• BIST 9317.24
  • Altın 4153.509
  • Dolar 38.2028
  • Euro 43.9224
  • İzmir 14 °C

Hasta Hakkını Bilmiyor

Hasta Hakkını Bilmiyor
Türkiye’de pek çok hasta, 98 yılında yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmeliği’nin kendilerine verdiği haklardan habersiz. Oysa bu haklar, hastalara pek çok imkan veriyor.

Türkiye’de pek çok hasta, 98 yılında yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmeliği’nin kendilerine verdiği haklardan habersiz. Oysa bu haklar, hastalara pek çok imkan veriyor. Hasta hakkının imtiyazlı üst bir hakka sahip olmak anlamına gelmediğini ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağatay Üstün, “Tıp dili sosyal yaşamın dilinden oldukça farklıdır. Hastalara, tıp dilinden anlamadıkları için onların tıbbın karşısında savunmasız kalmasını önlemek amacıyla, bu haklar verilmiştir. Çünkü kişilerin kendi tedavilerini ve hastalıklarını öğrenme hakları vardır” dedi.

 “Hastalar, Hasta Haklarını bilmese de sağlık kuruluşları, bu hakları hastalara öğretmelidirler” diyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağatay Üstün, “Herkesin fiziksel veya ruhsal sağlığını yitirme durumu vardır. Bu yüzden bu haklar karşısında herkesin duyarlı olması gerekiyor” dedi.

HASTA HAKLARI,

HASTANE OLANAKLARIYLA PARALEL İLERLEMELİ

Hasta haklarının tüm hastanelere asılması gerektiğini savunan Yrd. Doç Dr. Üstün, “Hastaların, haklarını bilmesi gerekiyor” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Üstün, “Ancak, bu haklar, sağlık kuruluşunun olanakları dahilinde geçerlidir. Örneğin bir hastanede, sadece bir doktor varsa hasta ‘Ben bu doktoru istemiyorum. Bana başka bir doktor verin’ diyemez. Bu doğrultuda, bu haklar hastanenin olanaklarıyla paralel olarak ilerlemelidir” şeklinde konuştu.

Sağlık olanaklarının yeterli olmadığı yerlerde hasta haklarının uygulanmasının zorlaşacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Üstün, sağlık sistemine mutlaka yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.

İŞTE HASTA HAKLARI

1-        İnsan haklarına ve değerlerine saygın bir ortamda hastanın sağlık hakkını kullanması.

2-        Rahatlık ve hijyenik bir ortamda tıbbi hizmetini alma hakkı

3-        Hastanın, hastalığı hakkında bilgilendirilmesini talep etme ve bilgilendirme çerçevesinde hastalığın teşhisi ve tedavisi hakkında bilgilendirilme hakkı

4-        Mahremiyet ve özel hayat hakkı

5-        Hastanın tıbbi bakım ve tedavi alırken personeli seçme, değiştirme hakkı. Bunun yanında tıbbi tedaviyi reddetme ve durdurma hakkı

6-        Hastanın güvenli bir ortamda bulunma hakkı

7-        Hastanın refakatçi bulundurma ve ziyaretçi kabul etme hakkı

8-        Hastanın dini vecibelerini yerine getirme hakkı vardır. Hasta Hakları Yönetmeliği çerçevesinde hastalar bu haklarını kullanamadığı durumda, şikayet etme, dava açma hakları da mevcuttur.

                                

HASTALAR, NE DİYOR?

Azime KOÇ: Hasta hakları Yönetmeliği hakkında bir bilgim yok. Sadece imkan olursa, biz hastalara daha çok olanak verilmesi gerekiyor.

Nermin SOYTÜRK: Böyle bir haktan haberim yok. Hasta haklarının ne olduğunu bilmiyorum. Fakat hastaneler, işlerimizi kolaylaştırmalı.

Hüseyin YILMAZ: Haklarımı bilmiyorum. Hastalara, iyi davranılması ve güler yüzlü muamelenin yapılması gerektiğini savunuyorum.

Ramadan ŞEVİK: Böyle bir hakkım olduğunu bilmiyorum. Hastaneler çok iyi. Fakat benim gibi engelli hastalar için olanaklar daha iyi duruma getirilmeli.

Kemal KOÇ: Hasta haklarını bilmiyorum. Hastalarla daha çok ilgilenilmeli. Doktorlar, hastalara tıbbi dilde konuşmak yerine bizlerin anlayabileceği bir dilde konuşmalılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894