ENKA HOLDİNG'İN ALİAĞA’DAKİ DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALINDA ÜRETİM DANIŞTAY TARAFINDAN İKİNCİ KEZ DURDURULDU. SANTRAL, BAKANLAR KURULU PRENSİP KARARIYLA FAALİYETİNİ SÜRDÜRÜYORDU.
ENKA Holding'in Aliağa’daki doğalgaz çevrim santralında üretim Danıştay tarafından ikinci kez durduruldu. Santral, Bakanlar Kurulu prensip kararıyla faaliyetini sürdürüyordu. Danıştay ise Bakanlar Kurulu'nun karar alma yetkisi olmadığını belirtti.
Danıştay 13. Dairesi, ENKA Holding'in Aliağa’daki, yap-işlet modeliyle çalışan doğalgaz çevrim termik santralının üretim faaliyetinin devamı yolundaki Bakanlar Kurulu prensip kararının yürütmesini durdurdu. Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karara itiraz edebilecek. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
ENKA Holding, Türkiye'nin toplam elektriğinin yaklaşık yüzde 20'sini üretiyor. Aliağa’daki santral, holding bünyesindeki 3 doğalgaz çevrim santralından biri. Santral, alım garantisiyle çalışıyor ve bulunduğu bölgenin elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı (KİGEM), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) ile ENKA İntergen konsorsiyumu arasında İzmir bölgesinde doğalgaza dayalı termik santral kurma ve işletme konusunda imzalanan sözleşmenin yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Danıştay 13. Dairesi, söz konusu sözleşmenin imtiyaz sözleşmesi olduğuna işaret ederek imtiyaz sözleşmesinin Danıştay incelemesinden geçmesi gerektiğini belirtmiş ve dava konusu sözleşmenin yürütmesini durdurmuştu. Bakanlar Kurulu ise işletmenin üretim faaliyetinin devamı yolunda 22 Ağustos 2005 tarihinde prensip kararı almıştı. KİGEM, Bakanlar Kurulu'nun bu prensip kararının da iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Danıştay 13. Dairesi, davanın ilk aşamasını sonuçlandırdı. Daire, dava esastan sonuçlandırılıncaya kadar söz konusu Bakanlar Kurulu prensip kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.
Dairenin kararında; “4283 sayılı Yap-İşlet Modeliyle Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi Kurulması ve İşletilmesiyle İlgili Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun” hükümleri gereğince, İzmir Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı'nın üretim faaliyetinin devamı konusunda Bakanlar Kurulu'nun karar alma yetkisi bulunmadığı kaydedildi. Kararda, mahkeme kararlarına uyulmaması veya 30 gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi halinde ilgililer aleyhine tazminat davası açılabileceği belirtildi. Başbakanlık'la Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı karara itiraz edebilecek. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.