Her Çalgı Ayrı Bir Proje
Ege Üniversitesi Türk çalgılarının yapım literatürünü oluşturacak
Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Çalgı Yapımı Bölümü tarafından “Türk Çalgılarının Görsel İşitsel Derlenmesi ve Yapım Literatürünün Tespit Edilmesi” konulu bir araştırma projesi yürütülüyor.
Türk çalgılarının yapım literatürünü oluşturmak amacı ile konservatuar bünyesinde yeni bir araştırma projesinin başlatıldığını açıklayan Halk Oyunları İcra Anasanat Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Abdürrahim Karademir, proje kapsamında yapımı en basit ritim aletinden, en karmaşık çalgıya kadar tüm üflemeli, telli ve vurmalı çalgıların incelendiğini söyledi. Söz konusu çalışma çerçevesinde Tokat, Rize ve Trabzon illerinde alan araştırmasının gerçekleştirildiğini açıklayan Karademir, “Görsel işitsel toplanan tüm belgeler, otantik orjinalliği korunarak arşivlenmektedir. Arşivlenen bu belgeler üzerinde ise ayrıca laboratuar çalışması yapılmaktadır. Bugüne kadar genellikle konunun dışında araştırmacılar tarafından yapılan bu tür araştırmalarda hep teknik detaylar eksik kalmakta, önemli bilgi eksiklikleri bulunmakta idi. Oysa bu araştırma sayesinde konu ilk defa uzmanlarınca ele alınmaktadır. Henüz kapsamlı bir Türk Çalgıları Ansiklopedisi veya bir çalgı müzesi bulunmayan ülkemizde bu ve benzeri araştırmalar, aynı zamanda zengin bir dokümantasyon oluşturması bakımından önemlidir” dedi.
Tüm çalgıların detay çizimlerinin yapılarak, her çalgının ayrı bir proje şeklinde ele alınacağını açıklayan Karademir, “Bu araştırma projesi sayesinde herhangi bir Türk çalgısını, dünyanın herhangi bir ülkesinden bir lüthiyer, projesini elde ederek istediği çalgıyı yapabilecektir. Araştırma projemiz gerekli destek kaynaklarının bulunması durumunda tüm dünyadaki Türk çalgılarını kapsayacaktır” diye konuştu.
Çalışma kapsamında Tokat Merkez’de dededen toruna geçmiş 80 yıllık bir atölyede Oktay Dursun ile zurna yapımı, yapım aşamaları, mesleki detaylar konusunda görüşmeler yapıldığını kaydeden Karademir, şöyle devam etti:
“Yine aynı çerçevede Tokat Niksar’da dededen toruna geçen kavalcılık konusunda Yaşar Güç usta ile detaylı bir belgesel çekilmiş, yöreye özgü horlatmalı kaval icra örnekleri derlenmiştir. Rize Merkez ve Hemşim ile Çamlı Hemşim’in dağ köylerinde Tulum yapımı, icrası ve yöreye özgü horonlar konusunda önemli derleme kayıtları yapılmıştır. Trabzon Sürmene’de 45 yıllık kemençe yapımcısı Hasan Sancak usta ile Karadeniz kemençesinin yapım incelikleri konusunda bir belgesel yapılmıştır. Ayrıca yöreye özgü Trabzon zurnası ve horlatmalı kaval konusunda icra örnekleri kaydedilmiştir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.