Gemi Söküm Sanayicileri Derneği Başkanı M.Ender Özer, gemi Söküm Sektöründe kaynak ve el kitabı niteliğini taşıyacak “Gemi Söküm” adlı bir kitap yazdı. Gemi Söküm Sanayicileri Derneği yayınları arasında çıkan kitapta sektörün tarihçesinden, sorunlarına kadar bir çok bilgiye akıcı bir üslupla yer veriliyor.
Gemi Söküm Sanayicileri Derneği başkanı ve Ticaret Odası Başkan Vekili M.Ender Özer, gemi Sökümün kitabını yazdı. Özer'ın sektöre girdiğinden bu yana edindiği bilgi ve deneyimlerinin de akıcı bir dille kaleme alındığı kitap, sadece gemi sökümcü ya da denizciler için değil, aynı zamanda Aliağa Sanayileşme tarihinin de önemli bir başvuru eseri olarak raflarda yerini aldı.
“Gemi Söküm” kitabının yazarı M. Ender Özer, kitabın önsözünde, Türkiye’de gemi Söküm’ün tarihçesinin 1940-50’li yıllarda İstanbul Haliç’de başladığını belirterek, 1977’de oluşturulan Aliağa Gemi Söküm bölgesinde ilk olarak Manisa ve Çoruh adlı gemiler, Batman ve TurgutReis tankerleri ile Ankara yolcu gemisinin söküldüğünü anımsattı.
Özer, Gemi Söküm Sektörünün özellikle 1990’lı yıllardan itibaren iş koşullarını ve yaşam standardını düzeltme çalışmalarına ağırlık verdiğini belirterek, “Gemi Söküm Sektörü Aliağa’da 28 yılda 6,5 milyon ton çeliğin geri dönüşümünü sağlamış, ortalama 1800 kişiye istihdam sağlanmıştır. Yan sanayisi ile birlikte 4000 kişiye istihdam yaratmaktadır. Ülkeye de 2.4 Milyar dolar döviz tasarrufu sağlamıştır” dedi.
Gemi Söküm Sanayicileri Derneği yayınlarının ilk kitabı olarak yayınlanan “Gemi Söküm” de, Gemi Söküm sektörünün ayrıntılı anlatımı, Türkiye'de gemi sökümcülüğün tarihçesi ve gemi Söküm Şirketlerinin organizasyon biçimi, tehlikeli atıkların bertarafı, yangına müdahale, çalışanların iş motivasyonu ve bir geminin kıyıya yanaştırılmasından söküm işleminin bitimine kadar yapılacak tüm işler sırasıyla anlatılıyor.
Türkiye Gemi Söküm Sanayi için bir “ilk” niteliğini taşıyan kitabın, Türk denizciliği için de önemli bir başvuru eseri olması bekleniyor. Fotoğraflarla da desteklenen “Gemi Söküm” adlı kitabı, 1982 yılında bir iş kazası sonucu Gemide kaybettiği babası “Macar Muhsin”e ithaf ettiğini belirten Ender Özer, kitabın ön sözünde şu görüşlere yer verdi: “Başladığım günden bu yana 83 geminin fiilen sökümünü yaptım. Sökümünü yaptığım toplam net tonaj 237.000 tonu buldu. Tüm bu çalışmalarım sırasında en büyük sıkıntım, bizlerden önce bu işleri yapmış olanlardan kalan bir yazılı kılavuzun olmamasıydı. Bu kitap fikri, yaşanan sıkıntıların bir sonucu olarak doğdu. Kitap, akademik bir iddia taşımasa da, sektörümüz için bu güne kadar ayıklayarak edinmek zorunda olduğumuz bilimsel verilerin bir derlemesi ile deneyimlerimizin tortusudur” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.