TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki soruları İçişleri Bakanı Sayın Abdulkadir Aksu’nun yazılı olarak yanıtlamasını dilerim. Saygılarımla.
Mustafa Gazalcı
CHP Denizli Milletvekili
Fethullah Gülen hakkında 2000 yılında Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığınca “Laik devlet yapısını değiştirerek dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla örgüt kurup bu amaç doğrultusunda faaliyette bulunduğu” gerekçesiyle 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7. maddesine göre 10 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle dava açılmışken, aynı yasada 2003 yılında yapılan değişiklikle dava ertelenmişti. Yasa gereği adı geçen kişi aynı cinsten, ya da daha ağır bir suç işlerse davası yenilecek, işlemezse davası düşecekti.
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 Sayılı Yeni Türk Ceza Kanunu’nda 4616 Sayılı yasayla erteleme kararı verilen davaların yeniden görüşülmesinin önü açıldı.
Basına yansıyan haberlere göre Fethullah Gülen’in avukatları da bu doğrultuda mahkemede kullanılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğünden Bilgi Edinme Yasası’na göre bir belge istedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü de bu başvuru üzerine Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er imzasıyla 3 Mart 2006 tarihli bir belge hazırladı.. Fethullah Gülen’in avukatları da bu hazırlanan belgeyi 5 Nisan 2006 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Fethullah Gülen’in aklanması için sundular. Bu belgede, “Fethullah Gülen’in üyesi olduğu veya olmadığı halde kendisiyle ilişkilendirilen vakıf, dernek, eğitim kurumları ve sair kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında örgüt olmadıkları, terör yöntemlerine başvurmak suretiyle Anayasal düzeni değiştirmek amacını gerçekleştirmek için bir araya geldiklerine ve eylemde bulunduklarına dair bir bilgi ve belgeye rastlanmadığından, sözü edilen kişi ve kuruluşlar 3713 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmemektedir” deniliyor. Buna göre:
1-Emniyet Genel Müdürlüğünün mahkeme bir istemde bulunmamasına karşın, avukatların bilgi edinme yasasına göre verilmiş olsa bile, “Fethullah Gülen dinlerarası barış ve hoşgörü için çalışıyor, bu çalışmalarından dolayı terör örgütlerinin hedefi oluyor” gibi yoruma dayalı bir belge vermeye yetkisi var mıdır?
2- Fethullah Gülen hakkında 2000 yılında DGM Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘dini devlet kurmak için örgüt kurduğu’ gerekçesiyle 28 klasör ekinde, 79 sayfalık iddianameyle dava açılırken davayı açan başsavcı, devletin emniyet güçlerinin bilgi ve belgelerine dayandığına göre, 2006 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 1,5 sayfalık ‘fişleme mahiyetinde bir bilgi bulunmadı’ ifadesinin yer aldığı bir belge vermesi yadırgatıcı değil midir?
3- Emniyet Genel Müdürlüğü, bu belgeyi hazırlarken İçişleri Bakanlığı'na bilgi vermiş midir?
4- 2000 yılında dava açılırken emniyetten toplanan bilgi ve belgeler ne olmuştur? Mahkemenin dışında emniyette bunların bir sureti bulunmamakta mıdır?
5- 3 Mart 2006 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğünün hazırladığı belge, hangi araştırma ve inceleme sonuçlarına göre hazırlanmıştır?
6- Anayasamızın 138. Maddesindeki, “Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; tavsiye ve telkinde bulunamaz...” hükmüyle bu rapor ya da belge çelişmiyor mu?
7- Devletin kayıtlarına göre, şu anda Amerika Bileşik Devletleri'nde bulunan Fethullah Gülen hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava dışında hangi davalar açılmış ve sonuçları ne olmuştur?
8- Emniyet Genel Müdürlüğünün hazırladığı belgede bir usulsüzlük ya da yasalara aykırı bir durum görüyorsanız hazırlayanlar hakkında idari bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.