• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İzmir 8 °C

Gemi Söküm Satılıyor

Gemi Söküm Satılıyor
Arsa Ofisi genel Müdürlüğü’nün kapatılmasından sonra Toplu Konut idaresi Başkanlığına (TOKİ) geçen Gemi Söküm parselleri, TOKİ tarafından satışa çıkarıldı.

Arsa Ofisi genel Müdürlüğü’nün kapatılmasından sonra Toplu Konut idaresi Başkanlığına (TOKİ) geçen Gemi Söküm parselleri, TOKİ tarafından satışa çıkarıldı. Bu şok satışa dair ihale uluslar arası kuruluş eskidji şirketi tarafından açık arttırma usulü ile müzayedede yapılacak. 26 Mayıs Saat 14:00’de yapılacak Müzayede ile Aliağa’nın Paşa Çiftliği, Arap Çiftliği ve Yel değirmeni bölgesindeki Gemi Söküm alanları, ulusal ve uluslar arası kişi ve kurumlara satılabilecek.
Türkiye’nin tek gemi Söküm bölgesi ortadan kaldırılıyor mu? Son günlerde en çok bu konuşuluyor. Aliağa’da bulunan Türkiye’nin tek gemi Söküm tesislerinin arsa kiracısı olarak konuşlandığı 633 bin 877 m2’lik arazinin açık arttırma ile satışa çıkarılması bir çok iddiayı da gündeme getirdi. İddialara göre bölge ile dev bir beyaz eşya ve elektronik ürün holdingi ile dev bir medya holdingi ilgileniyor. Satış kararı üzerine bölgede faaliyet gösteren 22 Gemi Söküm şirketinde endişeli bir bekleyiş başladı.

TÜRKİYE'DE GEMİ SÖKÜM SEKTÖRÜ
1976 yılından beri Aliağa'da Arsa Ofisi’nden kiralanan yerde faaliyet gösteren gemi söküm şirketleri ortalama yıllık net 250 bin ton hurda çelik üretiyor. Gemi Sökümcüler, 1986 yılında 650 bin ton net kapasiteye ulaşarak güney Kore ve Taıwan'dan sonra dünyada 3. konumuna geldi. Aliağa’daki Türk gemi sökümcüleri, Şu andaki tonajları itibariyle Çin, Hindistan ve "bilinmeyen ülkeler" başlığıyla sıralanan belirlenememiş ülkeler tonajını takiben dünya 4.sü konumunda.
Gemi Söküm Sanayicileri derneği web sitesinden alınan bilgilere göre sektör, Aliağa'daki 27 yıllık faaliyeti boyunca ortalama 1.800 kişilik istihdam yarattı. Yan sanayi ile birlikte yaklaşık 8 bin kişinin ekonomik faaliyetine yön veren gemi söküm sektörü, bugüne kadar ülkeye 2.4 milyar dolar döviz tasarrufu sağladı. Gemi Söküm şirketleri sadece bu yılın ilk 10 ayında devlete ödedikleri 5.1 trilyon TL KVD ile gündeme geldi.

GREENPEACE İLE YILLARCA DEVAM EDEN MÜCADELE
Aliağa’daki gemi söküm sektörü, çevreci duyarlılığa sahip olmadığı, çevreyi kirlettiği, iş ve işçi sağlığı koşullarının sahip olmadığı gerekçesiyle uzun yıllar boyunca uluslar arası Çevre Kuruluşu Greenpeace’nin tepkisini çekmişti. Greenpeace’nin gemi sökümde sık sık yaptığı eylemler ulusal ve uluslar arası arenada sıklıkla konuşuldu.
Ancak 90'lı yılların ortalarından itibaren sektör bu eleştirilere ve tepkilere hak vererek düzelme ve normlara uyma konusunda çalışmalara başladı. Özellikle Gemi Söküm Sanayicileri Derneği Başkanı Ender Özer’in büyük çabaları, AB, BM, ILO ve Greenpeace gibi uluslar arası kuruluşlar ile kurduğu iletişim ve işbirliği arayışları sonucunu hızla verdi. Bu çalışmalarla birlikte gemi sökümdeki iş ve yaşam ortamı iyileştirilerek çevresel düzenlemeler başladı. Son yıllarda kendi imkanlarıyla büyük yatırımlar yapan gemi söküm şirketleri, eğer 26 Nisan’da yapılacak ihalede en yüksek teklifi veremezlerse bu yatırımları da boşa gidecek.

İHALE AYNI ANDA 4 İLDE GÖRÜNTÜLÜ CANLI BAĞLANTIYLA YAPILACAK
Türkiye'nin tek gemi söküm bölgesi olan Aliağa’da, 1.450 mt. Sahil uzunluğuna sahip kıyı şeridinde, mülkiyeti önce Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü’ne ardından Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na ait olan 29 adet parsel üzerinde üretim yapan 22 işletme şimdi 26 Mayıs saat 14:00’de İstanbul Yeni Bosna’daki Eskidji Müzayedecilik Ticaret İthalat ve İhracat A.Ş.’nin Merkezi’nde yapılacak ve İzmir Ege Palas Oteli, Ankara Sürmeli Otel ve Adana Mavi Sürmeli otelden canlı ve görüntülü bağlantılarla da tekliflerin alınacağı kritik ihaleyi bekliyor.

