidip inceleme imkanımız olsaydı. Bütün gemiler notifikasyonla geliyor. Gemi aldığımız ülkelerde profesyonelce bu işi yapan yok. Başta hata yapmış. Şuralarda asbest var diyebilirlerdi. Bakanlık, miktara göre karar vermekte hata yaptı.
HOLLANDA:OTAPAN GEMİSİNDEKİ BEYAN FAZLASI ASBESTİ GERİ ALIRIZ
Hollanda Çevre Bakanı Genel Sekreteri Pieter van Geel, Otapan krizinden dolayı asbest miktarı hakkında yanlış bilgi veren geminin eski sahibi Basilisk firmasını sorumlu tuttu. Van Geel, “Çevreyi ilgilendiren böylesi önemli bir konuda geminin satışına izin vermeden önce teknik analiz yapmalıydık. Bize bildirilen miktar 1 tondu. Bunun Türkiye’de temizlenebileceğini düşünmüştük.” açıklamasını yaptı. Gemideki asbest miktarıyla ilgili bilgileri, Otapan’da 2001 yılında teknik inceleme yapan Search isimli bir Hollandalı firmadan aldıklarını açıklayan Genel Sekreter, herkesi memnun edecek bir çözüm üzerinde çalışılacağını da sözlerine ekledi. Türk makamlarına gemide teknik analiz yapılması, ortak bir çözüm bulunması ve asbestin temizlenmesi konusunda teknik yardım verilmesine dair öneriler sunduk.” diyen Genel Sekreter, aynı zamanda Orman ve Çevre Bakanı Osman Pepe’ye yazdığı bir mektupla, ‘gecikmeden ve yaşananlardan dolayı özürlerini ilettiğini’ de bildirdi. Van Geel, ‘Türkiye gemiyi geri gönderirse geri alacak mısınız?’şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi: “Gemiden çıkarılan asbesti geri almak konusunda Türk makamlarına güvence verdik. Ama gemi için şu aşamada bir şey söylemek erken. Bakan Pepe ile bir çözüm bulmaya çalışıyoruz.”
GEMİSANDER:”ASBEST SÖKÜMÜNDE ÇEVRE BAKANLIĞINDAN YETKİ ONAYLI TEK KURUM GEMİ SÖKÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİDİR”
Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Mustafa Erdil ,” Bu yeni süreç bizim (Gemi Söküm Sanayiciler Derneği) tavrımızda herhangi bir değişikliğin nedeni değildir.
Otopan gemisi ile ilgili haberlerin medyada yer aldığı günden itibaren tekrar etmekte olduğumuz açıklamayı yinelemek istiyoruz ve bunu tüm tarafların daha doğru algılaması için bir fırsat sayıyoruz ; Asbest, kanserojen nitelikte tehlikeli bir madde olup 1990’lı yıllara kadar inşa edilmiş tüm gemilerde, Otomotiv sektöründe ve İnşaat sektöründe kullanılmıştır ve halen pek çok sektörde kullanılmaktadır. Türkiye’de yıllık 3.000 ton asbest üretimi (madencilik yoluyla) yapılmaktadır.Bu bilginin doğal sonucu olarak, şu anda Aliağa gemi söküm tesislerimizde sökülen gemilerin hemen tamamı asbest içermektedir. Bu gün itibariyle, Devletin gemi söküm tesisi olan M.K.E./ Hurdasan A.Ş. tesislerinde sökülmeyi bekleyen Askeri gemide’de, Dernek atık yönetim merkezimiz uzmanlarınca yapılan atık envanterine göre 12 Ton kadar asbest bulunmaktadır. Ayrıca, 2005 yılında Alman Çevre bakanlığınca içinde 60 Ton kadar Asbest ve benzeri ısı yalıtım maddesi olduğu beyan edilen “Rommel” adlı Alman savaş gemisinin, asbest ve benzeri tehlikeli atıklardan arındırılması Derneğimizin atık yönetim merkezince başarıyla gerçekleştirilmiş, İlgili bertaraf tesislerine sevki yapılmış, Raporları ilgili kamu otoritelerine teslim edilmiştir. Asbest ve benzeri bu tehlikeli atıklardan arındırma işlemlerini yapan Derneğimiz, tüm Türkiye’de Asbest’le çalışma konusunda geçerli donanıma, eğitime, dolayısıyla yetkiye sahip tek kurumdur. Bilimsel olarak tehlikeli olduğu kanıtlanmış Asbest benzeri tehlikeli atıklardan arındırma işlemi de doğal olarak bilimsel yöntemlerle Ulusal ve Uluslararası yönetmeliklere göre yapılmaktadır. Bu noktada tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz ki, dernek atık yönetim merkezimiz bu konuda çalışanlarımızı ve tüm çevreyi riske atmamak için tavizsiz uygulama yapmaktadır.
Derneğimizin bu çalışmalarının sonucu olarak, Almanya, Afganistan, Adana İncirlik üssü’nden derneğimize Asbest bertarafı için teklif talepleri gelmiştir.”dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.