• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 10 °C

En Pahalı İnternet Türkiye’de

En Pahalı İnternet Türkiye’de
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, ADSL tarifelerinde internetin 2 kat hızlandırıldığı ve fiyatların da yüzde 10-18 oranında aşağı çekildiği açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savundu. Bol, yaptığı yazılı açıkl

En Pahalı İnternet Türkiye’de

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, ADSL tarifelerinde internetin 2 kat hızlandırıldığı ve fiyatların da yüzde 10-18 oranında aşağı çekildiği açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savundu. Bol, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany'nin ADSL tarifelerinde interneti 2 kat hızlandırarak kotalı internet erişiminde en alt hız limitini 512 kilobite çıkarttıklarını, bunun karşılığında ise ücretlerin yüzde 10 ile 18 oranında aşağı çekildiğini açıkladığını hatırlattı. Tarifeler incelendiğinde, “hızın 2 kat artması karşılığında fiyatların aşağı çekildiği” açıklamasının gerçekleri yansıtmadığının görüldüğünü iddia eden Bol, şunları kaydetti: “Türk Telekom kotasız internet tarifelerinde uyguladığı en alt hız limitini 256 kilobitten 512 kilobite yükseltirken, halen 256 kilobit olan en düşük bağlantı hızını tarifelerden çıkarmıştır.

Dar gelirli kullanıcıların ve öğrencilerin rağbet ettiği 256 kilobitlik erişim hızının kaldırılarak 512 kilobite yükseltilmesi indirim değil, ancak zam kavramıyla ifade edilebilir. Daha önce 256 kilobit hıza 49 YTL ödeyen aboneler, 512 kilobit hıza 89 YTL ödemek zorunda kalacaklardır. Yüzde 55 oranında zam anlamına gelen bu düzenleme İngiliz standartlarına göre indirim olarak mı açıklanmaktadır?”

“DÜNYANIN EN PAHALI İNTERNET ERİŞİMİ TÜRKİYE'DE”

Türkiye'de internet alt yapısının sorunlu olduğunu da belirten Bol, yapının “2 kat hız”ı kaldırmaktan uzak olduğunu savundu. Bol, dünyanın en pahalı internet erişiminin Türkiye'de sağlandığını da kaydederek, Almanya'da 1 megabit kotasız internet erişimi alan kullanıcıların aylık yaklaşık 60 YTL, Japonya'da 100 megabit internet erişimi için ödenen ücretin ise 96 YTL olduğunu, İngiltere'de ise 512 kilobit sınırsız internet erişimi için yaklaşık 30 YTL ödendiğine işaret etti.

ADSL'DE KOTALI TUZAK

Kotalı ADSL bağlın hızı 1 Ağustos'tan itibaren iki katına çıkacak. 3, 6 ve 9 gigabayt limitli bağlantıya sahip kullanıcılar megabite (1024 kilobit) hıza erişecekler. İlk bakışta göze hoş gelen bu uygulama aslında birer tuzak olduğu yönünde görüş var. Sınırsız bağlantılarda yüzde 18'lik indirime karşın, kotalı bağlantılarda yapılan değişiklik kafalarda soru işareti oluşturdu.

Kullanıcılar kotanın artırılmamasının yanlış olduğunu hız artırımının temelde indirim anlamına gelmeyeceğine işaret ettiler. Ayrıca hız artırımının konulan sınırlı kotayı daha çabuk bitireceğini savundular.

İNTERNETTEN FİLM İNDİRİN

İnternetten film indirerek kopyalamak yasal hale getiriliyor. Korsan film konusu nedeniyle bu konuda daha önce isteksiz davranan film şirketleri, yeni güvenlik uygulamaları sayesinde tutumlarını değiştirmeye başladı.

Amerikan ''Cinemanow'' şirketinden yapılan açıklamaya göre, sinemaseverler artık 100 dolayında başarılı filmi, tanesi en az 9 dolar karşılığında şirketin internet sitesi www.cinemanow.com 'dan indirebilecek. İzleyiciler, filmi bilgisayarlarında izlemek ya da DVD'ye kopyalamak konusunda seçim yapabilecek. Şimdiden ''Kadın Kokusu''ndan ''Ölümcül Deney: Kıyamet''e kadar onlarca ünlü film sinemaseverlerin hizmetine sunuldu. Cinemanow, geçen Mayıs ayında yetişkin kategorisindeki filmlerin sitesinden indirilmesi hizmetini vermeye başlamıştı. Bu filmler sadece bilgisayardan izlenebiliyordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894