TEKLİFLERİ TOKİ DEĞERLENDİRECEK
Eskidji Müzayedecilik Ticaret İthalat ve İhracat A.Ş.’nin www.eskidji.com adlı internet sitesinde “Aliağa Arsaları” ve “Aliağa Land” başlıklarıyla Türkçe ve İngilizce verilen İhale duyurusunun yanında gemi Söküm bölgesinin ayrıntılı tanıtımı, haritalar, fotoğraflar ve parsel bilgilerine yer veriliyor. Sitede, 26 Mayıs’ta yapılacak olan Müzayedeye katılım şartnamesi de açıklandı. Açıklamaya göre, Açık artırma toplantılarında alınacak teklifler TOKİ’nin değerlendirmesinin ardından karara bağlanacak.
Açık Artırma Toplantısına katılacak olan gerçek veya tüzel kişiler, katılım teminatı olarak toplantı öncesinde Eskidji’nin Oyakbank İstanbul Nişantaşı Şubesi nezdindeki 4470862-MT-001 nolu hesabına ve toplantı günü salonlarda kurulacak veznelere, talip oldukları her arsa için (6),(7),(8),(9),(10),(11),(12),(13),(14),(15) lotlarda ayrı ayrı 100 bin YTL, diğer lotlarda ayrı ayrı 5 bin YTL, katılım teminatı ödeyecek. Katılım teminatını ödeyen ve teklif vermek için şartnameyi imzalayanlara her bir katılım teminatı için bir bayrak numarası verilecek.
Arsalardaki (6),(7),(8),(9),(10),(11),(12),(13),(14),(15) lotların satışlarının vadeli olarak yapılacağı, peşin teklif alınmayacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, taksitli satışların %10’ u peşin, ilk 6 ay ödemesiz, 6.ay % 30 ödeme ve kalanı için 7.aydan başlamak üzere 30 ay vadeli her altı ayda bir Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranında artırılarak bulunacak aylık taksitler halinde ödenecek.
Açık arttırma sonucunda En yüksek teklifi veren alıcının, teklif alma toplantısı sonunda, teklif bedeli üzerinden %4 oranında teminatı en geç toplantıyı takip eden 2 (İki) iş günü mesai bitimine kadar İdare hesaplarına yatırması gerekiyor.
VESTEL, KOÇ VE DOĞAN HOLDİNG İLGİLENİYOR İDDİASI
Aliağa’nın son yıllarda enerji bölge olarak belirlenmesi ve LPG, LNG, Akaryakıt, Doğalgaz ve Elektrik üretim –depolama üssü haline gelmesi, bu sektörlere girmek isteyen ulusal ve uluslar arası dev şirketlerin iştahını kabartıyor. Ancak Sanayi bölgesinde yeni depolama, ihracat, dolum ve rafineri tesisi kurulabilecek bir yer kalmaması üzerine bölgede yatırım yapmak isteyenlerin gözü Türkiye’nin tek gemi Söküm tesislerinin bulunduğu parsellere çevrildi.

PARSELLERİN STRATEJİK ÖNEMİ VE BÜYÜK AVANTAJI VAR..
Ege Denizine 1450 metre sahil uzunluğu olan, doğusunda TÜPRAŞ Rafinerisine, batısında Total Gaz ve Güney’inde EgeGaz depolama ve dolum tesislerine komşu olan gemi söküm parsellerine “ideal enerji yatırım yeri” gözüyle bakan Vestel, Koç Holding ve Doğan Holding’in bu parsellere sahip olabilmek için büyük çaba sarfettiği kaydediliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özelleştirmeye Tepkiler07 Temmuz 2007 Cumartesi 17:01
  • Balık Su Ürünleri Fiyatları07 Temmuz 2007 Cumartesi 14:29
  • İnşaat Malzemeleri Fiyatlar06 Temmuz 2007 Cuma 09:21
  • A.Kenan Tanrıkulu Aliağa’da05 Temmuz 2007 Perşembe 16:27
  • Satılan Mal Geri Alınır26 Haziran 2007 Salı 23:26
  • 7,1 Milyar Ytl’lik Talep26 Haziran 2007 Salı 23:16
  • Akaryakıt Kaçakçılarına Operasyon19 Haziran 2007 Salı 11:43
  • Denizciler Aliağa’da Toplandı18 Haziran 2007 Pazartesi 23:09
  • Denizcilik Semineri Yapıldı22 Mayıs 2007 Salı 12:38
  • Doğaltaş İhracatı Artıyor21 Mayıs 2007 Pazartesi 22:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894