• BIST 9705.21
  • Altın 3064.416
  • Dolar 35.4832
  • Euro 36.6124
  • İzmir 12 °C

Güneşten Maksimum Enerji

Güneşten  Maksimum Enerji
Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından geliştirilen bir projeyle güneş ışınlarından maksimum enerji kazanımını sağlayan çift eksende güneşi izleyen sistem geliştirildi.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından geliştirilen bir projeyle güneş ışınlarından maksimum enerji kazanımını sağlayan çift eksende güneşi izleyen sistem geliştirildi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının tükenmez olup, konvansiyonel kaynaklara göre birçok çevresel kazançlarının bulunduğunu belirten Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Koray Ülgen, “Bu projenin amacı; geniş bir kullanım potansiyeli olan yeni bir, güneşi çift eksende izleme sistemi tasarlamak ve performansını değerlendirmektir. Bu yeni sistemin avantajı, kullanılan elektronik parçaların ekonomikliği, kolay temin edilebilirliği, güneşi çift eksende izlemesi ve her türlü güneş enerjisi sistemiyle bütünleştirilebilir olmasıdır” dedi.

Sistemin elektronik tasarımının İzmir Seyit Şanlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü’nde gerçekleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ülgen, “Üretilen prototip, panel düzlemine dikey ve yatay olarak gelen güneş ışınları ile hareket etmektedir. Bu hareket, yatay ve dikey eksenlerde bulunan ikişer sensör yardımı ile gerçekleşmektedir. Bu sensörlerden birine gelen ışık yoğunluğu fazla olduğunda mekanizma, o yöne dönmekte, iki göze düşen ışın miktarı eşit olunca sistem durmakta ve sabitlenmektedir. Böylece sistem, güneş ışınları yüzeye dik düşecek ve maksimum oranda yararlanılabilecek şekilde yönlenebilmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin çok çeşitli enerji kaynaklarına sahip olduğu halde bu kaynakların sınırlı olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ülgen, şöyle devam etti:

“Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 60’tan fazlasını ithal etmekte ve her yıl bu oran gitgide artmaktadır. Güneş, bol ve tükenmeyen, duman, karbonmonoksit, kükürt ve radyasyon artığı içermeyen, işletme masrafları çok az, çeşitli uygulamalar için farklı çözüm olanakları veren ve yurtdışına bağımlı olmadığı için ekonomik ve politik krizlerden etkilenmeyen tek enerji kaynağıdır. Bir güneş enerjisi sisteminden elde edilecek olan güç, öncelikle maruz kaldığı güneş enerjisi miktarına bağlıdır. Konumunun gün boyunca ve mevsimlere göre değişmesi nedeni ile güneş enerjisi sistemleri güneşten olabildiğince fazla yararlanacak şekilde güneşi izlemelidirler. “

Günümüzde sistemin gereksinimlerine bağlı olarak, tek ya da çift eksende güneşi izleyen elektronik sistemlerin mevcut olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ülgen, “Tek eksende izleme sistemlerinin kurulumu kolay ve daha ucuz olmalarıyla birlikte, çift eksende izleme sistemleri daha verimli sonuçlar alınmasını sağlar. Ancak güneş enerjisi güç santralleri gibi izleme sistemlerinin büyük oranda kullanıldığı durumlar göz önüne alındığında, izleme sistemi kullanımının sistemin ilk yatırım maliyetine olan olumsuz etkisi anlaşılabilecektir. Bu izleme sistemleri; enerjiyi kullanacak yüzeye güneş ışınlarının dik gelmesini sağlayarak, maksimum enerji kazanımını temin ederler böylelikle kazanılan enerji miktarı artar” dedi.

Mevcut izleme sistemlerinin birçoğunun bilgisayar programlarına dayandığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Ülgen, “Bu sistemler ülkemizde üretilmemekte, gerektiğinde yurtdışından ithal edilmektedir. Tüm güneş enerjili sistemlerin performansını ve elde edilen güç miktarını arttıran bu sistemlerin yurtdışından getirilmeleri oldukça pahalıya mal olmaktadır” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894