EÜ LABORATUVAR HAYVANLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILDI
Ege Üniversitesi’nde deney hayvanlarının bilimsel koşullarda üretilmesi ve geliştirilmesi, deneylerde kullanılan hayvanların gereksiz acı ve ağrıya maruz kalmamaları için çalışmaların yapılacağı Laboratuvar Hayvanları Uygulama Merkezi gerçekleştirilen törenle açıldı.
Kuruluş çalışmaları, Ege Üniversitesi Senatosu’nda 13 Aralık 2011 tarihinde “Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah Ve Korumuna Dair Yönetmelik ”in yürürlüğe girmesi ile başlayan Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (LHUAM)’nin açılışına EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Üniversitesi Üst Yönetimi ve EÜ Senatosu Üyeleri ve merkez çalışanları katıldı.
Merkez, 2 katlı ve 1200 metrekare alana sahip. Merkez binasında 84 adet fare, 72 adet sıçan, 30 adet tavşan, 8 adet kobay ve 24 adet hamster’ın yaşayabileceği kafesler, 3 operasyon odası, post-operatif bakım odaları, zebra balığı, kurbağa ve kertenkele bakımının yapılacağı uygun bakım odaları araştırmacıların çalışmalarını yürüteceği laboratuvarlar ve araştırıcı odaları bulunuyor.
MERKEZ ULUSLARARASI STANDARTLARDA YAPILDI
EÜ Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ülkü Karabay Yavaşoğlu, LHUAM binası hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Deney Hayvanlarının üzerlerinde yapılan işlemler sırasında gereksiz acı çekmemeleri, bu hayvanları sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve geliştirilmesi bakımlarının yapılmasının en önemli amaçlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavaşoğlu, “Merkezimizin faaliyet alanları araştırmalarda kullanılacak deney hayvanlarının uluslararası standartlarda yetiştirilmesi üretilmesi bakım ve beslenmesini sağlayarak altyapıyı sağlamak bu alanlardaki araştırmalar için yerli ve yabancı kuruluşlar ile işbirliği yapmaktır. Deney hayvanların kullanıldığı her türlü bilimsel teknik uygulama ve araştırmaları teşvik etmek, ilgili birimler ile İşbirliği yapmaktır” dedi.
Deney hayvanları konusundaki düzenlemenin ilk olarak 1974 yılında ihtiyaç haline geldiğini ifade eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Yeni LHUAM Binası Ege Üniversitesi’nin araştırma kapasitesinin artırttığını belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, “Deney hayvanları ya da laboratuvar hayvanları fikri ilk olarak 1974 ortaya çıkmıştı. Bugün merkez ile gelecek 15 yılın deneysel hayvan ihtiyacını karşılayacak bir binaya sahip olduk. Çünkü önümüzdeki 15 seneye hitap eden bir merkez tasarlandı. Bu çalışmaları gerçekleştirilirken bütün olanaklarımızı, kütüphanelerimizi, sistemlerimizi, Dokuz Eylül Üniversitesi ile yaptık. Dolayısı ile bu paydaş anlaşması ve birlikte çalışmanın altını bir kez daha burada çizmek istiyorum. Bugün 8 yıllık en başarılı projelerinden birini sizinle birlikte açıyoruz. Merkezimizde maymun, şempanze gibi deney hayvanları için gerekli izin çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. Kaan Gülcan – Mehmet Nabi Batuk- Mustafa Efe (Ege Ajans)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.